NAJNOVIJEU NOVU GODINU S PRORAČUNOM OD DESET MILIJUNA KUNA

Rekonstrukcija ceste na oprtaljskim brdima iz europskih projekata

(G. Č. Š.)

Pola proračuna, oko pet milijuna kuna otpada na EU projekt rekonstrukcije nerazvrstanih cesta. Upravo je započeo i EU projekt izgradnje kanalizacijskog sustava naselja Livade koji se doduše ne financira kroz oprtaljski proračun. Investitor, 6. Maj odvodnja Umag, a ugovorena vrijednost radova je 6,84 milijuna kuna

Oprtaljska općina u novu je godinu zakoračila s proračunom od 10,1 milijuna kuna, a od toga se gotovo pet milijuna odnosi na modernizaciju nerazvrstanih cesta. Riječ je o EU projektu rekonstrukcije nerazvrstane ceste Fakini - odvojak Brušti - Mikolotići - Pašini - Golubići - Bencani - odvojak Respili - odvojak Ravnica, u ukupnoj dužini od 4,5 kilometara, unutar mjere "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima'' iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine, za koji je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela odluku o prihvatljivosti.

Razvoj sela i naselja

- Rekonstrukcija ove nerazvrstane ceste na oprtaljskim brdima jedan je od najznačajnijih financijskih zahvata u ovoj godini. U ruralnom je, dosta nepristupačnom području, i povezuje sela na tri brda, a njenom modernizacijom ujedno ćemo zaokružiti glavnu prometnu povezanost cijelog oprtaljskog područja sa samim Oprtljem i stvoriti uvjete za razvoj tih sela i naselja koja su dosta zapuštena. Taj projekt kasni, iako je već proveden natječaj. S obzirom da izvođač nije došao na uvođenje u posao dobili smo dodatni rok i ponavljamo natječaj koji će biti objavljen ovih dana. Očekujemo da bi radovi mogli krenuti na proljeće, kaže načelnik Aleksander Krt.

Jedna od planiranih aktivnosti je izgradnja sjevernog kraka kanalizacije kojim se zatvara kanalizacijski prsten u Oprtlju, a kojim će se u jednom dijelu rekonstruirati i vodovodna mreža. Njegovim dovršetkom cijela starogradska jezgra bit će spojena na kanalizacijski sustav, a u sklopu tog zahvata planira se urediti i popločenje ulica do župne crkve. Dio sredstava za ovaj zahvat planiran je u proračunu, dio se odnosi na naknadu za razvoj akumuliranu kroz Istarski vodovod, a dio će se financirati kroz Hrvatske vode, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i komunalno poduzeće 6. Maj. Riječ je o investiciji vrijednoj oko pola milijuna kuna.

Gradnja kanalizacije

Ovih je dana započela i izgradnja kanalizacijskog sustava naselja Livade, kanalizacijske mreže s crpnom stanicom i uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, koja se doduše ne financira kroz proračun oprtaljske općine.

- Značajna je to investicija za ovo područje, koja čeka dugi niz godina, kaže Krt. Najvećim će se dijelom financirati bespovratnim sredstvima europskih fondova. Investitor je 6. Maj odvodnja Umag, kandidirao ju je na natječaj za Mjeru 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020., za provedbu operacije 7.2.1., a ugovorena vrijednost radova je 6,84 milijuna kuna. Projektom je obuhvaćena izgradnja gravitacijskih kolektora ukupne duljine 2.785 metara od čega 188 metara čini rekonstruirani kolektor, tlačnog priključka i tlačnog cjevovoda ukupne duljine 258 metara, crpne stanice Livade te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda "Livade".

Sabor je u prosincu izglasao novi Zakon o brdsko-planinskim područjima, a Vlada na prijedlog Ministarstva u roku od šezdeset dana treba donijeti odluku o obuhvatu brdsko-planinskog područja. U Oprtlju čekaju na njegovu implementaciju kako bi kroz nekoliko mjeseci vidjeli ima li ili ne pozitivnih efekata i za oprtaljsko područje.

- Demografska slika na oprtaljskom području dosta je negativna. Više ljudi umire nego se rađa, ali pokušavamo kroz manje stimulacije, kroz poticaje za stambenu izgradnju, kroz jednokratnu naknadu za novorođenčad koja po djetetu iznosi 500 eura, ulaganjima u predškolski odgoj i školstvo, ali i kroz investicije u komunalnu infrastrukturu, napraviti što bolje uvjete da se mladi zadržavaju u rodnom kraju, ističe načelnik Aleksander Krt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam