POREČ: DESETI ROĐENDAN POLUDNEVNOG BORAVKA PRI DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Poludnevni boravak postao je s godinama mjesto susreta i druženja


Okrugli, jubilarni deseti rođendan proslavio je jučer poludnevni boravak koji djeluje pri Domu za starije i nemoćne Poreč. Tom je prigodom organizirana svečanost za sve korisnike te ustanove, na kojoj je ravnatelj Mario Laković istaknuo veliku zahvalu Gradu Poreču koji sufinancira, među ostalim, i ovaj program.

Pa tako građani s prebivalištem u Poreču plaćaju 50 posto od pune cijene od 2.500 kuna, koliko mjesečno stoji usluga poludnevnog boravka koja uključuje prijevoz, dva obroka, punu medicinsku skrb i njegu, te brojne aktivnosti koje se u domu organiziraju kako bi slobodno vrijeme korisnicima bilo ugodnije. Trenutno se u poludnevnom boravku nalazi 20 korisnika, o kojima vode brigu voditeljica i viša medicinska sestra Dragica Šuran i njegovateljica Sonja Sinožić. U deset godina rada usluge poludnevnog boravka dosad je koristilo 115 osoba. U svom emotivnom govoru Šuran je istaknula i veliko zalaganje vozača, ujedno i kućnih majstora, Denisa Dodića, Franka Kodana i Ivana Terlevića koji korisnike dovoze i odvoze rano ujutro, odnosno u 14 sati kada završe, i to u nekoliko grupa svakog dana od ponedjeljka do petka.

Vježbe, zbor, literarna grupa i tombola

- Prolazimo zajedno lijepe i teške trenutke. Puno vas je koji bili u poludnevnom boravku, a onda ste se premjestili na gornji kat, u trajnom smještaju, zahvalila se svima Šuran, koja je na dar dobila cvijeće. Poludnevni boravak postao je s godinama mjesto susreta i druženja, ali i mjesto na kojem se može dobiti sva potrebna skrb. Velike zasluge za odličan rad pripadaju upravo medicinskoj sestri Šuran i njegovateljici Sinožić, za koje korisnici imaju samo riječi pohvale. Inače, Šuran svaki dan za sve korisnike te ustanove vodi ujutro vježbe, a tri puta tjedno i zbor, literarnu grupu i tombolu.

- Korisnici imaju raznih teškoća, od teške pokretljivosti do brojnih drugih problema. Ovaj je program dobar, jer mnogi žive sami ili ostaju sami doma kada obitelj ide na posao i ne mogu se brinuti o sebi, neredovito kuhaju i ne mogu obavljati osobnu higijenu. Najgore na njih utječe osamljenost. Sada imamo dvije osobe koje čekaju za poludnevni boravak, koji zapravo odgađa njihovu hospitalizaciju, jer trenutno nema mjesta u trajnom smještaju gdje imamo 86 korisnika. Potražnja za oba programa doma je jako velika, saznali smo od voditeljice Šuran.

Stigla velika rođendanska torta

Bila je to prava fešta sa živom glazbom, pa su neki i zaplesali. Stalna volonterka koja ih animira Marija Sošić čitala je prigodne pjesme, te podsjetila korisnike da su oni nekad svoju djecu i unuke vodili u vrtić, a danas su i sami u "vrtiću", kako od milja svi zovu ovaj program u domu. Zatim je stigla i velika rođendanska torta koju su zajedno rezale voditeljica Šuran, njegovateljica Sinožić, najstarija korisnica poludnevnog boravka Anđela Radolović i Anja Florean koja u njemu boravi najduže, od 2008. godine.

Aktivnosti u domu za sve korisnike tu ne staju, jer se već u četvrtak popodne održavaju maškare. Tom prigodom korisnici poludnevnog boravka, oni koji to žele, mogu ostati duže, jer im je prijevoz kući osiguran i kada imaju takve manifestacije, izvan radnog vremena, kao što su koncerti i revija frizura koja se redovito priređuje za Dan žena. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater