INVENTURA RADA

Rovinjska opozicija u utvrdi IDS-a teško dolazi do izražaja, a HDZ-ovac Rabar kaže: "Vladajući do sada nisu imali pravu oporbu i ne znaju se postaviti. SMATRAJU NAS NEPRIJATELJIMA"

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Klaudio Poropat, Sergio Rabar i Snježana Štefanić Hoefel

Lokalni izbori su sve bliže. Rovinj je grad sa snažnom političkom dominacijom IDS-a i oporbom koja onda iz razumljivih razloga teško nameće svoja rješenja. Stoga smo o tome što im je bilo u političkom fokusu protekle tri godine i spremaju li se za nadolazeće izbore razgovarali s rovinjskim oporbenim vijećnicima Klaudijom Poropatom (SDP), Sergijom Rabarom (HDZ) i Snježanom Štefanić Hoefel (Živi zid). Ovako otprilike izgleda inventura političkog stanja iz oporbene perspektive.

- Koji su po vama najznačajniji problemi na koje ste upozoravali u Gradskom vijeću?

Poropat: Zasigurno je to nedostatak strategije razvoja grada i koncepcije proračuna: postojeći nije ni razvojni ni socijalan. Mi trošimo vlastita sredstva za ostvarenje županijskih projekata, primjerice izgradnju bolničkog bazena ili nadogradnju Doma za starije i nemoćne. Posljedica toga je da se na moje pitanje, hoće li onda troškove održavanja bazena snositi Grad ili Županija, ne zna odgovor.

Rabar: Za početak, prije svakog Vijeća dobijemo materijale po 500, 600 stranica, ponekad samo večer prije. Ja se, za razliku od IDS-ovaca, koji samo dižu ruke pripremim. Predložio sam im da odvoje bitno od nebitnoga te da u tom smjeru budu i rasprave. Bio sam, inače, protiv izgradnje Sjeverne luke, smatram da je to vrijedna lokacija i da se luka mogla napraviti u sklopu postojeće marine. Konstantno upozoravam na laganu talijanizaciju ovoga grada. U statutu grada, točnije čl. 62, propisano je da se jamči pravo veta Komisiji za pitanja i zaštitu prava autohtone talijanske nacionalne zajednice, kao stalnog radnog tijela Gradskog vijeća. Pravo veta Komisije ima učinak automatskog skidanja sporne točke s dnevnog reda. To je samo jedan od primjera da u našem gradu postoji privilegirana manjina nauštrb većine. Grad, nadalje, nema dugoročnu strategiju, nema viziju razvoja, nema industrije, nema proizvodnje. Ovisimo samo o turizmu i to nije dobro. Maistrini zahtjevi bespogovorno se ispunjavaju. Grad primi donaciju Maistre, a u biti se tim novcem financiraju njihovi projekti i onda dobijemo rezultat da grad de facto prestaje gdje počinju Maistrini hoteli.  

Štefanić Hoefel: Zalagala sam se za uređenje dječjih igrališta i besplatne udžbenike, i to se uvažilo. S druge strane, tužila sam Grad u jednom slučaju za zapošljavanje bez natječaja. Reagirala sam na činjenicu da 50 posto prihoda Komunalnog servisa ide za plaće, odnosno materijalne troškove, na što je i revizija upozoravala, ali oni su, usprkos tome, i dalje zapošljavali i zato su sada na koljenima. Izborila sam se za uređenje biciklističkih staza, kao i da školi kupimo opremu za mjerenje 5G zračenja zbog antene koju su postavili u Rovinju. Podržavam kolegu Rabara u nekim istupima glede talijanske manjine, smatram da ne bi trebali isticati talijansku državnu zastavu, već bi se trebala isticati zastava talijanske nacionalne zajednice, što je i propisano statutom.

- Kakva je bila suradnja vladajućih i oporbe?

Poropat: Kada se nastoji riješiti neka određena problematika od nas se traži konsenzus. S druge strane, kad mi tražimo određeno participiranje u nekim odlukama, onda nas se ostavlja po strani. Informacije koje tražimo cure na kapaljku. Konkretan primjer: nedavno sam postavio pitanje što se to događa u Komunalnom servisu i koliko je otkaza podijeljeno. Umjesto jednostavnog odgovora - 4 otkaza, slušali smo izlaganje od 45 minuta i na koncu nisam dobio konkretan odgovor. Na Gradskom vijeću vrijeme se potroši na odgovore vijećničkih pitanja IDS-ovaca gdje slušamo hvalospjeve. Termin koji volim upotrijebiti je “saborizacija” vijeća, jer nema suradnje na onom nivou na kojem ja to priželjkujem. Modus operandi vladajućih je isprovocirati kolegu Rabara upadanjem u riječ i provokacijama. To se, naravno, onda povlači po medijima, a ni jednom riječju se ne spomene njegovo izlaganje.

Rabar: Moja suradnja s vladajućima je loša. Na moje argumente ne odgovaraju protuargumentima, već mi jednostavno pripišu epitete poput onoga da mrzim Talijane. Shvaćam da do sada nisu imali pravu oporbu i da se ne znaju postaviti te da nas stoga a priori smatraju neprijateljima. Opoziciji sam predložio da se ujedinimo u stvarima u kojima se slažemo, ali shvaćam da je SDP koalicijski partner IDS-a i da to nije moguće bez obzira na to što bi tako bolje zastupali naše birače.

Štefanić Hoefel: U početku je bilo loše, imam osjećaj da su se bojali Živog zida. Gradonačelnik osobno ima jako sluha za moje prijedloge i za svaku dobru stvar što za neke druge članove Vijeća ne mogu reći i s njima sam često u konfliktu.

- Jeste zadovoljni svojim dosadašnjim djelovanjem?

Poropat: Nisam u potpunosti zadovoljan. Malo je, doduše, do mene, a malo do okruženja u kojem radimo. To je borba s vjetrenjačama.

Rabar: Ja sam im oporba u pravom smislu riječi. Naprosto ne ovisim o gradskom proračunu koji je u funkciji privatnih interesa, da se zadovolje članovi i simpatizeri IDS-a: radnim mjestom, egzistencijom, privilegijama i poslovnim prostorima.

Štefanić Hoefel: Jesam, iako sam dobila opomenu pred otkaz, jer sam otišla na Gradsko vijeće umjesto na nastavničko vijeće, ali odgovor ministra je bio da opomena u mom slučaju nije opravdana. Je li posrijedi šikaniranje na osobnoj razini - vrijeme će pokazati, pogotovo jer nisam jedina profesorica u Vijeću.

- Planovi za lokalne izbore?

Poropat: Počet ćemo se pripremati za lokalne kad završe unutarstranački izbori u SDP-u. Nadam se da će stranka ojačati s novim vodstvom te da će se to pozitivno preslikati i na lokalnu razinu.

Rabar: Neću puno otkrivati planove, ali nisam se još umorio od politike.

Štefanić Hoefel: Trenutno sam nezavisna, ima kvalitetnih ljudi s kojima bih definitivno voljela surađivati. Imam osjećaj da još puno toga mogu dati ovom gradu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater