NOVA MJERA ZBUNJUJE LJUDE

Što znači zabrana napuštanja grada ili općine u kojoj se živi? Znači li to da se iz Pule više ne smije ni u Medulin ili Vodnjan? Tko je izuzet od ove odluke? SAZNAJEMO DETALJE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka donio je danas Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, radi smanjenja mogućnosti daljnjeg širenja bolesti COVID-19. Odluka na snagu stupa već danas, dakle u ponedjeljak.

Iz ove zabrane isključeno je niz kategorija građana, ali svi će oni svoj status morati potvrditi i službenim, dakle ovjerenim i potpisanim propusnicama. Zabrana se ne odnosi na promet i kretanje nužno za opskrbu, zatim na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, zatim djelatnosti izvješćivanja javnosti, kao i zbog putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće.

U svim tim uvjetima propusnicu će im morati izdati odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno poslodavac.

Naravno, u toj su kategoriji i žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19. Zabrane se ne odnosi ni na stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, za što im propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine.

Onima koji mjesto prebivališta ili stalnog boravišta napuštaju iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, propusnicu izdaje nadležni stožer civilne zaštite.

Kako smo od nekih poslovnih subjekata na Puljštini čuli, koji već pripremaju propusnice za svoje djelatnike, zabrana se odnosi na putovanja iz jedne u drugu jedinicu lokalne samouprave, dakle između općina i gradova, ali nejasno je brani li se njome i kretanje između naselja, s obzirom da se naselja upisuju kao prebivališta na osobnoj karti.  

Na istu temu više na linku:

https://www.glasistre.hr/istra/kozlevac-dao-dodatna-pojasnjenja-bez-razloga-ne-moze-se-ici-iz-jednog-grada-ili-opcine-u-drugi-tom-logikom-puljani-vise-ne-smiju-prosetati-iz-marine-veruda-do-pjescane-uvale-630565

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter