NAJNOVIJE


NATJEČAJ ZA SUFINANCIRANJE KOMUNALNIH PROJEKATA

Pomoć samo nerazvijenim istarskim općinama

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Prema propozicijama natječaja na javni se poziv mogu javiti isključivo jedinice lokalne samouprave svrstane od prve do šeste skupine određenih prema stupnju razvijenosti. Dakle, u igri za sufinanciranje razvoja infrastrukture od istarskih su općina tek Lanišće, Cerovlje, Oprtalj, Grožnjan, Karojba, Lupoglav i Motovun

 

I do 450 tisuća kuna bi za razvoj komunalne infrastrukture mogli dobiti općine i gradovi koji kandidiraju svoje projekte na objavljeni natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, usmjeren na sufinanciranje projekata gradova i općina kojima se potiče razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda. Taj je iznos, navode iz ministarstva Predraga Štromara, između 30 i 80 posto ukupno prihvatljivih troškova po projektima.

Sve ovisi o indeksu razvijenosti

No, koliko će zaista sredstva i u kojem postotku biti odobreno po pojedinom projektu ovisi zapravo o indeksu razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Taj je kriterij i razlog što će ovaj natječaj proći mimo većine općina i svih gradova Istarske županije, što će ih u startu diskvalificirati iz utrke za pomoć pri uređenju nerazvrstanih cesta, gradnji javne rasvjete i drugih objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Naime, prema propozicijama natječaja na javni se poziv mogu javiti isključivo jedinice lokalne samouprave svrstane od prve do šeste skupine (od ukupno osam) određenih prema stupnju razvijenosti. Dakle, u igri za sufinanciranje od istarskih su općina tek Lanišće (3. skupina), Cerovlje i Oprtalj (5. skupina) te Grožnjan, Karojba, Lupoglav i Motovun (6. skupina).

Prijave za sufinanciranje izrade dokumentacije za gradnju ili održavanje komunalne infrastrukture, radova na javnim površinama, nerazvrstanim cestama, javnoj rasvjeti, stručnog nadzora i nabavu opreme i strojeva podnose se do 22. ožujka, dok je rok za provedbu aktivnosti na projektima do 31. prosinca.

Lani tek tri projekta u Istri

Pristigle zahtjeve razmatrat će stručno povjerenstvo, a nakon provedenog postupka vrednovanja odluku o odabiru projekata donijet će ministar Štromar. Kako iz ministarstva navode, sufinancirat će se projekti čija realizacija potiče ili pridonosi boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju komunalnih usluga i svih drugih aktivnosti koje pridonose podizanju razine javnih usluga i kvalitete življenja stanovništva.

Po tom je modelu lani sufinancirano, odnosno odabrano 167 projekata u cijeloj Hrvatskoj, od čega tek tri u Istri. To su rekonstrukcija nerazvrstane ceste Žudigi za što je Karojbi odobreno 45 tisuća kuna, sanacija zidova na groblju u Trsteniku i Rašporu na ime čega je Lanišću odobreno 25 tisuća kuna i asfaltiranje ceste kroz naselje Brest pod Učkom koje je kandidirao Lupoglav, a ministarstvo mu odobrilo 22 tisuće kuna.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam