Na sjeveru poluotoka

Najmanja je u Istri, ali s velikim etuzijazmom. ŠKOLA ČIJI SE ĐACI MOGU PREBROJATI NA PRSTE JEDNE RUKE

U kombiniranom razrednom odjeljenju ove su školske godine tri razreda, prvi, drugi i treći. Na jesen, u novoj školskoj godini, pridružit će im se još dva prvašića. Ukupno će ih tada u školi biti sedam. Laniški osnovci već se vesele novim prijateljima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


Područna škola Lanišće sa svojih je pet učenika najmanja škola u Istri. Ujedno je jedina u bespućima istarskog Krasa, na području laniške općine na čijih 144 četvornih kilometara živi tek 329 stanovnika. Svi đaci mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Poput svojih vršnjaka diljem Hrvatske i mali su se Ćići nakon zimskih praznika vratili u školske klupe.

- Konačno je počela nastava, zadovoljan je učenik trećeg razreda Petar Šverko. Kaže da su se praznici otegnuli te da mu je bilo dosadno. Jedva je čekao vratiti se u školu. "Zaželio si se prijatelja ili učenja?", pitamo ovog osnovca. - Učenja, odgovara nam kao iz topa.

Škola ima perspektivu

Trećaš Petar iz Prapoća najstariji je osnovac PŠ Lanišće koja djeluje u sklopu Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet. Ivano Šimetić iz Prapoća, Samuel Šverko iz Lanišća i Lana Šverko iz Prapoća, učenici su drugog razreda, a najmlađa je prvašica Tara Cesar, također iz Lanišća. Uživala je tijekom zimskih praznika jer iako snijega baš nije bilo, šetala je psa Bonija.

Različitih su interesa, Tari se najviše sviđa vjeronauk, Lani likovni, Ivanu tjelesni i to posebno preskakanje vijače, Samuelu hrvatski, najdraža knjiga iz lektire mu je "Stanari u slonu", a Petru matematika.

U kombiniranom razrednom odjeljenju ove su školske godine tri razreda, prvi, drugi i treći. Na jesen, u novoj školskoj godini, pridružit će im se još dva prvašića. Ukupno će ih tada u školi biti sedam. Laniški osnovci već se vesele novim prijateljima. U Lanišću su pak sretni što se broj školaraca na jesen povećava i što njihova škola ima perspektivu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini