LEGLA INSEKATA I ŠTAKORA

PROBLEMI RUŠEVINA U STAROGRADSKOJ JEZGRI, PRIGRADSKIM NASELJIMA I RAPCU: Ruševine moraju obnavljati njihovi vlasnici, a za objekte u gradskom vlasništvu ipak nešto drukčije rješenje

Vijećnica Katarina Filipović iz SDP-a je istaknula da ruševine predstavljaju zdravstveni problem, jer u takvom stanju mogu biti legla insekata i štakora koji prenose zarazne bolesti * Isto tako, crijepovi, grede i cigle predstavljaju opasnost za ljude i djecu. Ruševine narušavanju izgled našeg grada i umanjuju vrijednost okolnih nekretnina, dodala je

| Autor: Branko BIOČIĆ
Ruševina u starom gradu Labinu

Ruševina u starom gradu Labinu


Svaki grad i gradić u Istri ima svoje ruševne zgrade, kako oni na moru tako i u unutrašnjosti. Netko manje, netko više. Na sjednici labinskog Gradskog vijeća Katarina Filipović iz SDP-a otvorila je temu o ruševinama u starom gradu Labinu, prigradskim naseljima, ali i u turističkom Rapcu.

- Znamo da imamo problem ruševina u starogradskoj jezgri, u Ripendi imamo zgradu stare škole, ruševine u Rapcu kao što su Primorje, disco Santa Andrea i Fortunu. Zanima me kako Grad misli riješiti problematiku ruševina u gradu, pitala je Filipović. Istaknula je da ruševine predstavljaju zdravstveni problem, jer u takvom stanju mogu biti legla insekata i štakora koji prenose zarazne bolesti.

Izrada Glavnog projekta

- Isto tako, crijepovi, grede i cigle predstavljaju opasnost za ljude i djecu. Ruševine narušavanju izgled našeg grada i umanjuju vrijednost okolnih nekretnina. Ukoliko vlasnici ne uklone ruševne objekte u nekom određenom periodu, onda bi trebali dati suglasnost da to učini Grad. Nije mi jasno zašto smo dozvolili da dođemo do toga da je ruševina sasvim normalna pojava u gradu, dodala je vijećnica SDP-a Katarina Filipović.

Odgovorio joj je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je rekao da je Grad odgovoran vlasnik koji mora i zna upravljati svojom imovinom, no velika je razlika da li je neka ruševina vlasništvo Grada Labina, privatna ili u vlasništvu tvrtke. Složio se da je najlošija situacija u labinskoj starogradskoj jezgri.

- Naime, u starogradskoj jezgri česti su vrlo složeni vlasnički odnosi koji otežavaju obnovu ili prodaju imovine. Jedini pravi put je stvaranje preduvjeta za cjelovitu rekonstrukciju kao što je izrada Glavnog projekta za dio starogradske jezgre koji će uskoro biti gotov, kazao je gradonačelnik Glavičić.

Prodane dvije ruševne čestice

- Kada je riječ o gradskoj imovini, put kojeg smo odabrali je put zgrade apoteke, koja je dugo vremena bila "tvrd orah", ali smo odgovornim pristupom našli investitora i uskoro očekujemo prve radove. Želja nam je da Stari grad bude naš dragulj kojeg će posjećivati turisti, rekao je Glavičić.

Podsjetio je da su nedavno, upravo upornošću Grada, u traženju novog vlasnika, prodane dvije ruševne čestice, a i upravo je u tijeku natječaj za sličnu zgradu u Ulici 9. septembra. No Glavičić je istaknuo da grad Labin neće sam u ovoj situaciji obnavljati ruševine već to moraju vlasnici, a Grad će rješenja tražiti i putem kvalitetnih investitora koji bi ulagali u obnovu takvih ruševina.

Očekuje se ulaganje Valamara

- Kako derutne zgrade u Rapcu kao što je bivši disko St. Andrea, Primorje, Fortuna također nisu u vlasništvu Grada, Grad Labin ne može direktno utjecati kada će nešto ići u rekonstrukciju. No, usvajanjem Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac krajem prošle godine stvoreni su preduvjeti da tvrtka Valamar, odnosno vlasnici mogu investirati, što će sigurno i učiniti kada se stabilizira turističko poslovanje, kazao je Glavičić u ruševinama u Rapcu.

- Planovi postoje, ali sve ovisi o tome kakva će biti ova i iduća turistička sezona. Nadam se da će sljedeća biti puna i ona prava tako da vjerujem da će uz malo strpljenja sve doći na red, zaključio je Glavičić. Dodao je i da vjeruje u sinergiju javnog i privatnog partnerstva, ali i građana koji su svjesni svih problema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom