U ČAST JESENSKIH PLODOVA

LISTOPADSKE FEŠTE: Kesteni, gljive i tartufi uz mlado istarsko vino

| Autor: Luka JELAVIĆ
Kestenijada u Oprtlju u nedjelju, 13. listopada

Kestenijada u Oprtlju u nedjelju, 13. listopada


Preporučujemo i Feštu mladega vina u Svetvinčentu 26. listopada, susret proizvođača vina iz Istre, čitave Hrvatske, ali i inozemstva koji se održava već 40 godina. Vrijedi posjetiti i Smotru istarskih rakija u Humu 27. listopada, gdje se okupi najveći broj proizvođača rakija na tradicionalan način

Ušli smo u listopad ili oktobar (nekad je to bio osmi mjesec starorimskog kalendara), kolona na cestama i graničnim prijelazima je mnogo manje ili ih nema, sve djeluje smirenije i ugodnije - pravi ranojesenski dani. Događanja na koje organizatori pozivaju domaće i goste usklađena su s plodovima koje ovih dana daruje priroda. U glavnoj su ulozi gljive, kesteni, tartufi, grožđe, vino, plodovi ljudskog truda i izdašne prirode.

Od Oprtlja do Motovuna

Kestenijada u Oprtlju (13. listopada), sajam kestena, jela i proizvoda od kestena, prva je manifestacija takve vrste u Istri. Oprtaljski kraj obiluje šumama kestena, a ove godine predstavit će se proizvođači slastica i slastičarsko-pekarskih proizvoda na bazi kestena. Mogu se pohađati i slastičarske radionice, a u Lođi će biti predstavljeni lovački trofeji te brojne vrste jestivih i nejestivih gljiva. Posjetitelji će moći degustirati slana jela na bazi kestena kao i gulaš s gljivama kuhan u kotliću. Naravno, tu su kuhani i pečeni kesteni koji se odlično slažu s mladim vinom, a moći će se kupiti i sirovi. Bit će i zabave za najmlađe, tako da svratiti u drevni Oprtalj sljedeće nedjelje nikako neće biti izgubljeno vrijeme.

Iste nedjelje možete se spustiti i do Livada na Dane Zigante tartufa, koji se održavaju svakog vikenda sve do sredine studenog. Tartufi su poseban mamac za naše i strane goste pa s jeseni Livade vikendom postaju središnje mjesto za kušanje, kupnju ili samo upoznavanje tartufa, ali i drugih domaćih proizvoda. Ovom velikom sajmu pridružuje se i Tuber(food) fest 19. i 20. listopada u organizaciji Općine Oprtalj. Tijekom dva dana posjetiteljima će se nuditi ukusni gurmanski obroci, gastro radionice, program za djecu te sportski sadržaji.

Iz Livada idemo samo preko Mirne do grada Velog Jože, opet na tartufe, ali i odličan teran. U Motovunu se 19. listopada (subota) održava 10. festival terana i tartufa, jednodnevna izložba uz degustaciju crvenog (crnog) terana i tartufa iz obližnjih šuma. Teran je stara istarska sorta koja je prije stotinjak godina dominirala Poluotokom, a prvi se put spominje prije više 600 godina. Uz autohtono istarsko vino jakog i robusnog okusa, ravnopravna je zvijezda festivala i tartuf. Festival okuplja istarske vinare, proizvođače terana koji mu žele dati značaj koji zaslužuje pa je i gastronomski doživljaj upotpunjen jelima od tartufa, naravno, s naglaskom na ona koja se najbolje sljubljuju s teranom.

Gljivarski kotlići

Vrijedni gljivari upriličit će nekoliko edukativnih izložaba. Jedna od važnijih i bogatijih svakako je izložba gljiva u Pazinu 11. i 12. listopada koju pripremaju članovi Istarskog mikološko-gljivarskog saveza. Druga, ne manje važna održava se u Brtonigli 26. i 27. listopada i u dva dana okupit će desetak gljivarskih društava iz Hrvatske i Slovenije. Organizira se izložba gljiva, natjecanje u branju gljiva i pripremanju gljivarskog kotlića, dječje igre. Predstavljaju se i lokalni proizvođači vina, maslinovog ulja, meda i drugih domaćih proizvoda.

Istarski vinogradi puni su berača, a grožđe se brzo pretvara u kvalitetno vino. To je važan posao pa se mladom vinu i ubiranju ljetine posvećuju razne pučke fešte. Jedna od takvih slavlja je Bela nedelja u Plominu 6. listopada kada se slavi Blažena Djevica Marija od presvete krunice, zaštitnica Plominske župe. Nekada je to bio velik sajmeni dan, kada se u Plomin dolazilo iz Rijeke, ali i Trsta kako bi se predstavili i prodali vlastiti proizvodi. Istog dana u Borutu (Cerovlje) slavi se Bela nedilja, a ako ste u prilici posjetite i drevni Kastav, malo preko Učke, gdje se prve nedjelje i ponedjeljka u listopadu slavi tek otočena mlada belica, autohtono bijelo vino Kastavštine. Fešta objedinjuje sajam mladoga vina, prezentaciju starih kastavskih zanata, bogatu ugostiteljsku ponudu i zanimljiva kulturna događanja.

Rakije u Humu

Preporučujemo i Feštu mladega vina u Svetvinčentu 26. listopada, susret proizvođača vina iz Istre, čitave Hrvatske, ali i inozemstva koji se održava već 40 godina. Vrijedi podsjetiti i na Smotru istarskih rakija u Humu 27. listopada, gdje se okupi najveći broj proizvođača rakija na tradicionalan način koje se nude posjetiteljima na kušanje.

Istria Granfondo 18.-20. listopada

Jedna od važnijih sportskih i rekreativnih manifestacija je Istria Granfondo u Umagu i Novigradu od 18. do 20. listopada, međunarodni biciklistički maraton u kojemu će sudionici birati između 91-kilometarske dionice Small ili 127-kilometarskog Classica. Granfondo Classic prolazi i središnjim dijelovima istarskog poluotoka i vraća se natrag u priobalje sjeverozapadne Istre. Nedjelja, 20. listopada, rezervirana je za rekreativnu obiteljsku biciklijadu. Lani je ova manifestacija okupila oko 800 biciklista iz 16 zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter