ROK IZGRADNJE 480 DANA

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC: Na rovinjskoj Štangi počela gradnja još 28 POS-ovih stanova

Danas sam posebno zadovoljan što mogu reći da će za 400 dana na ovom mjestu stajati dvije nove zgrade s ukupno 28 stanova namijenjenih prvenstveno našim mladim obiteljima. Mali je ovo, ali itekako važan dio programa kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših mladih, te ih zadržati u našem prelijepom gradu, kazao je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Simboličnim polaganjem temeljnog kamena danas je u rovinjskom naselju Štanga službeno započela gradnja dviju višestambenih zgrada iz programa POS-a u kojima će biti 28 stanova namijenjenih prvenstveno rovinjskim mladim obiteljima. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 24 milijuna kuna, od kojih se 5,5 milijuna odnosi na poticajna sredstva Republike Hrvatske.

- Rok izgradnje ovih dviju višestambenih građevina je 480 dana, predvidiva prodajna cijena stana je 1.350 eura po kvadratu, a Grad Rovinj je, između ostalog, osigurao zemljište i komunalno opremanje građevina s priključcima, uključujući i komunalni doprinos bez naknade, izvijestio je direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov.

Već izgrađeno 59 stanova

Nove zgrade po programu poticane stanogradnje gradit će se u zoni u kojoj je po tom modelu već izgrađeno 59 stanova.

- Ovime i službeno započinjemo završnu fazu realizacije jednog od najvažnijih projekata za Rovinj i Rovinježe. Moram priznati da put nije bio ni malo lagano ni jednostavno. Kad smo početkom mog prvog mandata, prije četiri godine, započeli ovaj projekt, nismo očekivali da ćemo naići na tolike prepreke. Nismo stoga ni mogli predvidjeti da će se cjelokupan proces do početka izgradnje ovoliko odužiti, naglasio je gradonačelnik Rovinja.

Da bi projekt u konačnici mogao biti realiziran, kazao je Paliaga, Grad Rovinj koji sufinancira projekt zemljištem i potrebnom infrastrukturom, osigurao je dodatnih 3,8 milijuna kuna, te se odrekao prava na naknadu za ustupljeno zemljište, njegovo opremanje komunalnom infrastrukturom i priključcima, te potraživanja za komunalni doprinos.

Svečano polaganje kamena temeljca  (Snimio Milivoj Mijošek)

- Zato sam danas posebno zadovoljan što mogu reći da će za 400 dana na ovom mjestu stajati dvije nove zgrade s ukupno 28 stanova namijenjenih prvenstveno našim mladim obiteljima. Mali je ovo, ali itekako važan dio programa kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših mladih, te ih zadržati u našem prelijepom gradu, kazao je Paliaga, dodavši da je riječ o inicijativama čiji pomaci nisu vidljivi preko noći, no koje dugoročno ostavljaju značajan otisak na društvenu strukturu i demografsku sliku jedne sredine.

Kupnja prvog stana jedna je od najtežih i financijski najzahtjevnijih odluka za većinu mladih obitelji. Ako uz to žive u nekom od gradova uz obalu, a grad se zove primjerice Rovinj, put do prvih stambenih kvadrata putem tržišta nekretnina jednostavno postaje nemoguća misija. Cijene stambenih kvadrata u šampionu hrvatskog turizma već godinama lete u nebo, te se stanovi u Rovinju odavno ne mogu naći za manje od dvije, a neki dosežu i cijene od šest tisuća eura po četvornom metru.

Dvije nove zgrade grade se pored postojećih POS zgrada   (Snimio Milivoj Mijošek)

- Nema sumnje da turizam osigurava prosperitet i gospodarsku stabilnost cijele zemlje, no s druge strane popularnost destinacije prevodi se u visoke cijene nekretnina na tržištu. Stoga si većina naših mladih ljudi ne može priuštiti kupnju nekretnine. No, na ovaj će način naši mladi imati priliku osigurati stambeno pitanje po daleko manjoj cijeni od tržišne, kazao je Palliaga. Najavio je da nakon dovršetka izgradnje ovih zgrada Rovinj planira nastaviti graditi POS stanove, te da je Grad već osigurao potrebno zemljište.

Marko Paliaga (Snimio Milivoj Mijošek)

Program poticane stanogradnje pokrenut je 2001. godine s ciljem da se prije svega mladim obiteljima omogući da, uz ispunjavanje određenih kriterija, do stambenih kvadrata dođu po uvjetima koji su povoljniji od tržišnih. Državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, koji je u Rovinju boravio umjesto najavljenog ministra Darka Horvata, rekao je da je do sada kroz društveno poticanu stanogradnju u 80 jedinica lokalne samouprave izgrađeno više od 260 zgrada s 8.300 stanova, vrijednih 4.3 milijarde kuna, od čega je 1,1 milijarda državnih poticaja.

Željko Uhlir (Snimio Milivoj Mijošek)

- To dokazuje da se velika sredstva ulažu u tu stanogradnju, projekti se konstantno odvijaju, a trenutno su u fazi izgradnje 444 stana u 16 građevina, ukupne vrijednosti investicija oko 277 milijuna kuna. To je ujedno potvrda vrlo dobre suradnje lokalne i državne uprave u velikim državnim projektima, kazao je Uhlir.

Umag prednjači

Kad je Istra u pitanju, do danas su izgrađena 393 POS stana. Po tom modelu najviše se gradilo u Umagu - tri zgrade sa 122 stana. U Puli su POS-ovi stanovi izgrađeni na dvije lokacije: 2004. godine izgrađena su tri objekta sa po deset stanova u Mutilskoj ulici, a 2013. godine dva objekta s ukupno 65 stanova u Divkovićevoj ulici u Šijani. Osim u ta dva grada, POS-ovi stanovi u Istri su se u protekla dva desetljeća gradili i u Fažani, Bujama, Balama, Buzetu, Funtani, Labinu, Novigradu i Rovinju. Budući da je model poticane stanogradnje postao oblik demografske mjere, u zadnjih je nekoliko godina ponovno dobio veliki zamah te je sve više jedinica lokalne samouprave zainteresirano da tako riješi problem nedostatka stambenog prostora za mlade obitelji na svojim područjima.

Dragan Hristov (Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum