BUZET

SAJAM ISTARSKOG CRNOG TARTUFA NA LOPARU: Svježi tartuf je gastro perjanica istarske kuhinje

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Počela sezona crnog ljetnog tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Počela sezona crnog ljetnog tartufa (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Crni tartufi, pa tako i ljetni Tuber aestivum, neugledniji su rođaci skupocjenog bijelog tartufa, no iz godine u godinu sve su bolje pozicionirani na gastro sceni. Upravo je valorizacija ljetnog crnog tartufa u fokusu Prvog sajma istarskog crnog tartufa koji je u svom drugom izdanju održan u Buzetu-gradu tartufa, u starogradskoj jezgri na šetalištu Vladimira Gortana, popularnom Loparu.

Buzetski sajam u potpunosti zaslužuje svoj naziv, ponosni su organizatori sajamske manifestacije, Udruga tartufara Istra, Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta. Prvi je to sajam u sezoni istarskog crnog ljetnog tartufa koja je traje od 1. lipnja do 31. srpnja i od 1. do 30. rujna.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Štand Udruge tartufara "Istra" (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Prvo je to sezonsko sajmovanje istarskim tartufima koje svoju kulminaciju doživljavaju u rujnu i listopadu na sjeveru Istre, u Livadama, Motovunu, Grožnjanu i Buzetu, ali i prvo sajmovanje s tartufima u Istri na kojemu sudjeluju isključivo tartufari, članovi Udruge tartufara Istra sa sjedištem u Motovunu. Sajam je stoga prilika ne samo da se gastronomski i turistički valorizira crni ljetni tartuf koji je godinama bio zapostavljen, već i da se predstave tartufari, prvi u lancu tartufarenja, zadovoljan je predsjednik tartufarske udruge Darko Muzica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ivan Vukadinović potpredsjednik Udruge tartufara (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kilogram crnog ljetnog tartufa, Tuber aestivum, na štandu Udruge tartufara Istra prodavao se po cijeni od 1.500 do 1.900 kuna ovisno o veličini i kvaliteti tartufa. Na sajmu su posjetitelji osim svježih tartufa imali priliku degustirati ili nabaviti i druge domaće namirnice koje spajaju i sljubljuju perjanicu istarske kuhinje, tartuf, istarska vina, maslinova ulja, rakije, domaće tjestenine, med, pršut, ali i trešnje..., na štandovima Adriana Černeka, vinara iz sela Medveje, restorana "Stara oštarija" Roberta Marušića, Line Vežnaver iz malog sela Škofi kod Oprtlja koja je tradiciju izrade domaće tjestenine pretvorila u brend "Lina tjestenina", OPG-a Čendak iz Jelovica i OPG-a Brženda.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tjestenina Lina (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U nedjelju su u Buzet tradicionalno došli vozači najpopularnijeg europskog motocikla Vespe. Nakon posjete sajmu tartufa, napravili su već tradicionalni đir Sovinjakom, Vrhom do Huma i Roča pod nazivom "Vespa Istria North Tour".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

OPG Čendak - brinjevac i eterično ulje od brinja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama