NAJNOVIJEISPOSTAVA DNEVNOG CENTRA ZA REHABILITACIJU VERUDA-PULA

POREČ Pomoć za pedesetak djece s područja sjeverozapadne Istre

Dnevni centar za rehabilitaciju Poreč

Kao ravnateljica mogu reći da je kadar koji imamo izuzetno kvalitetan, kolegice su predane svom radu, vrlo savjesne, daju sve od sebe kako bi bile podrška djetetu i obitelji, kaže ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula Loretta Morosin i dodaje da su na početku imali osam korisnika, a sada 48

Prije nešto više od tri godine u suterenu porečkog Doma zdravlja, uz odjel fizikalne terapije, otvorena je ispostava Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula, ustanove koja već dugi niz godina brine o djeci s razvojnim rizicima ili teškoćama u razvoju. Broj djece kojima je potrebna usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške svake se godine povećava, pa se tako stvorila potreba da se za područje sjeverozapadne Istre otvori ispostava u Poreču. Grad Poreč sufinancira ispostavu s iznosom od 383 tisuća kuna godišnje.

Podrška djetetu i obitelji

- U rujnu 2014. godine počeli smo pružati usluge rehabilitatora i logopeda jednom tjedno za osam djece i usluge psihologa jednom mjesečno u prostorima Zdravog Grada Poreč. Naša inicijativa se pokazala izuzetno korisnom i potrebitom u zajednici te smo zajedno s Gradom Porečom, Istarskim domovima zdravlja i Istarskom županijom počeli tražiti prostor u Poreču gdje bi mogli te usluge pružati na način kako se pružaju u Puli, kaže ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula Loretta Morosin.

U ovom prostoru trenutno svaki dan rade rehabilitatorica Sara Terlević i logopedica Beti Bašić, a psihologica Mia Šimić i fizioterapeutkinja Marina Koroman dolaze po potrebi. "Kao ravnateljica mogu reći da je kadar koji imamo izuzetno kvalitetan, kolegice su predane svom radu, vrlo savjesne, daju sve od sebe kako bi bile podrška djetetu i obitelji", kaže Morosin i dodaje da su na početku imali osam korisnika, a sada 48.

Procjena stručnih osoba

- Nakon što dijete prođe procjenu u našoj ustanovi u Puli, djeca s područja Poreštine i sjeverozapadne Istre i okolice uključuju se u rad kod nas. Psihosocijalnu podršku dajemo djeci školske dobi koja imaju motoričke i neurorazvojne poteškoće i uključena su u redovan sustav školovanja. Djeca koja imaju druge poteškoće uključuju se u Školu za odgoj i obrazovanje ili u redovne škole koje imaju potrebnu stručnu službu. Važno je znati koje programe škole nude, dodaje Morosin.

Djecu u centar najčešće upućuju liječnici neonatolozi, pedijatri, neuropedijatri, liječnici obiteljske medicine, klinički psiholozi, stručna služba vrtića, sami roditelji, odnosno oni koji prvi uoče odstupanje u razvoju kod djeteta. Narudžbe za pregled se primaju putem telefona 052/222-358, a dodatne informacije se mogu naći na web stranici www.dczr-veruda.hr. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam