BARBAN: 11. SMOTRA VINA I MALA SMOTRA FOLKLORA ISTARSKE ŽUPANIJE

Dobra barbanska vina kroz godine postaju vrhunska


Čak 52 različita vina - 31 bijelo i 21 crno iz svih devet mjesnih odbora Općine Barban poslana su ove godine na 11. po redu Smotru vina Općine Barban koja se u subotu održala u šatoru kod donje škole. Predsjednik tročlane komisije Goran Baćac, koja je imala laku zadaću - kušati sva vina, ali i tešku izbrati ona najbolja - kazao je prije proglašenja da je barbanština odavno poznata po dobrim crnim vinima, ali da su ove godine uz bok njima nalazi i malvazija.

Minimalne razlike među vinima

- Vina smo dali na kemijsku analizu i kušali ih više od šest sati. Razlike među njima doista su minimalne i radi se o tek četvrtini boda. Ove su godine sva vina dobra i, iz godine u godinu, vidljiv je veliki napredak, kazao je Baćac.

Iako su mnogim vinima dodijeljena priznanja najbolji od najboljih ipak su slijedeći: u kategoriji bijelih vina zlato je dobio Neven Roce, srebro Branko Blažina dok je treće mjesto za svoje vino osvojio Franjo Frančula. U kategoriji crnih vina zlato je dobio Bruno Kožljan, srebro Ive Duras, a broncu Albino Rojnić. Svi su, kao nagradu, uz bukaletu dobili i poklon bonove u agrariji u iznosu od 200, 400 i 600 kuna.

Kako je istaknuo barbanski načelnik Dalibor Paus cilj manifestacije, koja se održava već 11. godinu, je da ljudi dobiju priliku vidjeti "kako su učinili delo". Kako je kazao, ovo nije natjecanje između dva susjedna vinara već natjecanje sa samim sobom, natjecanje koje tjera ljude da svake godine njihovo vino bude još bolje.

Barbanski teran

- Vinarima je drago da mogu vidjeti kako je njihovo vino ispalo, da dobiju kemijsku analizu i čuju riječ stručnjaka. Puno je dobrih, kvalitetnih vina i ona su iz godine u godinu sve bolja, kazao je Paus.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan podsjetio je okupljene da se nekada u Istri znalo samo za "črno i bilo" vino, kako ona nisu imala etikete, a kako se danas Istra može pohvaliti s preko dvije i pol tisuće etiketa. Zbog toga su, naglasio je, male manifestacije poput ove barbanske jako bitne jer ljudima pokazuju put kako svoja vina još poboljšati te čuvaju tradiciju proizvodnje vina ali i pokazuju iskorak u kvaliteti vinara.

- Iako imamo kvalitetna i vrhunska vina ona još uvijek nisu dovoljno dobro pozicionirana na europskom tržištu i tu će vam Istarska županija pomoći; kroz strategiju razvoja ali i marketinški, poručio je okupljenim vinarima pročelnik Pinzan podsjećajući da je prvo spominjanje terena upravo ono u Barbanu te kako bi se proizvodnja barbanskog terana trebala obnoviti i brendirati.

Nakon proglašenja najboljih vina, uslijedila je tradicionalna degustacije vina i zabava uz živu glazbu.

Smotra mladih folkloraša

Istoga se dana na barbanskoj placi održala i 4. Mala smotra folklora Istarske županije u organizaciji KUD-a Barban. Članovi omladinskih sekcija KUD-ova iz cijele Istarske županije izvodili su na pozornici tradicionalne plesove i pjesme odjeveni u tipične narodne nošnje krajeva iz kojih dolaze. Kako nam je kazala predsjednica KUD-a Lara Vale nastupilo je osam KUD-ova iz Istre te jedan kao gost. To su bili KUD "Mate Balota" iz Raklja, "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, "Rudar" iz Raše, Folklorno društvo Pazin, KUD "Uljanik". Nastupili su i članovi Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", kao gosti članovi KUD-a "Ady Endre" Korođ iz Vukovarsko-srijemske županije te kao domaćini KUD Barban.

- Sve u svemu nastupilo je oko 200 djece, svi su oni članovi podmlatka u svojim matičnim društvima i nastupali su o originalnim nošnjama i uz zvuke narodnih instrumenta, kazala nam je Vale dodajući da je cilj smotra očuvati tradiciju i kulturne običaje na način da se za njih zainteresira mlada populacija. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum