U NASTAVKU LJETA VOZIT ĆE SVAKE SRIJEDE

PRVA OVOSEZONSKA VOŽNJA NOVIGRADSKOG TURISTIČKOG VINSKOG VLAKA: Dva sata vožnje kroz vinograde i maslinike, tri posjećene vinarije, deset kušanih vina

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Ovakav turistički program ima za cilj povećati potrošnju domaćih vina među turistima. Netko će od njih već za ovakvog obilaska kupiti poneku butelju, neki će se kasnije sami vratiti da malo bolje prostudiraju ponudu i vinsku paletu vinarije koja im se svidjela. Svakako je dobro što će svoje iskustvo osobno i preko društvenih mreža preporučiti svojim prijateljima

Da nije korona-krize bilo bi svega, a uz ostalo i novigradski vinski vlakić krenuo bi mnogo ranije, no nakon pomnih priprema i promidžbe među turistima koji su s malim zakašnjenjem ipak napunili novigradske hotele i druge smještajne objekte, njegova premijerna ovosezonska vožnja dogodila se minule srijede. Taj će dan i u nastavku sezone za turiste na novigradskom području biti u znaku vina: vinski vlak polazit će svake srijede u 16 sati s novigradskog Mandraća, povesti vinoljupce u obilazak triju novigradskih vinarija, i zatim ih u 18 sati vratiti na mjesto odakle su krenuli.

Novigradski vinski vlak projekt je kojeg je prošle godine pokrenula Udruga vinara Novigrad - Cittanova. Lanjska je sezona bila tek početak, i kako kažu uključeni novigradski vinari, niti jedna lanjska tura nije bila tako brojna kao prva ovogodišnja, u koju se uključilo tridesetak turista iz raznih zemalja, barem sudeći prema jezicima koje su govorili, a među njima su se mogli razabrati barem njemački, talijanski, engleski i švedski. Novigradska vinarska udruga okuplja šest vinarija, no u projekt vinskog vlakića uključene su tri - Pervino, Demark i Ghira.

Pervino, Demark i Mihelić

Prva je postaja vinskog vlakića, čija vožnja putnike daruje osvježavajućim lahorom kao dobrodošlim ublaženjem aktualne ljetne vrućine, bila je vinarija Pervino koju vodi Paval Antonić zajedno sa svojim tastom Željkom Peršurićem. Goste su u vinariji Pervino srdačno dočekale domaćice Ivana Trošić i Nina Vičić ponudivši ih najprije svježom malvazijom, za koju su u svojoj interpretaciji naglasile kako je rasla na crvenoj zemlji te je stoga izrazito mineralna i lagano cvjetna, i kako se zbog tih svojih osobina jako dobro slaže s ribom. Drugo ponuđeno vino bio je teran iz berbe 2016. s nježnim voćnim aromama, dok je treći u čaše posjetitelja došao rose od terana, polusuho vino s izraženim aromatskim notama jagoda. Uz vino su gosti ponuđeni slanim inćunima i mariniranim sardonima, sirom maslinama i pomidorinima, te maslinovim uljem koje također nosi etiketu Pervino.

Dojmovi putnika vinskog vlakića morali su se sređivati u vožnji jer je put trebalo nastavili prema vinariji Demark. Alen Demark je goste odmah po dolasku uveo u podrum, među bačve, i dao im da kušaju novitet iz njegove proizvodnje, svježu malvaziju odnjegovanu u betonskoj bačvi. Zatim ih je izveo na svjež zrak i na terasi im ponudio malvaziju iz vinograda starog 58 godina, koja je odležavala četiri godine, od toga tri godine u bačvama od akacije, i tako im na vrlo zoran način objasnio potencijal i široki raspon mogućnosti koje pruža najpoznatija istarska vinska sorta. Slijedio je zaokret prema tamnijim vinima, najprije suhim roseom od terana, i zatim kao četvrtim vinom teranom odležanim tri godine u barrique bačvama. Demark je svoja vina "podcrtao" začinjenim mekanim sirom, maslinovim uljem, maslinama i pomidorinima, pruživši gostima priliku da vina sljubljuju u ponešto drukčijim kombinacijama nego na prethodnoj postaji.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini