LABINJANI SE SKIJAJU

Ski klub Labin odveo šezdesetak članova u Val Gardenu NAJMLAĐI PROSKIJALI, VETERANI TRAŽILI NOVE STAZE

| Autor: Branko BIOČIĆ

Najveću zaslugu što skijanje ima dugogodišnje korijene na našem području je nekadašnja suradnja između HP Rabac koji je surađivao s Kranjskom Gorom i tamo vodio svoje djelatnike na zimski odmor, dok su za nezaboravna školska skijanja zaslužni profesori Ivan Sprčić, Danko Faraguna i Ratko Benazić, kaže predsjednik Ski kluba Labin Denis Fable

  

U organizaciji Ski kluba Labin organizirana je škola skijanja u Val Gardeni u terminu od 4. do 11. siječnja gdje je boravilo šezdesetak članova s Labinštine, iz Rijeke i Zagreba. Tečaj škole skijanja vodili su licencirani učitelji iz Labina Franko Brenčić i prof. Vedran Biočić. Unatoč odluci o promjeni termina školskih praznika, zbog koje je došlo do velikih nedoumica da li i kada ići na skijanje, te određenih organizacijskih problema škole skijanja, odaziv skijaša ipak je bio velik.

 Planine pod zaštitom UNESCO-a

Kako nam je po povratku rekao predsjednik Ski kluba Labin Denis Fable, sve je prošlo baš onako kako su se i nadali. Naime, ističe, skijaški sustav Sella Ronda omogućava izravnu povezanost žičarama s okolnim skijalištima Val di Fassa, Alta Badia, Alpe di Siusi i Arabba tako da su članovi ski kluba mogli skijati na svim tim skijalištima, ali najviše su uživali oni koji su se odlučili ići na ledenjak Marmolada, odnosno na najviši vrh Dolomita te skijati na nadmorskoj visini od 3.260 metara s nezaboravnim i impresivnim pogledom na okolne masive dolomitskih planina koji su pod zaštitom UNESCO-a. To su i glavni razlozi zbog čega Ski klub Labin baš na ovoj lokaciji održava škole skijanja - jer je izvrsna za početnike, a iskusnim skijašima nudi mogućnost istraživanja novih staza. Uz to, u Val Gardeni su prekrasni planinski gradići poput Ortiseia za šetnju, s velikom trgovačkom i ugostiteljskom ponudom.

- Zaista mogu reći da ima puno skijaša s područja Labinštine, Raše, Kršana i Pićna koji već desetljećima pohode ova skijališta. Najveću zaslugu što skijanje ima dugogodišnje korijene na našem području je nekadašnja suradnja između HP Rabac koji je surađivao s Kranjskom Gorom i tamo vodio svoje djelatnike na zimski odmor. Zasluge idu, što se moje generacije nezaboravnih osnovnoškolskih i srednjoškolskih skijanja tiče, organizaciji profesora Ivana Sprčića, Danka Faragune i Ratka Benazića. Novije generacije su ljubav prema skijanju otkrile u okviru turističkih agencija i organiziranih skijanja za srednjoškolce i studente u Francuskoj, kaže Fable.

Danas veteranske skupine najviše vole otvaranje skijaške sezone na Kronplatzu gdje već godinama skijaški veteran Dorino Rajković okuplja svoju skupinu skijaških prijatelja. Od ove godine Labinjani su, zahvaljujući Valamaru, otkrili i Obertauern koji je također izvrstan zbog ranog i postojanog snijega te vrhunske zabave, kaže Fable.

 Nitko nije ozbiljnije ozlijeđen

Tijekom hrvatskog skijaškog tjedna Labinjani najviše pohode skijališta Sella Ronde, Kronplatz, Livigno, Folgariju i Nassfeld, dok Slovenija, iako najbliža, nema vrhunskih skijališta za dobro skijanje, ističe naš sugovornik. Iz Ski kluba Labin pozivaju sadašnje i buduće članove da im se pridruže na budućim skijaškim avanturama.

- Organizacija škole skijanja i boravka veće grupe skijaša iziskuje priličan rad na terenu da se osiguraju dobri i sigurni uvjeti za školu skijanja. Zato je vrlo važno za istaknuti da se u 14 godina rada nitko od članova nije ozbiljnije ozlijedio na skijanju te da su uvijek bila izabrana skijališta sa sigurnom mikrolokacijom na kojoj je uvijek bilo snijega, što prirodnoga, što umjetnoga. Rad i boravak u inozemstvu i na novim terenima traži također dobar kontakt s lokalnom sredinom, od turističke zajednice, policije, turističkih i ugostiteljskih djelatnika te domaćih škola skijanja, govori nam Fable.

Ističe kako je prvih sedam godina bilo obilježeno stalnim istraživanjem novih skijališta pa je škola skijanja bila organizirana na Passo Tonale (Italija), Canazei (Val di Fassa, Italija ), Aleghe (Monte Civetta) te Ortisei (Val Gardena, Italija) gdje se škola skijanja provodi i dan danas, već devetu godinu za redom, jer se to skijalište pokazalo kao najkompletnije. Vikend skijanja bila su organizirana u Austriji na Gertiltzenu te na Krvavcu u Sloveniji.

- U prosjeku je na obiteljskom skijanju bilo oko stotinjak članova, najviše s Labinštine, ali i značajan broj iz Zagreba, Rijeke i Zadra, a rekordna sezona bila nam je 2010. kada je na skijanju bilo više od 150 članova te čak 56 polaznika škole skijanja. Škola se vodi na hrvatskom jeziku i od strane domaćih učitelja skijanja koji svake dvije godine obnavljaju licencu i usavršavaju svoje znanje. Grupe su prilagođene dobi i skijaškom znanju, a imaju maksimalno sedam polaznika, kaže Fable i tek za kraj ističe i nezaboravne ski klub zabave nakon skijanja. Sve je na kraju završilo druženjem uz podjelu diploma polaznicima škole skijanja koji već nestrpljivo čekaju iduću zimu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater