PREKOBROJNA DIVLJAČ

Rovinj je uspio bitno smanjiti dolazak divljih svinja u grad. EVO KAKO SU U TOME USPJELI

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ili

Ili


 Grad Rovinj jedini u Istri za sada provodi takozvani Program zaštite divljači za površine izvan lovišta unutar grada Rovinja. Riječ je zapravo o lovnim aktivnostima koje se provode već mjesec dana kako bi se smanjio preveliki broj jedinki. U sklopu ovih aktivnosti do sada je izlučeno (nisu sve odstrijeljene, lisice se love i zamkama) 34 divljih svinja i četiri lisice, a samo prošlog tjedna 12 divljih svinja i jedna lisica. Desetorici lovaca izdana su dopuštenja za lov na divlju svinju, lisicu i čaglja, pa se lov odvija navečer od sumraka do ponoći te od pet sati ujutro do svitanja.

S ovim se aktivnostima krenulo zbog  poznatog enormno velikog broja ove divljači na Rovinjštini kao i diljem Istre. Rade ogromne štete u poljoprivredi, ulaze u naselja i prekopavaju sve što stignu.

Kako doznajemo od Dragana Poropata zaduženog za Program zaštite divljači u Gradu Rovinju s aktivnostima će se nastaviti sve dok bude potrebe, odnosno dok se štete od divljih svinja ne svedu na minimum. Sada je trenutno manje divljači na rubnim dijelovima grada. No upravo je počeo lov na lovnim područjima, pa se uznemirene životinje opet kreću prema rovinjskim prigradskim naseljima.

Do sada su posljednjih mjesec dana ovlašteni lovci temeljem ovog posebnog programa izlučivali divlje svinje i lisice u području Štanjere i Gripola, a ovisno o pojavnosti krenut će i prema Campolongo, Baziliki te do Monsene, doznajemo od Poropata.

Pozitivan primjer Rovinja o kontroli broja divljači na ovaj način za sada je jedini u Istri. Postoje naznake da će sa sličnim aktivnostima krenuti i Pula, Kanfanar te lovci na Labinštini.

"Molimo građane, ukoliko primijete divlju svinju, da nam se jave na telefon 805 - 266 kako bi mogli što kvalitetnije organizirati izgon ili lov. Molimo također građane da u navedeno vrijeme radi sigurnosti izbjegavaju područja provedbe lovnih aktivnosti i ujedno želim svima zahvaliti na razumijevanju, strpljenju i suradnji", poručio je Poropat.

MINISTARSTVO otvorilo natječaj: Dva milijuna kuna za električne i žičane ograde

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sufinanciranje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža) za sprječavanje štete od divljači u lovištima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2021. godinu iznosi 2.000.000 kuna. Najveći iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinoj prijavi je 50.000 kuna. Novčana sredstva namijenjena su isključivo za podmirenje troškova kupnje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža).

Prihvatljivi prijavitelji su pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova na temelju Zakona o lovstvu – lovoovlaštenici i fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačka organizacija.

Prijavitelj poljoprivrednik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave, a prijavitelj lovoovlaštenik ima pravo na podnošenje i odobravanje jedne prijave po lovištu. Zaštitna sredstva moraju biti postavljena i služiti svrsi za koju su namijenjena najmanje pet godina od dana kupnje. Natječaj je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava, a najkasnije do 20. prosinca 2021. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater