Ususret gradskom vijeću

PRORAČUN GRADA POREČA TEŽAK 250 MILIJUNA KUNA Peršurić: Grad se razvija i u samo nekoliko godina realizirao je projekte koji se negdje ne ostvare u nekoliko desetljeća. To je naša vizija

| Autor: Glas Istre
S konferencije za novinare

S konferencije za novinare


Pred Gradskim vijećem Grada Poreča-Parenzo je usvajanje Proračuna za 2021. godinu u visini od 250 milijuna kuna, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ovog četvrtka.

Prijedlog novog proračuna su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, te pročelnik gradskog upravnog odjela za financije Darko Saftić.

Kao što je napomenuo pročelnik, prijedlog proračuna za 2021. godinu je tri posto manji u odnosu na ovogodišnji.

- Bilo je zahtjevno posložiti proračun za godinu pred nama. Glavno što nas je vodilo jesu potrebe građana, daljnje razvijanje grada i optimizam. Rezultate naših razvojnih proračuna vidimo i danas, grad se razvija i u samo nekoliko godina realizirao je projekte koji se negdje ne ostvare u nekoliko desetljeća. To je naša vizija Poreča i za budućnost – grad koji ide naprijed, rekao je gradonačelnik.

-Nije se išlo u velike izmjene socijalnog programa, dapače, u mnogim smo segmentima i povećali davanja jer i dalje želimo provoditi politiku pomoći o svim generacijama – od rođenja do duboke starosti po kojem je Poreč i prepoznat kao jedan od gradova s najkvalitetnijim socijalnim programima u zemlji. Također, veliku komponentu čini i razvojni dio proračuna jer planirani projekti predviđaju rješavanje infrastrukturnih, prometnih i društvenih pitanja, rekao je.

Ove nam je godine, nastavio je, prioritet nastavak ulaganja u najmlađe – dovršenje izgradnje vrtića i jaslica u Žbandaju, potom daljnje planiranje i kandidiranje za sufinanciranje obnove Gornjeg vrtića (Radost II). Osim decentraliziranih sredstava, Grad će i u 2021. dodatno izdvojiti više od 9 milijuna kuna za nadstandarde u porečkim školama – produženi boravak, asistente u nastavi, posebne programe škola, rad s talentiranim učenicima, održavanje i nabavu opreme.

Što se tiče demografskih mjera, iako je Poreč u samom državnom vrhu po pozitivnim demografskim kretanjima, i ove godine nastavlja s konkretnom mjerom subvencije kupovine stana za porečke obitelji za što se izdvaja dva milijuna kuna.

Iznos od oko milijun kuna godišnje i dalje će se izdvajati za stotinu studentskih i učeničkih stipendija, dok će se dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina sufinancirati u iznosu od 40 posto. Iako nije u nadležnosti Grada, s gotovo milijun kuna godišnje osigurat ćemo nadstandard u hitnoj pomoći, tako što ćemo s općinama Poreštine osigurati dodatne timove hitne pomoći. Nastavlja se s financiranjem stanovanja liječnika hitne, a nastavit će se podržavati zdravstvene usluge u gradu i kroz nabavku potrebne opreme. Povećat će se davanja za Dom za starije i nemoćne osobe – sufinanciranje smještaja, poludnevni boravak, hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, kao i za Zdravi grad Poreč i njihove programe psiho-socijalne pomoći, te savjetovališta za prehranu, ovisnosti i ostalo. Tu je i financiranje Centra za rehabilitaciju Veruda – ispostave Poreč.

U proračunu upravnog odjela za komunalni sustav posebno se ističu projekti u prometnoj infrastrukturi i to – dovršetak uređenja Creske ulice i biciklističke staze (Parenzana), potom obnova nekadašnje D75 prometnice na potezu od LaCopa do Parensa uz rješavanje raskrižja kod Doma zdravlja, potom izgradnja prometnice na Facinki za rasterećenje postojeće prometne infrastrukture, kao i probijanje nove ceste koja će spajati Ulicu Mate Vlašića i Vukovarsku, čime će Facinka dobiti alternativnu prometnicu te će se smanjiti pritisak na porečku zaobilaznicu. Sve su to ujedno i preduvjeti za razvijanje poduzetničkih zona i stvaranje novih radnih mjesta.

Proračun za 2021. previđa sredstva za izgradnju novog, modernog nogometnog kampusa za potrebe Nogometnog kluba Jadran Poreč kao i Sportske zajednice Grada Poreča.

Projekt obnove starogradske jezgre napreduje po planu - do sad su dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvo, već smo dogovorili nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike. U planu je rješavanje pitanja Palače Bečić i njene namjene

Za ovu godinu u planu je i dovršetak jednog od najvećih projekata navodnjavanja u poljoprivredi, koji se realizira na području našega grada – Červar Porat-Bašarinka. Dodatno, dovršava se i program upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem, dok će se i dalje financijski podržavati udruge u poljoprivredi i organizirati događanja kojima želimo promovirati porečko obrtništvo i poduzetništvo.

Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus rekao je da proračun smatra razvojnim i socijalno uravnoteženim, jer osigurava redovno funkcioniranje gradskih ustanova i institucija, uspješno podmirivanje kreditnih obaveza i zadržavanje visokih socijalnih standarda i nadstandarda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini