PROMJENA vremena

STIŽE NAJVEĆE ZAHLAĐENJE NA POLUOTOKU U POSLJEDNJIH DEVET GODINA Temperature zraka padaju za 10 do 15 stupnjeva. Čak i u Puli do minus pet!

  Najhladniji dani vjerojatno čitave zime bit će idući petak, subota, nedjelja i ponedjeljak. Nakon toga temperature će postepeno rasti, a bura oslabiti, kaže Mario Grabar

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva (Snimio Danilo Memedović)

Arhiva (Snimio Danilo Memedović)


Nakon dugog kišnog perioda, idućih dana u Puli i čitavoj Istri očekuje se zahlađenje, i to značajno, uz pad temperatura zraka od 10 do čak 15 Celzijevih stupnjeva! Meteorolog Mario Grabar kaže da se naoblaka i kiša očekuju još danas, uz zapadne i južne vjetrove te relativno visoke temperature zraka, nakon čega će prestati kišiti. 

Snijeg se ne očekuje

- U noći sa srijede na četvrtak počet će puhati bura i doći će do naglog pada temperature koja će se spuštati idućih dana, sve do kraja tjedna. Bit će to jedno od jačih zahlađenja u posljednjih deset godina, prognozira Grabar.

Naime, posljednje jako zahlađenje u veljači na Poluotoku je zabilježeno 2012. godine koje je, podsjeća naš sugovornik, trajalo dva tjedna, uz jaku buru.

- Temperature su se uz more tad kretale od minus četiri do minus šest, a u unutrašnjosti Istre do minus deset. Cijelo je vrijeme puhala bura. Slično se očekuje ove godine, s tim da će temperature ipak biti nešto više, jer se zahlađenje očekuje nešto kasnije. U Puli, uz more bit će nešto malo ispod nule. Malo dalje od mora možemo očekivati minuse do pet, šest stupnjeva, koji će se u unutrašnjosti idućih dana spustiti i do minus deset, kaže Grabar.

- Već sutra ujutro (četvrtak) zapuhat će bura i osjetit će se značajan pad temperature zraka. U Puli će temperatura biti oko nule ili malo iznad, dok će noću pasti ispod nule. Na aerodromu, gdje je glavna meteorološka stanica za Pulu, sigurno će biti minus pet, šest, čak i nešto niže. U samom gradu se može očekivati ispod nule, u nekim područjima grada vjerojatno i minus četiri, pa i minus pet. Snijeg se ne očekuje. Uz razvedravanje i prodiranje sve hladnijeg zraka sa sjevera i sjeveroistoka, temperature će ostati niske, s tim da se može očekivati da će se, posebno u unutrašnjosti Istre, u petak, subotu i nedjelju zadržati ispod ništice čak i danju. Bit će sunčano, uz buru, ne očekuju se oborine, pa ni snijeg. Ali uz buru je osjećaj hladnoće veći, tako da je uz temperature od minus pet ili deset osjećaj hladnoće kao da je minus 15, posebno za ljude koji nisu navikli na hladnoću, upozorava Grabar. 

Velike amplitude

Još bi, dakle, danas temperature zraka trebale ostati relativno visoke, više od deset stupnjeva. Prema sadašnjim prognozama, zahlađenje uz buru i uglavnom vedro vrijeme trebalo bi potrajati najmanje sedam, a možda i deset dana, veli Grabar.

- Početkom idućeg tjedna temperature će postepeno rasti, a bura oslabiti. Najhladniji dani vjerojatno čitave zime bit će idući petak, subota, nedjelja i ponedjeljak. Ovih su dana temperature zraka, uz jugo, visoke i noću i danju kad iznose oko deset, odnosno od 13 do 15 stupnjeva. Uz oblačno vrijeme i jugo nema velikih promjena u temperaturi u 24 sata. No, idućih dana noću će doći do jakog zahlađivanja prizemnog sloja i te amplitude između najniže i najviše temperature su veće. I noćne i dnevne će biti u velikom padu od sigurno 10 do 15 stupnjeva, kaže Grabar.

Podsjeća da je ova zima bila vrlo kišovita, obilježena južinom. Puno je, veli, kišilo koncem godine, u siječnju, ali i početkom veljače.

- Zime su u nas posljednjih desetak godina dosta blage, bez niskih temperatura, nekad uz malo više oborina ili bez njih. Uglavnom, temperature su dosta visoke tako da nemamo pravih zima. Zato kažem da je posljednje veliko zahlađenje bilo prije devet godina. Inače, dvije najgore zime koje su zabilježene u Istri u posljednjih stotinjak godina bile su 1929., te 1956. godine, kad je u Pazinu zabilježen minus 21, a u Puli minus 13, uz obilan snijeg u čitavoj Istri. Ali vrijeme se od tada znatno promijenile, zime nisu bogate snijegom, nego kišom i južnim vjetrovima. Zahlađenje koje dolazi sutra podsjetit će nas da zima i u nas zna biti dosta opasna, objašnjava Grabar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini