U SKLOPU ITU MEHANIZMA

PROJEKT MMC TORCIO OPASNA JE AVANTURA ZA GRAD I GRAĐANE: Grad Vodnjan odustaje od projekta rekonstrukcije ruševne stare uljare

Osnovni razlozi za prijedlog da se odustane od provedbe projekta su prekratki rokovi za realizaciju tako zahtjevne investicije (do 31. prosinca 2022. godine), potom preveliko kreditno opterećenje za proračun Grada Vodnjana te previsoke ponude za izvođenje građevinskih radova

| Autor: Glas Istre
Rekonstrukcija ruševne stare uljare pokazala se kao preskup projekt

Rekonstrukcija ruševne stare uljare pokazala se kao preskup projekt


Pred vijećnicima Grada Vodnjana u petak 30. srpnja, između ostalog, naći će se i odluka o odustajanju od provedbe dva projekta za realizaciju MMC-a Torcio, odobrenih u sklopu ITU mehanizma, koji se financiraju putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Kako kažu iz Grada Vodnjana, osnovni razlozi za takav prijedlog su prekratki rokovi za realizaciju tako zahtjevne investicije do 31. prosinca 2022. godine, potom preveliko kreditno opterećenje za proračun Grada Vodnjana te previsoke ponude za izvođenje građevinskih radova.

Udio Grada 5 milijuna kuna?

Rekonstrukcija ruševne stare uljare u Multimedijalni centar kroz dva projekta - gradnje ("Obnova brownfiled područja MMC Torcio") i opremanja ("Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio!") - primjer su neodgovornog upravljanja investicijama u Gradu Vodnjanu. Megalomanski projekt Grad bi financijski unazadio za sigurnih tri milijuna kuna, a vrlo vjerojatno i za puno više od toga. Uz sufinanciranje fonda u 83-postotnom iznosu za gradnju i 55-postotnom iznosu za opremanje za opravdane troškove, ali uz evidentni rast troškova na tržištu, realizacija projekata pokazuje se kao opasna avantura za Grad Vodnjan i njegove građane, kažu u Gradu Vodnjanu.

Ukupna vrijednost oba projekta za MMC Torcio iznosi 9,75 milijuna kuna, ugovorena sredstva iz Europskih fondova iznose 7,15 milijuna kuna, a pretpostavljani udio Grada u sufinanciranju bio bi 2,6 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost radova po projektu gradnje iznosi nadalje 5,35 milijuna kuna, najniža ponuda za projekt gradnje bila je na 5,82 milijuna kuna, a najviša ponuda za projekt gradnje 7,8 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi za gradnju iznose 6,13 milijuna kuna, a bespovratna sredstva fonda 5,19 milijuna kuna.

Sve tri ponude pristigle na natječaj za gradnju veće su od procijenjene vrijednosti radova i za ta povećanja raste udio sufinanciranja Grada: najniža ponuda s PDV-om viša je od procjene za 0,5 milijuna kuna, a najviša ponuda viša je za gotovo 2,5 milijuna kuna!

- Za očekivati je da najniža ponuda od 5,82 milijuna kuna s PDV-om tijekom gradnje stvori niz vantroškovničkih radova. Zakonski je prihvatljivo do 30 posto više, čime bi se troškovi gradnje približili najvišoj ponudi od 7,8 milijuna kuna s PDV-om. Na taj način udio Grada mogao bi iznositi i blizu 5 milijuna kuna!, kažu u Grdu Vodnjanu.

Natječaj za projekt opremanja još nije ni raspisan. Prihvatljivi su troškovi 3,5 milijuna kuna, udio Grada bio bi oko 1,6 milijuna kuna, ali koliki će stvarno biti teret za Grad ovisit će o ponudama.

Odustajanje "košta" 300.000 kuna

- Projekt je izrađen 2017., u drugačijim gospodarskim uvjetima nego danas i davno prije pandemije COVID-19, a ugovoren je u listopadu 2020. godine. S evidentnim porastom cijena na tržištu danas se pokazuje kao izuzetan teret za Vodnjanštinu. On predviđa skupo i riskantno kopanje podruma usred stare jezgre; atraktivno, ali skupo dizajnersko rješenje uređenja prostora; čime dobivamo objekt tlocrtne površine od 250 kvadrata upitne iskoristivosti, a Vodnjan već sada ima više javnih prostora za manifestacije. MMC-om Torcio upravljao bi POU Vodnjan, čiju djelatnost financijski, nažalost, već pokriva Grad. Bez plana održivosti i bez mogućnosti komercijalnog gospodarenja MMC-om prvih pet godina, za očekivati je da troškovi održavanja godišnje generiraju i nove gubitke koji bi opet pali na teret građana Vodnjanštine, stoji u obrazloženju kojeg potpisuje gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Eventualna izmjena projekta radi smanjenja troškova gradnje (bez podruma) stvorila bi samo nove troškove te skratila rokove za izvedbu. I mogućnost da dio udjela Grada sufinancira Fond za sufinanciranje EU projekata još je uvijek potpuno neizvjesna, kaže se nadalje u obrazloženju.

Odustajanjem od projekta Grad će morati podmiriti 240 tisuća kuna Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te još 67 tisuća kuna troškova za obavljene usluge, što je puno bezbolnije nego si priuštiti milijunska opterećenja.

- Pitanje MMC-a Torcio donosi se kada Grad Vodnjan provodi dva projekta za ceste u poslovnim zonama Vodnjan sjever i Galižana, vrijedne 6,6 milijuna kuna i 6,8 milijuna kuna. Za provedbu četiri projekta iz ITU mehanizma - dva za Torcio i dva za ceste, Grad se mora kreditno zadužiti u iznosu od oko 23 milijuna kuna! Ne realizirati projekte na vrijeme znači da će Grad, odnosno građani, kredite vraćati bez sufinanciranih sredstava. Torcio, podsjećamo, mora biti izgrađen do konca 2022. godine! Prevelik je to rizik da bi dobili još jedan javni i društveni prostor koji bi služio samo za pokazivanje. Prioriteti bi trebali biti i bit će oni projekti koji služe gospodarskom razvoju i direktno građanima Vodnjanštine, ustvrdio je gradonačelnik Pastrovicchio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini