NAJNOVIJEBIZNISMEN IZ ITALIJE

SICILIJANAC LO PORTO, DOBITNIK ZLATNE KUNE: Umag je centar svijeta, a Hrvatska ODLIČNA ZEMLJA ZA PODUZETNIKE

Gregorio Lo Porto

U Umagu smo tek nešto više od godinu dana i još se nisam ni čestito skrasio, a već su u HGK prepoznali naš proizvod i poduzetnički duh, dodijelivši nam ovu prestižnu i poticajnu nagradu. Usudio bih se reći da je to istinska potvrda da je ekspertni tim stručnjaka iz HGK obavljao svoj posao kvalificirano i bez favoriziranaja pojedinih gospodarskih subjekata, kaže Lo Porto, čija tvrtka proizvodi arome za elektronske cigarete

Sicilijanac Gregorio Lo Porto iz Palerma, vlasnik tvrtke Lop Liquids iz Umaga koja je dobila nagradu Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula "Zlatna kuna" za najbolji malu tvrtku u Istri u 2017. godini, kaže da je Hrvatska centar svijeta za razvoj poduetništva. Lop Liquids, koji proizvodi tekućine, odnosno arome za elektronske cigarete, tako se našao u društvu istarskih velikana kao što su pulski Uniline, dobitnik nagrade u kategoriji srednjih tvrtki i rovinjske Maistre, najbolje u kategoriji velikih.

Lo Porto kaže da ga je nagrada ugodno iznenadila.

- U Umagu smo tek nešto više od godinu dana i još se nisam ni čestito skrasio, a već su u HGK prepoznali naš proizvod i poduzetnički duh, dodijelivši nam ovu prestižnu i poticajnu nagradu. Usudio bih se reći da je to istinska potvrda da je ekspertni tim stručnjaka iz HGK obavljao svoj posao kvalificirano i bez favoriziranaja pojedinih gospodarskih subjekata, kazuje nam Gregorio Lo Porto, koji odnedavno ima stalni boravak u Umagu.

Simbol vuka

Tvrtku Lop, istaknutog proizvođača široke palete proizvoda visoke kvalitete za elektronske cigarete sa sjedištem u Palermu, 2013. su osnovala braća Giacomo i Gregorio Lo Porto, iz čijih prezimena potječe i sam naziv tvrtke. Drugi simbol im je vuk, koji predstavlja tržišnu borbu njihova tima.

Radi se o obiteljskoj tvrtki jer zapošljavaju i nekoliko mlađih članova iz šire familije, koji su se već doselili u Umag. Još od samog pokretanja tvrtke namjera vlasnika bila je izmjestiti proizvodnju s juga Italije negdje na sjever, ili u susjedne zemlje, zbog bolje strateške povezanosti s Europom i uštede na troškovima transporta robe, kao i zbog visokih poreznih nameta u Italiji. Tako su preselili prvo u Kopar, potom 2016. u Buje, da bi, otkrivši znatno bolje uvjete u Umagu, odlučili se konačno smjestiti u Zoni Ungarija.

- U Hrvatskoj su najpovoljniji uvjeti za poduzetnike i proizvodnju što se tiče financijskih troškova za ulagače. Halu imam u najmu, ali zato sam uložio vlastita sredstva u sofisticiranu tehnološku opremu koja nam omogućava proizvodnju iznimno kvalitetnih proizvoda, objašanjava Lo Porto pokazujući proizvedene bočice ispunjene aromatiziranom tekućinom za elektronsku cigaretu, koja omogućuje kupcu apsolutnu sigurnost i zadovoljstvo korištenja, a nalaze se u prodaji u specijaliziranim radnjama ili na nekim kioscima s kojima je postignut dogovor.

- Ovakvu bočicu kupac plaća do 6 eura, a strastvenom pušaču može potrajati i do tjedan dana. Nudimo široku lepezu esencija i okusa, različitih kompozicija i gradacija nikotina, čime u potpunosti zadovoljavamo potrebe svih tradicionalnih pušača. Statistike pokazuju da naš proizvod podjednako koriste žene i muškarci, a da se najbolje prodaje okus duhana, što je i shvatljivo jer onda je to prihvatljivije u glavi klasičnih pušača. No za one izbirljive korisnike, sklone eksperimentiranju, nudimo i našu baznu tekućinu te aromu kojom sebi mogu pripraviti odgovarajući koncentrat, odnosno tekućinu po želji, kaže Lo Porto. (NAPISALA I SNIMILA Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike