ZAJEDNIČKI PROJEKT

INOVATIVAN I AUTOHTONI PROIZVOD: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj u suradnji s udrugom Faro 11 iznjedrila autentičan rovinjski "slatki suvenir"

| Autor: Aletta BRATONI
Rovinjski suvenir

Rovinjski suvenir


Učenici Strukovne škole „Eugena Kumičića“ Rovinj, u suradnji s rovinjskom udrugom „Faro 11“, medijima su predstavili zajednički projekt „Zasladimo 3D print“, a kojim su dokazali kako je moguće spojiti modernu tehnologiju, kulturnu baštinu i kulinarstvo, te kao rezultat dobiti inovativan i autohtoni proizvod.

Naime, radi se o „slatkom suveniru“, odnosno kolačima na lik svetog Maksimiana Ravenskog, koji dolaze u pomno osmišljenom kovčegu, ali i uz malu knjižicu s informacijama o ovome svecu katoličke crkve, kao i sam recept za ukusne kolače.

„Svakodnevnim šetnjama gradom, posebice u ljetno vrijeme, svjedočimo da nas s polica većeg broja za to specijaliziranih prodavaonica gledaju proizvodi koji svoju provenijenciju duguju nekim drugim zemljama, najčešće Kini, Tajlandu, Baliju, a koje s našim identitetom nemaju veze“, objašnjava Tanja Ranić Rovis iz Faro 11, koja je, uz kolegicu Ivanu Čehić Rabljenović, idejna osnivačica ovog hvalevrijednog projekta.

Primijetivši navedeno, objašnjava kako je, kao profesorica likovne umjetnosti, uporište tražila u projektima iz kulturne baštine, te tako došla na ideju promocije sveca koji se rijetko prikazuje ili pak spominje, a većina ljudi, veli, za njega nije niti čula. Ipak, zanimljivo je kako je sv. Maksimian Ravenski, rođen 499. godine, podrijetlom upravo iz Veštra, gdje također postoji ulica koja nosi njegovo ime.

„Na ravenskom mozaiku iz 6. stoljeća u crkvi San Vitale, sveti Maksimian prikazan je kako predvodi procesiju s carem Justinijanom. Upravo taj mozaik, djelo najboljih carigradskih umjetnika, pretvorili smo u nešto novo“, navodi Ranić Rovis.

Zahvaljujući Luki Brajoviću, jednom od suosnivača udruge „Faro 11“, učenici su saznali kako funkcionira 3D printer, a zatim i na primjeru vidjeli kako lik s mozaika iz 6. stoljeća suvremenim tehnologijama pretvoriti u ono što im je za tu prigodu bilo potrebno, a to je kalup za izradu kolača s likom spomenutog sveca.

„3D print je jedna od onih stvari koja se u svim mojim dosadašnjim projektima uvijek ponavljala jer se radi o nečemu što pomaže u toliko polja. 3D printerom služim se već desetak godina“, govori Brajović, dizajner interakcije, odnosno iskustva.

S projektom su započeli početkom ove školske godine, te su radionice odrađene u vremenu prepunom epidemioloških mjera, no to nije utjecalo na entuzijazam učenika. Luka je tako vodio radionicu o 3D printu, njegovoj povijesti, načinu rada, kao i materijalima koji se pritom koriste, točnije organskoj plastici, a učenici 3.c. i 3.d. razreda koji su sudjelovali u čitavom procesu, bili su izuzetno zainteresirani, a samim time i aktivni.

Nakon što je izrađen kalup s likom sv. Maximiana, učenici 3.d. razreda, s mentoricama, učiteljicama slastičarstva, Silvijom Cah i Sandrom Živolić, pekli su zlaćane medaljone.

Nadalje, učenici dvaju spomenutih razreda, smjera HTK i slastičara, odabrala su sam izgled kovčega, kao i naziv, odnosno marketinški slogan keksa koji glasi „Maksimalno ukusni keksi“, te je zaključno s time nastao kompletan proizvod s kojim bi se javnost trebala upoznati s prvim popuštanjem mjera.

„Ovo je početak, prototip, te je cilj da učenici na njemu uče. Time smo ih željeli podučiti poduzetničkom duhu“, rekao je ravnatelj Strukovne škole „Eugena Kumičića“, Emil Nimčević.

No, to ne znači kako nemaju plan za budućnost. Štoviše, već imaju upite zainteresiranih koji bi ovakav domišljat suvenir rado pripremili za prodaju, a iz škole i udruge navode kako su otvoreni za suradnju, te kako, jednom kada su sve pripremili, kovčeg i keksiće mogu proizvoditi u većim količinama.

Iako je navedeni suvenir printan 3D printerom u vlasništvu Udruge, učenici će s proizvodnjom moći nastaviti jer i sami posjeduju isti. Naime, škola je, kako objašnjava njen ravnatelj, 3D printer dobila kao donaciju od Grada Rovinja za potrebe printanja vizira u vrijeme pandemije. Ipak, kako bi iskoristili njegov potencijal, odlučili su se na nešto novo, ideju koja je prerasla u projekt, a zatim u izuzetno ukusan i poseban suvenir kojega će ubuduće, zahvaljujući stečenom znanju, moći raditi na svom printeru.

„Drago mi je da surađujemo, i to već više puta s „Faro 11“. Mislim kako ćemo i dalje imati puno zajedničkih projekata za dobrobit svih: udruge, grada, škole i njezine djece“, zaključuje Nimčević.

Ovaj je zanimljiv projekt realiziran zahvaljujući potpori Grada Rovinja i Istarskoj županiji kroz program Potpore u kulturi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter