SLUČAJ OLAF:

POREČKI SDP ŽESTOKO OPLEO PO "ODVODNJI" I DIREKTORU MILANU LAKOVIĆU Goran Gašparac: Kaznu od 54 milijuna kuna neće platiti Odvodnja, nego svi Porečani

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
ilustracija

ilustracija


OLAF je Odvodnji odredio financijsku korekciju zbog toga što je u postupku natječaja Strabag dopunio svoju ponudu, i to na način da je u nju ubacio postrojenje za kompostiranje mulja, kojeg originalno nije ponudio, premda je to bio jedan od uvjeta natječaja

 

 Dvojbi više nema: financijsku rupu koja je zbog kazne Europskog ureda za borbu protiv prijevare OLAF-a nastala u proračunu projekta izgradnje Sustava odvodnje Grada Poreča morat će "popuniti" nositelj tog projekta, komunalno društvo Odvodnja. Radi se o gotovo 54 milijuna kuna "minusa", a najveći dio tog novca, odnosno oko 45 milijuna, iz Odvodnje namjeravaju namaknuti kreditnim zaduženjem kod Europske banke za obnovu i razvoj, a za taj će potez na večerašnjoj sjednici porečkog Gradskog vijeća tražiti suglasnost vijećnika.

Rasprava i glasanje uvršteno je na dnevni red kao 16., zadnja točka, zbog čega su iz oporbenog SDP-a upozorili kako se na taj način, prema svemu sudeći, daleko od očiju javnosti, pokušava "provući" odluka koja bi Poreč mogla odvući u bankrot. Naime vijećnik SDP-a Goran Gašparac predviđa da bi se rasprava o tako važnoj temi mogla otvoriti tek negdje oko ponoći što, smatra, upućuje na to da IDS i predsjednik vijeća Adriano Jakus i dalje ne žele da se o tome provede ozbiljna i odgovorna rasprava.

Svi peru ruke

- U nekoliko smo navrata upozoravali na ovu situaciju, tražili sazivanje tematske sjednice gradskog vijeća, pa čak ako je potrebno i raspuštanje istog i nove izbore, međutim, ništa se nije dogodilo. Očito je da svi od direktora Odvodnje Lakovića, do gradonačelnika Peršurića pokušavaju oprati ruke od odgovornosti, a predloženo zaduživanje Odvodnje za čak šest milijuna eura dokaz je da ta odgovornost postoji, kazao je Gašparac nazivajući čitavu ovu priču jednim od najeklatantnijih primjera netransparentnog načina na koji IDS u Poreču obnaša vlast.

U osnovi toga, smatra, su klijentelizam, korupcija i nepotizam koji u toj stranci već dugo vremena vlada.

- Već godinu i pol se zna da je Europski ured za borbu protiv prijevara OLAF donio financijsku korekciju i da se čeka samo očitovanje hrvatskih sudionika u projektu da bi ta kazna bila potvrđena. Ona se odnosi na dio projekta vezan uz postavljanje pročiščivača. U javnoj su nabavi, u ponudi koju je dao Strabag, postigli cijenu koja je iznosila oko 290 milijuna kuna. Od toga smo iz Europskih fondova trebali dobiti 215 milijuna kuna, međutim zbog kazne OLAF-a, četvrtina tog novca nam je uskraćena. Informacija o tome prisutna je u Gradu već dugo vremena, no pitanja odgovornosti i snošenja posljedica uporno su se izbjegavala i relativizirala, kazao je Gašparac.

Najveću moguću kaznu, odnosno financijsku korekciju, Europska je komisija odredila zbog utvrđenih nepravilnosti u postupku javne nabave, a kojeg je provodilo stručno povjerenstvo gradskog poduzeća Odvodnja.

Ostao samo Strabag

Radi se o natječaju na koji se prijavilo devet ponuditelja, međutim do trenutka kad je Strabag odabran za izvođača, tvrdi vijećnik SDP-a, svi ostali su zbog nekog razloga već bili otpali.

- U trenutku odabira Strabaga više se nije imao tko žaliti na odluku povjerenstva jer su svi ostali ponuđači već bili eliminirani. A OLAF je Odvodnji odredio financijsku korekciju zbog toga što je u postupku natječaja Strabag dopunio svoju ponudu, i to na način da je u nju ubacio postrojenje za kompostiranje mulja, kojeg originalno nije ponudio, premda je to bio jedan od uvjeta natječaja. Suštinsko mijenjanje ponude je nedopustivo i sad bi umjesto onih koji su za tu grešku odgovorni, posljedice njihova aljkavog načina rada trebali snositi svi građani Poreča, kazao je Gašparac.

Član Gradskog odbora SDP-a Stevo Žufić podsjetio je da je prema sklopljenom ugovoru ovaj posao trebao biti dovršen još u siječnju 2018. godine. No, datum dovršetka još uvijek nije izvjestan. Isto tako, kazao je, vrlo je jasno definirano da će se financijski dio projekta koji ne pokriva Europska unija osigurati ravnomjernim doprinosom Republike Hrvatske, Hrvatskih voda i lokalne zajednice.

- Sad kad je stigla kazna, minus od šest milijuna eura trebao bi, izgleda pasti na Grad Poreč koji jedini donosi odluku o suglasnosti za zaduživanje komunalnog društva Usluga. Tim zaduženjem Grad će direktno opteretiti svoje građane jer Odvodnja nema drugih izvora financiranja, nego opteretiti građane i poduzetnike. Toga moraju biti svjesni i gradski vijećnici. Njihov glas za predloženu odluku je glas za direktno zaduživanje svih njihovih sugrađana za novih šest milijuna eura. U SDP-u smatramo da to nije prihvatljivo jer smo na korak od još jedne ogromne krize koja bi nas sve skupa vrlo lako mogla zadesiti. U takvoj situaciji zaduživati se novim milijunima eura kredita je i poprilično neodgovorno, jer držim da bi, umjesto takve avanture, bilo pametnije svaku raspoloživu lipu čuvati za pomoć malom gospodarstvu i spašavanje radnih mjesta. Te će nam mjere itekako biti potrebne ako ova kriza bude potrajala, kazao je Žufić.

Stoga je poručio da, umjesto donošenja odluke o novom zaduživanju, ovaj projekt treba do daljnjeg zaustaviti, te izvršiti temeljitu analizu što se u njemu dešava prije nego što se donese odluka kako dalje.

Zajednička odgovornost

Predsjednik porečkog SDP-a Rodoljub Kosić smatra kako bi odgovornost zbog nastale štete morali preuzeti i ravnomjerno raspodijeliti svi hrvatski sudionici u ovom projektu.

- Financijska konstrukcija se mora zatvoriti jer Europa nakon definiranja obuhvata projekta ne prihvaća njegova smanjenje zbog izrečene kazne i smanjenja vlastitog učešća u njemu. Međutim, već godinu i pol dana svi koji su sudjelovali u tom poslu odbacuju odgovornost i proglašavaju se nenadležnima za nastalu situaciju. Činjenica je da mi moramo osigurati dodatna financijska sredstva da bi financijsku konstrukciju ponovno zatvorili, a mi smatramo da, umjesto predloženog zaduživanja Odvodnje, u zatvaranju financijske konstrukcije ravnomjerno trebaju sudjelovati svi hrvatski partneri u projektu, znači Republika Hrvatska, Hrvatske vode i lokalna zajednica, poručio je Kosić.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter