MEDULIN

Provedeni izbori u sedam mjesnih odbora: GRAĐANI MAHOM BIRALI NEZAVISNE, NESTRANAČKE KANDIDATE

Medulin (D. ŠTIFANIĆ)

Medulin (D. ŠTIFANIĆ)


Spomenimo uzgred da je najveći odaziv birača u odnosu na broj stanovnika zabilježen u Pomeru, a najmanji upravo u Medulinu. U odnosu na izbore za mjesne odbore provedene prije četiri godine izlaznost je nešto manja, a i kandidata je tada bilo puno više

Izborno povjerenstvo objavilo je privremene izborne rezultate izbora za vijeća mjesnih odbora Općine Medulin, koji su provedeni ove nedjelje. Na izborima se u svakom mjesnom odboru biralo pet članova vijeća mjesnih odbora, a pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u vijeću mjesnog odbora dobile su liste koje su na izborima dobile najmanje pet posto važećih glasova birača.

Teče rok za žalbe

Odaziv mještana na ove izbore, kojima direktno biraju predstavnike svojih mjesnih odbora koji bi trebali biti spona između njih i Općine, bio je jako mali. Primjerice, prema popisu birača, Mjesni odbor Medulin ima 2.990 birača, a na nedjeljne izbore izašlo ih je svega 367. Ipak, zanimljivo je da su glasači u većini od sedam mjesnih odbora za svoje predstavnike odabrali nezavisne, nestranačke kandidate.

Prema privremenim rezultatima, koji bi trebali postati službeni nakon isteka zakonskog roka za eventualne pritužbe, u vijeće mjesnog odbora Medulin I izabrani su nositeljica kandidacijske liste grupe birača Tatjana Mišković Milić te njeni kolege Ivan Kirac, Marijana Bošnjak i Vencel Arambašić, ali i Cinzia Zubin (IDS). U mjesnom odboru Medulin II pobijedila je kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Sandrom Radoševićem, a s liste su odabrani i Kristof Debeljaković, Marko Relota i Martina Bognar te Josip Grakalić (IDS - ISU).

Mještani Banjola dali su svoje povjerenje kandidacijskoj listi grupe birača nositelja Dražena Miškovića s koje su u vijeće ušli još i Aljoša Ukotić, Andrej Jovan i Jadranka Nišević, a uz njih će u Vijeću sjediti i Daniele Kumar (IDS - ISU). Kandidacijska lista grupe birača nositelja Claudia Zuccona osvojila je četiri mjesta u Vijeću MO-a Pomer. Osim Zuccona, povjerenje birača dobili su tako Ivana Marić, Valter Terlević i Vesna Gojak, dok je jedno mjesto pripalo Marku Zlatiću (IDS).

Napeto u Premanturi

U mjesnom odboru Premantura bilo je najnapetije. Tamo su se glasovi podijelili između IDS-a, SDP-a i kandidacijske liste grupe birača nositelja Ljubomira Mezulića, pa će Vijeće MO-a Premantura, ukoliko se do službenih rezultata nešto ne promijeni, činiti Ljubomir Mezulić (nositelj kandidacijske liste) i Ingrid Stanić, Neven Iveša i Mattias - Franc Stojanović (IDS), te Tomislav Novak (SDP). U Vijeće Mjesnog odbora Vinkuran 26 posto glasača izabralo je Eduarda Klimića i Mariju Vareško (IDS), Vjenceslava Novaka (nositelj kandidacijske liste) i Ratomira Stokića te Alena Peršića s istoimene kandidacijske liste. U Pješčanoj uvali na čelo Vijeća mjesnog odbora vraća se Dean Ivandić s istoimene kandidacijske liste, te njegovi kolege Tatjana Kesić i Andi Peruško, potom Dario Verbanac (IDS), te Dragan Modrušan s istoimene kandidacijske liste.

Spomenimo uzgred da je najveći odaziv birača u odnosu na broj stanovnika zabilježen u Pomeru, a najmanji upravo u Medulinu. U odnosu na izbore za mjesne odbore provedene prije četiri godine izlaznost je nešto manja, a i kandidata je tada bilo puno više. Za mjesta u vijećima MO-a natjecalo se ove godine 18 lista, u prosjeku tri liste po mjesnom odboru, dok ih je prije četiri godine bilo čak 24, a rekorder je bila Premantura sa čak šest prijavljenih lista. Iako su predlagatelji kandidacijskih lista bili dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova, ove godine su na samo tri kandidacijske liste nositeljice bile žene, dok ih je na ranijim izborima bilo više. Ipak, pohvalno je da je postotak žena na kandidacijskim listama ove godine narastao na 43 posto.

Kada izborno povjerenstvo potvrdi rezultate izbora, načelnik Općine Medulin Goran Buić sazvat će prve sjednice na kojima će izabrani članovi vijeća između sebe odabrati predsjednike mjesnih odbora za novi četverogodišnji mandat. (Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater