ŠTERNA

SLAVLJE U ČAST GOSPE SNJEŽNE: Došli vjernici iz cijele Istre, Slovenije i Italije

Potkraj svete mise vjernici su u procesiji pratili sveti kip Gospe Snježne, da bi je ponovo vratili na postament gdje su uz molitvu zahvaljivali njenoj dobroti. Mnogi vjernici su ranijih godina misno slavlje pratili u sjeni višestoljetne lipe koju je prije nekoliko godina oštetio grom, a ovoga ljeta se slomila i iza nje je ostao samo golemi panj

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio Luka Jelavić)

(Snimio Luka Jelavić)


Spomendan Sv. Marije Snježne tradicionalno se slavi u Šterni i okolnim mjestima Gornje Bujštine, a središnji događaj je sveta misa u obližnjoj crkvi, na uzvisini prema Čepiću. Crkva Gospe od Sniga, kako je u narodu poznata, sagrađena je, prema nekim izvorima, 1492. godine, povremeno je obnavljana i u njoj stoji vrijedan glagoljski zapis iz 1588. godine.

Svake godine na slavljenje Gospe Snježne dolaze vjernici iz mnogih dijelova Istre, Slovenije i Italije, nastavljajući tradiciju blagovanja i druženja u crkvi i ispred nje. Ove je godine misno slavlje u drevnoj crkvi predvodio generalni vikar Porečke i Pulske biskupije i rovinjski župnik mons. Vilim Grbac, a koncelebrirali su župnik Šterne Marcin Madej i župni vikar Rafael Villergas Castano.

Potkraj svete mise vjernici su, nakon dvije godine, u procesiji pratili sveti kip Gospe Snježne, da bi je ponovo vratili na postament gdje su se svi još jednom uz molitvu zahvaljivali na njenoj dobroti. Mnogi vjernici su ranijih godina misno slavlje pratili u sjeni višestoljetne lipe koju je prije nekoliko godina oštetio grom, a ovoga ljeta se slomila i iza nje je ostao samo golemi panj. Slavljenje Gospe Snježne nastavlja se u Šterni glazbenim i sportskim sadržajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater