INVESTICIJE

POREČ PRIJAVLJUJE PO JEDAN EUROPSKI PROJEKT TJEDNO: Trenutno provode 47 projekata u vrijednosti pola milijarde kuna

| Autor: Anđelo DAGOSIN
Poreč iz zraka

Poreč iz zraka


U vrlo izazovnoj 2020. godini, kada su se proračuni gradova suočili s naglim i neplaniranim smanjenjima, još je do većeg značaja došla mogućnost financiranja iz alternativnih izvora financiranja. U situaciji u kojoj su se našli svi hrvatski gradovi, Poreč je imao veliku prednost jer je u proteklim godinama zauzeo stav da će maksimalno koristiti mogućnost prijave i provedbe EU projekata kako bi ostvario maksimalnu korist za lokalnu zajednicu uz minimalni pritisak na gradski proračun. Upravo je to bila tema jučerašnjeg predstavljanja porečkog modela prijave EU projekata, na kojem su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica nadležnog gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić.

- U skladu sa situacijom, prošle i ove godine prijavljujemo isključivo projekte za koje je moguće ostvariti financiranje u stopostotnom ili 80-postotnom iznosu. Iako se radi visoke razvijenosti često ni ne možemo prijaviti na neki natječaj, ili već na samom "startu" imamo zbog toga manje bodova u odnosu na konkurenciju, ipak uspijevamo kvalitetom projektnih prijava ostvariti pravo na financiranje. U tu svrhu formiran je poseban tim educiranih i iskusnih ljudi čiji se rad financira upravo kroz projekte i svakodnevno prate natječaje, umrežavaju se s inozemnim i hrvatskim partnerima te kontinuirano traže prilike za prijavu novih projekata. Također, otvorenje natječaja mi uvijek dočekujemo spremni s gotovom dokumentacijom i spremnom vizijom, što svakako utječe i na uspješnost projekata, rekao je gradonačelnik Peršurić.

- Želimo uključiti što više građana našega grada, klubova, udruga, škola, vrtića, ustanova u naše projekte. Po tom našem porečkom modelu uspješno prijavljujemo, pa slobodno možemo reći i po projekt tjedno, i provodimo projekte te ih uvijek imamo oko 50 u procesu pripreme, prijave, provedbe ili izvještavanja. Tako trenutno imamo ukupno 47 projekata u fazi pripreme, prijave i provedbe čija je ukupna vrijednost oko 526 milijuna kuna, u što spadaju i veliki projekti poput izgradnje sustava odvodnje i pročistača EU Projekt Poreč, projekt navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka ili izgradnja širokopojasnog interneta, zaključuje Peršurić.

Grad je do sad već uspješno proveo brojne projekte s brojnim porečkim udrugama poput Društva invalida, Udrugom pčelara Nektar, Društvom za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine, Domom za starije i nemoćne osobe Poreč, Poduzetničkim inkubatorom Poreč, Sportskom zajednicom Grada Poreča, a planira se nastavak suradnje pa se tako trenutno prijavljuje projekt s porečkim Centrom za građanske inicijative.

- S obzirom na stalan porast broja djece u vrtićima i školama u nekoliko posljednjih školskih godina Grad je samostalno izgradio dvije nove osnovne škole na Finidi i u Žbandaju vrijedne gotovo 80 milijuna kuna. Grad nastavlja istim pristupom – ulaganjem u najmlađe, pa su prvo uređene jaslice u Velom Maju, da bi potom iz programa Ruralnog razvoja osigurao sredstva za rekonstrukciju dječjeg vrtića i jaslica Dračevac (vrijednost projekta oko 3,2 milijuna). Osim u Dračevcu, tokom ove godine završit će izgradnja dječjeg vrtića i jaslica u Žbandaju. Nakon dugotrajnog i složenog procesa same priprema za prijavu na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u prosincu protekle godine uspješno je izvršena prijava zahtjeva za sufinanciranje projekta obnove "gornjeg vrtića" (Radost II.), kazala je pročelnica Mičetić Fabić.

Pdam zemalja, a kojim se nastoji povezati svijet sporta i poduzetništva kroz strukovne i obrazovne trening module, kazala je Mičetić-Fabić.

- Možemo reći da gotovo svaki tjedan prijavljujemo jedan novi projekt tako smo u protekla dva tjedna prijavili dva projekta za sufinanciranje: opremanje groblja u Baderni kojim bi se trebao povećati kapacitet mjesnog groblja te izgradnju nogometnog kampa u Poreču kojim će se zadovoljiti sportske aktivnosti u gradu, poticati bavljenje sportom kao osnovnom životnom navikom, razvijati sportski turizam te organizirati sportska natjecanja i događanja. Vrijednost projekta je oko 13 milijuna kuna. Dodatno, u ovom tjednu prijavljujemo projekt osnivanja porečkog poljoprivrednog razvojnog centra u vrijednosti od 309 tisuća eura u okviru programa Green Deal Horizon 2020, zaključila je Mičetić-Fabić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini