BUJE

PRVA GENERACIJA TALIJANSKE ŠKOLE: Prije pedeset godina sjeli su u srednjoškolske klupe

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ponovno zajedno nakon 50 godina

Ponovno zajedno nakon 50 godina


Nekadašnji učenici te prve generacije Marino i Corado Dussich uložili su dosta truda kako bi organizirali susret učenika prve generacije. Mnogi od njih su daleko, a neki na žalost nisu dočekali proslavu jubileja

Prije pedeset godina u Bujama je ustanovljena Talijanska srednja škola, koja je kasnije ušla u sastav tadašnjeg srednjoškolskog centra. U prvi razred srednje talijanske škole upisana su tada 33 učenika. Dvije godine su tada bile opće srednjoškolske naobrazbe, nakon čega su se učenici opredjeljivali za neko stručno zanimanje u ekonomskom, upravnom, turističkom i elektrometalskom usmjerenju.

Ugledni gosti

Nekadašnji učenici te prve generacije Marino i Corado Dussich uložili su dosta truda kako bi organizirali susret učenika prve generacije. Mnogi od njih su daleko, neki na žalost nisu dočekali proslavu jubileja, ali su ih se prisjetili oni koji su uspjeli doći na prvo okupljanje i obilježavanje svog i školskog jubileja.

Okupljanju polaznika prve generacije srednje talijanske škole u Bujama odazvali su se kao gosti bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin i sadašnja ravnateljica Srednje talijanske škole "Leonardo da Vinci" Irena Penko koja je podsjetila nekadašnje učenike na povijesni razvoj ove srednjoškolske ustanove koja već dugo djeluje samostalno.

Prisjećanje

Osnivanje talijanske škole u Bujama bilo je olakšanje za mnoge roditelje, a ravnateljica Penko je najavila još jedan važan događaj u godini jubileja, početak temeljite rekonstrukcije i obnove školske zgrade. Radovi će početi koncem ove godine.

Nakon zajedničke fotografiranja, simboličnog prozivanja i podsjećanja na prve srednjoškolske dane, bivši su učenici posjetili groblja na području Buja, Umaga i Savudrije kako bi se položili vijence i zapalile svijeće pokojnima iz te generacije, uključujući i ondašnjeg razrednika.

Druženje se nastavilo u konobi, uz razgovor o školskim danima i životu poslije škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of