EU PROJEKT KLIM

SUSTAVNA VALORIZACIJA ŠIREG PODRUČJA LIMSKOG ZALJEVA: Kuća u prirodi, na dva kata, bit će potpuno autonomna, a imat će i spavaonice

| Autor: Anđelo DAGOSIN
Limski zaljev

Limski zaljev


Okončava se izgradnja Znanstveno-edukativnog centra šume Kontija nadomak Limskog zaljeva koja je započela lani u ožujku na lokaciji nekadašnje ruševne zgrade vjerojatno štale.

- Gradi se potpuno novi objekt s dvije etaže (prizemlje i kat), ukupne neto površine od 552 četvornih metara, saznajemo od voditelja projekta KLIM i vrsarski općinski pročelnik Slobodan Vugrineca. U njemu će se urediti i opremiti polivalentni prostor (multimedijski, informacijski prostor, prostor za predavanja i izložbe), te spavaonice i uredi. Stavljanje objekta u funkciju odnosno ishodovanje uporabne dozvole planirano je za svibanj ove godine. 

Projekt je to Općine Vrsar, kao vodećeg partnera, u suradnji s Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica financiran u sklopu operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" s razdobljem implementacije od kolovoza 2018. do prosinca 2021. godine.

- Znanstveno-edukativni centar je projektiran kao "Kuća u prirodi" odnosno kao potpuno autonomna kuća s autonomnim izvorima energije i vode (95 solarnih panela, plinski spremnik, spremnik za vodu kapaciteta 32 prostornih metara). Pored osnovne znanstveno-edukativne funkcije ZEC će biti i turističko-informativni punkt za brojne posjetitelje, te referentna točka za organiziranje raznolikih sportsko-rekreativnih sadržaja na cijelom projektnom području šume Kontije i Limskog zaljeva, a i šire, kaže Vugrinec.

Općina Vrsar je naručitelj izgradnje Znanstveno edukativnog centra i vodeći partner u projektu KLIM Kontija -Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima. U otvorenom postupku nabave za izvođača radova izabrana je Zajednica ponuditelja Adriaing iz Buja i Adriaing iz Kopra (podružnica Buje). Zajednica ponuditelja je dio radova dala u podugovor, sukladno natječajnoj dokumentaciji, tvrtkama Heta iz Lindara i Aurimex iz Umaga. Ugovor o izgradnji ZEC-a sklopljen je na iznos od 7,78 milijuna kuna. Parcela na kojoj se gradi objekt odnosno nekadašnja stancija u vlasništvu je Općine Vrsar. 

Općina Vrsar je ovih dana dovršila proceduru odabira po raspisanom otvorenom postupku javne nabave za opremanje ZEC-a namještajem i multimedijskom opremom, te raznolikom laboratorijskom i drugom opremom za radionice. Kao najpovoljniji ponuditelj za nabavu namještaja i multimedijske opreme izabrana je tvrtka Proklima-tim iz Zagreba, a vrijednost nabave navedene opreme je 1,23 milijuna kuna. Kao najpovoljniji ponuditelj za nabavu opreme za radionice odabrana je tvrtka Model – Educa iz Zagreba, a vrijednost opreme je 376 tisuća kuna.

ZEC će imati voditelja kojega će zaposliti Općina Vrsar ili ustanova u njenom vlasništvu. S vremenom je planirano da će na projektnom području biti zaposlena i dva rendžera u sklopu općinske ustanove ili Javne ustanove Natura Histrica, koja će u ZEC-u imati na raspolaganju prostore za svoj rad.

Inače, projekt KLIM provodi se sa svrhom održivog korištenja i zaštite prirodno zaštićenih područja šume Kontija i cijelog Limskog zaljeva kroz izgradnju znanstveno edukacijskog i prezentacijskog centra šume Kontija, ali i osiguranjem brojnih dodatnih popratnih sadržaja u skladu s uvjetima zaštite prirode. Također, želi se doprinijeti široj viziji razvoja Limske drage, koja se proteže i na područja za sada neuključenih gradova i općina (gradova Pazina i Rovinja, te općina Kanfanar, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminj). 

Izgradnja znanstveno edukacijskog i prezentacijskog centra, u vrijednosti od gotovo 8 milijuna kuna, u punom je jeku, a provodi se na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije u šumi Kontija. Građevinski se objekt planira završiti do kraja ožujka, a njegovo svečano otvaranje očekuje se krajem svibnja kad će se završiti s uređenjem interijera i opremanjem objekta svom potrebnom opremom za provođenje jednodnevnih ili višednevnih znanstveno edukativnih događanja.

Sam je objekt zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti. Veliki je to dobitak za sadašnje i buduće generacije naših školaraca i studenata, koji će u druženju s prijateljima biti u mogućnosti stjecati nova saznanja i razvijati ljubav prema prirodi i znanosti. Lokacija objekta je, također, pogođena jer se nalazi u blizini većih urbanih sredina, a opet je izolirana u prekrasnom prirodnom okruženju područja čiji je prirodni potencijal zaštićen s nekoliko kategorija zaštite prirode – šuma Kontija zaštićena je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije, poput mora Limskog zaljeva zaštićenog kao posebni rezervat u moru. S druge strane, obronci Limskog zaljeva zaštićeni su dio prirode u kategoriji značajnog krajobraza.

U aktivnosti zaštite navedenih prirodno vrijednih područja projekta KLIM uključena je Natura Histrica, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije. Projektom KLIM izrađuju se Planovi upravljanja zaštićenih područja, kao i Studija upravljanja posjetiteljima sa svrhom zaštite prirodnog potencijala uslijed očekivane povećane posječenosti područja nakon završetka projekta.

Javna ustanova Natura Histrica zadužena je projektom i za osmišljavanje i provedbu većeg broja edukativnih programa posebno osmišljenih za razne ciljne i dobne skupine. Svi se programi razvijaju s namjerom da se u buduće provode u novom, znanstveno edukativnom centru, odnosno na širem području šume Kontija i Limskog zaljeva.

Čak i u ovo pandemijsko vrijeme projektni tim se snašao i uspješno proveo veći broj radionica s djecom u vrtićima i školama. Svi se nadaju daljnjem poboljšanju epidemiološke situacije, koja će dolaskom proljeća omogućiti provedbu brojnih preostalih radionica i predavanja namijenjenih djeci u vrtićima i osnovnim školama, odgojiteljima, učiteljima, lokalnom stanovništvu, studentima, nevladinim organizacijama, pružateljima usluga u turizmu, novim edukatorima i posjetiteljima budućeg Znanstveno edukacijskog centra u šumi Kontija. Ukupni budžet projekta projekt KLIM iznosi 13,64 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini