NAKON PROŠLOGODIŠNJE PAUZE

Prva Antonja na otvorenom s Covid putovnicama, a najbolji Suzana i Davor Vivoda

| Autor: Aldo POKRAJAC


Nakon prošlogodišnje, jubilarne 30. Antonja, najstarije izložbe vina u Hrvatskoj, koja je zbog pandemije korona virusa održana podjelom nagrada pod maskama i bez publike, ovogodišnje 31. izdanje je prvi put priređeno na otvorenom.

Na plato uz Dom kulture, gdje se prije pandemije postavljao veliki šator, moglo se ući samo uz posjedovanje Covid putovnice. Posjetitelja je stoga bilo manje, ali je ozračje uz vođenje programa Igora Frankovića i svirku popularnog da Magnolija bilo na visini. Ovog puta su se na okupu našli prvenstveno proizvođači vina i malinovih ulja, restorateri, uvjereni vinoljupci predstavnici brojnih medija.

Merlot imaju najbolji Žužići

Na 31. izložbi vina Rovinjštine u bijelih kategoriji vine proizvedenih modernom tehnologijom prvo mjesto je osvojio Poljoprivredni obrt Vivoda Suzane i Davora Vivode za malvaziju. U istoj kategoriji crnih vina pobijedio je Poljoprivredni obrt Grota Tomice i Igora Žužića s merlotom. Zlatnu medalju za istarsku malvaziju osvojili su i Arno Saina, Viliam Lavižati i Vina Herak & Smoljan. Najbolje bijelo vino proizvedeno na tradicionalni način bila je malvazija Davida Buršića, a kod crnih pobijedio je Elvis Prenc s miješanim sortama, oba sa zlatnom medaljom.

Zdenka Jakus je s kolegicom Elenom Glavinić u ekipi Damijanići pak priredila supu sa žminjskom poveticom  (Snimio Aldo Pokrajac)

Tradicionalno, fizikalno – kemijska i organoleptičko ocjenjivanje vina vršeno je u Institutu za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Ovogodišnja vina Rovinjštine standardno su visoke kakvoće te su sva vina po dobivenim ocjenama u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina. Ni jedno vino nije ostalo bez plasmana, što je potvrda da su, upravo zahvaljujući Antonji, vinari Rovinjštine usvojili najbolje vinarske prakse. Od 26 izloženih vina čak njih sedam ušlo je u kategoriju zlata.

Najbolji maslinar Juraj Mastilović (Snimio Aldo Pokrajac)

Zbog prošlogodišnjih izrazito nepovoljnih vremenskih prilika početkom vegetacije, posebice hladnoća u travnju, koja je utjecala na smrzavanje pupova maslina što je rezultiralo smanjenim urodom, naročito ranijih sorata na cijelom području Istre pa tako i u Rovinju. Zahvaljujući velikom trudu maslinara sva su izložena ulja prošla provjeru u Institutu i senzornu analizu etabliranog panela rovinjske udruge poljoprivrednika Agrorovinj, koja s Mjesnim odborom Rovinjskog Sela od 1992. organizira Antonju.

Čak 38 ekstradjevičanskih ulja

U ovogodišnjem je poretku zbog specifične maslinarske godine bilo puno iznenađenja. Uz manji urod maslina ulja su ipak izvrsne kvalitete, a posebno su iznenađenje bili izrazito visoki randmani. Ne na ovogodišnju 19. izložbu maslinovih ulja Rovinjštine na ocjenu je dano manje 41 uzoraka, a čak ih je 38 ušlo u kategoriju ekstradjevičanskih. Zlatnom medaljom nagrađena su 23 uzorka, od kojih je šampionsko mjesto zauzelo miješano maslinovo ulje OPG-a Juraj Mastilović. U samom vrhu su i rošinjola Aleksandra Rajića i buža Francesce Dapiran. Srebrnom medaljom nagrađena su četiri, a brončanom tri ekstradjevičanska ulja.

Predsjednik udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima ovogodišnje Antonje najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Podršku im je dao i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga sa suradnicima.

Neformalni žiri u Rovinjskom Selu (Snimio Aldo Pokrajac)

Prisutne su pozdravili Vlado Cvitić, predsjednik Mjesnog odbora Rovinjsko Selo i Gracijano Prekalj, zamjenik pročelnika za poljoprivredu Istarske županije. Ljubitelji dobre kapljice su mogli kušati ekološka i biodinamička vina nekoliko proizvođača Rovinjštine. Podršku im je dao Gracijano Prekalj, naglasivši da će se u novoj Strategiji razvoja poljoprivrede naglasak dati na ekološku proizvodnju pa se uskoro mogu očekivati novi proizvođači ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, za kojima vlada sve veća potražnja.

Zbog covid (ne)prilika 8. Festival istarske supe održan je samo revijalno. Nastupile su tri ekipe. Domaći, seljanski Rekreativo i ekipa Udruženje obrtnika Rovinjštine priredili su supe na tradicionalni način s nekoliko različitih nijansi. Uvijek inovativna Zdenka Jakus je s kolegicom Elenom Glavinić u ekipi Damijanići pak priredila supu sa žminjskom poveticom. Za sve tri supe, koju su posjetitelji kušali u malim bukaletama, osmišljene upravo za Antonju, korištena su vina Herak & Smoljan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini