BUZET

Proljetna akcija Hrvatskih šuma: DANI ZAJEDNIČKE SADNJE DRVEĆA

Zajednička sadnja sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma diljem Hrvatske održat će se 12. i 13. ožujka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Sadnja hrasta lužnjaka u Motovunskoj šumi (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sadnja hrasta lužnjaka u Motovunskoj šumi (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Izazovna i po svemu neobična prošla godina primorala je Hrvatske šume Zagreb da, unatoč velikom broju prijava, odgode prošlogodišnju proljetnu akciju zajedničke sadnje drveća, ali će je zato zainteresiranim građanima omogućiti ove godine.

Šumari svoj redovni posao na pošumljavanju itekako odrađuju prema planovima, ali im je drago da će im se ovog proljeća ipak pridružiti i građani, naravno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zajednička sadnja sadnica šumskih vrsta drveća na površinama državnih šuma održat će se 12. i 13. ožujka pod nazivom "Dani zajedničke sadnje", a prijave se dostavljaju na e-adresu: posumljavanje@hrsume.hr. U prijavi, koja može biti pojedinačna ili grupna, treba navesti imena i prezimena sudionika, e-adresu, posjedovanje ili ne posjedovanje alata za sadnju te županiju u kojoj bi sadili kako bi se lakše napravio raspored.

Sudionici se trebaju obući u odgovarajuću obuću i odjeću i ponijeti rukavice. Tijekom sadnje poštivat će se epidemiološke mjere. O detaljima akcije svi prijavljeni će biti povratno obaviješteni e-poštom.

Na inicijativu građana i uz pomoć i podršku Hrvatskih šuma, prethodnih je godina uspješno odrađen niz čitav akcija. U njima su sudjelovali i oni najmanji sa svojim vrtićima i školama, brojne udruge, tvrtke, ali i građani pojedinci. Kroz te akcije nije se samo pošumljavalo, već se i družilo, a stečena su i temeljna znanja iz područja šumarstva.

Hrvatske šume prosječno zasade oko devet milijuna sadnica na godinu, pri čemu se ne uračunavaju površine na koje se unosi sjemenski materijal. Broj sadnica posađen kroz različite akcije s vanjskim sudionicima je daleko manji, ali cilj koji se ostvaruje je značajno veći. Svaka biljka koju posade građani dragocjena je s obzirom na to da se time ostvaruje i edukativna uloga i potiče ljude da se brinu o prirodi i shvate značaj njezinog očuvanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater