DESETA KESTENIJADA U OPRTLJU

FOTO / PROBIJENI SVI REKORDI Gotovo dvije tone kestena iz oprtaljskih šuma NESTALO U TRENU



Da su pečeni, kuhani, u slanim i slatkim jelima, u kolačima pa i sladoledu, kesteni definitivno mnogima najomiljeniji jesenji plod pokazala je jubilarna oprtaljska Kestenijada. U svom desetom izdanju jedina istarska fešta od kostanji probila je sve rekorde. Prema nekim procjenama pohodilo ju je više od pet tisuća posjetitelja za koje su u Oprtlju osigurali rekordne dvije tone domaćeg kestena.

Gužva je bila na oba oprtaljska prilaza, očito su svi putovi druge nedjelje u listopadu vodili prema gradiću smještenom na 378 metara nadmorske visine. U kratkim rukavima kao usred ljeta, brojni su kestenoljupci iz svih krajeva Istre, ali i susjedne Slovenije te Italije, pohrlili udahnuti malo svježeg zraka te provesti topli jesenski dan uz porciju pečenih kestena i čašu mladog vina i naprosto uživati u kestenu, tipičnom jesenskom plodu koji raste u šumama oprtaljskog kraja.

Manifestaciju je s ciljem valorizacije prirodnih resursa oprtaljskog kraja pokrenula Turistička zajednica Općine Oprtalj, koja je uz ovogodišnje pokroviteljstvo Istarske županija osigurala obilje zabave i gastronomije.

- Kesten je još jedan od resursa unutrašnje Istre kojim si mještani mogu poboljšati kućni budžet, a sama manifestacija doprinos je produžetku turističke sezone, poručio je Aleksander Krt, oprtaljski načelnik i direktor oprtaljske Turističke zajednice, organizatora Kestenijade koja se održava uz pokroviteljstvo Istarske županije.

- Kestenijada je manifestacija koja upotpunjuje sadržaje u posezoni, dodatni poticaj gostima da dođu u unutrašnju Istru, a motiv su gastronomija, tradicija, običaji, kultura. Valorizira k tome jedan prirodni resurs. Neki možda do oprtaljske Kestenijade nisu ni znali da i u Istri ima kestena i da ih se može brati, poručila je pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, otvarajući 10. Kestenijadu.

Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske zadovoljna je što je kesten postao simbol Oprtlja, ali također kaže da je kesten kao namirnica još uvijek vrlo malo zastupljen kako u slatkoj, tako i u slanoj varijanti.

Kestene za Kestenijadu osigurali su mještani oprtaljskog kraja koji ih ubiru u svojim šumama u okolici Oprtlja i Zrenja. Zadovoljni su ovogodišnjom sezonom, kvalitetom kestena i količinom.- Dobra je, ocijenio je Edo Vižintin iz Oprtlja koji svih deset godina sudjeluje na manifestaciji, a koja je, kako je rekao, iz godine u godinu sve bolja. Kilogram kestena prodavao je po 30 kuna, a mjericu pečenog kestena po 15 kuna, a takve su cijene bile na većini štandova.

Kestenijada se s trga kod lođe proširila i na druge lokacije pa su štandovi s kestenima i autohtonim proizvodima bili postavljeni i na trgu kod župne crkve te uz cestu sve do parkinga kod oprtaljske osnovne škole. Najviše su se ipak tražile slastice, a njih je za Kestenijadu pripremilo čak šest slastičara. Kuglice od kestena u prženom lješnjaku bile su po 10 kuna, kolači od kestena po 12 kuna, kesten pire u čašici isto toliko, torte po 15 kuna, a osim slastica s kestenom mogao se degustirati i sladoled od kestena, a čašica se prodavala po 15 kuna. Porcija junećeg šuga s kostanji, prilog fuži ili pljukanci bila je po 45 kuna, a toliko je valjalo izdvojiti za svinjske šnicle u umaku s gljivama i kestenom.

Kestenijada je započela nastupom limene glazbe Zajednice Talijana Vižinade, otvaranjem izložbe lovačkih trofeja i izložbe gljiva Gljivarskog društva "Boletus", degustacijom lovačkog kotlića. Glavni kuhar Mauricio Basaneže iz Pirelići pripremio ga je 50 litara od divljači, mesa divlje svinje, jelena, srnetine, ali i svinjetine te junetine. Uslijedio je glazbeni program uz "Bukaleta band" i "Kvintet Istra", ulične zabavljače, kreativne i slastičarske radionice za djecu, dječju predstavu "Priče iz čarobne kutije". Prigodnim programom predstavila su se djeca oprtaljskog Dječjeg vrtića i Osnovne škole Milana Šorga.

Promet kroz Oprtalj tijekom Kestenijade bio je obustavljen pa su na prilazima gradiću osigurana mjesta za parkiranje vozila, a za one koji nisu htjeli pješačiti organiziran je besplatan prijevoz do centra Oprtlja, kombijima i turističkim vlakom. Među njih pedesetak angažiranih na organizaciji Kestenijade bili su i vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Područne vatrogasne zajednice Umag i JVP Umag koji su svi sa svojim kombijima i ljudstvom pomogli u organizaciji prijevoza. Sve je barem u ranim poslijepodnevnim satima funkcioniralo besprijekorno. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter