INVESTICIJA OD 300.000 KUNA

PRI KRAJU REKONSTRUKCIJA ŠKOLSKOG KROVA U LANIŠĆU: Uskoro kreće i sanacija učionice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Slijedi rekonstrukcija unutrašnjeg dijela zgrade, prostora koji se koristi za školske namjene: hodnika, sanitarnog čvora i učionice na katu, njene međukatne konstrukcije i stropa, tako da bi djeca novu školsku godinu u rujnu, mogla započeti u obnovljenom prostoru školske zgrade

 

        Pri kraju je rekonstrukcija krova na zgradi Područne škole u Lanišću. "Radovi su trebali biti dovršeni početkom svibnja, ali će se zbog vremenskih neprilika malo produžiti do sredine ovog mjeseca", najavila je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet u čijem je sastavu PŠ Lanišće. Procijenjena vrijednost investicije je oko 300.000 kuna, a izvođač je zagrebačka tvrtka GRAD-MAR. Sa svoja četiri učenika laniška škola je, uz PŠ Šušnjevica, najmanja područna škola čiji je osnivač Istarska županija. 

Slijedi ulaganje 150 tisuća kuna

        Dobra vijest je što sada slijedi rekonstrukcija unutrašnjeg dijela zgrade, prostora koji se koristi za školske namjene: hodnika, sanitarnog čvora i učionice na katu, njene međukatne konstrukcije i stropa, tako da bi djeca novu školsku godinu u rujnu, mogla započeti u obnovljenom prostoru školske zgrade. "Istarska županija projekt je kandidirala na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja. Procjenjuje se da će za taj zahvat trebati oko 150.000 kuna", najavila je Bartolić Muzica.

        Slobodno bi se moglo reći - konačno! Jer rekonstrukcija krova na školskoj zgradi trebala je započeti još početkom nastavne godine. Radovi su trebali biti gotovi do sredine listopada prošle godine, a sredstva za investiciju osigurali su Istarska županija, HT i T-Com kao suvlasnici zgrade. A onda se sve zakompliciralo. Umjesto da se sanira samo dio krova i zamjene dotrajale grede, izvođač je skinuo cijelu krovnu konstrukciju i krovni pokrov, i tu stao sa sanacijom pa je zgrada otkrivenog krova, prekrivena samo najlonom, bila izložena vremenskim prilikama. Unutrašnjost školskog zdanja ni ranije nije bila u dobrom stanju, krov je propuštao, strop se mjestimično urušavao, voda slijevala niz zidove, no tada se sve dodatno pogoršalo. 

Umjesto sanacije - rekonstrukcija

        Prvotno je, naime, planirana sanacija dijela krovišta. Prilikom izvođenja radova otkrilo se da su grede trule i sa sanacije se prešlo na rekonstrukciju, a s obzirom da je iznos tih radova viši od prethodno planiranih sredstava, trebalo je provesti novu javnu nabavu.

        - Unatoč svim poteškoćama, rekonstrukcija krova ipak se privodi kraju, a kandidiranjem projekta na resorno ministarstvo riješit će se i dio unutrašnjosti zgrade, istaknula je laniška načelnica Roberta Medica.

Zahvalna je Istarskoj županiji, ravnateljici škole i suvlasnicima zgrade što su podržali radove na sanaciji krova područne škole koja bi se zbog velike kvadrature mogla koristiti i za druge namjene.

        - Nadam se da će se idućih godina nastaviti s faznom obnovom školske zgrade, kandidiranjem na natječaje i kroz podršku brdsko-planinskim područjima i time možda dati tom prostoru neku dodatnu svrhu, kaže Medica.

U prizemlju školske zgrade telefonska je centrala. Do nje je i bivši poštanski ured HP-a. Tu je još i prostor nekadašnje učionice i bivše ambulante. Na katu je učionica koja će se sada sanirati, kao i nekadašnji školski stan no taj derutan dio zgrade tek čeka na svoju sanaciju.

Laniški osnovci, četiri učenika prvog i drugog razreda ove malene područne škole na Ćićariji, nastavu su od početka aktualne školske godine polazili u zgradi Općine Lanišće, u privremenoj učionici. Sve dok zbog pandemije koronavirusa, poput svojih vršnjaka diljem Hrvatske nisu ostali kod kuće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater