KAD VOVCE UTIHNU

MARKO PALIAGA, PRVI ČOVJEK ROVINJA: Dok sam ja gradonačelnik, takvih performansa neće biti. TO JE POLITIKANSTVO!


Neprimjereno je da se po toj toplini vuče deset ovaca po Grisiji da bi nam netko poručio da smo svi mi ovce. Članovi Šikuti Machine mogli su na sebe staviti ovčje kože i masku ovce te praćeni s pet pastira proći Grisiom. Nedvojbeno bi bili prepoznati i oni i njihova poruka, koja god bila, rekao je Paliaga

"To nije umjetnost, to je politikanstvo! Grisia je likovna izložba i dok sam ja gradonačelnik, takvih performansa neće biti!", poručio je jučer rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga rezimirajući zabranu performansa udruge Šikuti Machine i Noela Šurana koji je uključivao šetnju stada ovaca kroz staru jezgru Rovinja za vrijeme održavanja izložbe Grisia. Članovi glasovite umjetničke grupe u nedjelju su ipak nastupili, i to tako što su na pano izvjesili dokumente i novinske članke na tu temu pod nazivom "Kad vovce utihnu".

Mada je dozvolu za performans s ovcama povukao Muzej grada Rovinja, organizator izložbe na otvorenom na čelu s ravnateljicom Marijom Smolicom, zabrana je očito potekla iz gradske uprave.

- Neprimjereno je da se po toj toplini vuče deset ovaca po Grisiji da bi nam netko poručio da smo svi mi ovce. To je politikanstvo Živog zida, poručio je Paliaga, ali nije želio objasniti svoju tvrdnju. - Performans doživljavam kao aktivno i osobno sudjelovanje umjetnika. Članovi Šikuti Machine mogli su na sebe staviti ovčje kože i masku ovce te praćeni s pet pastira proći Grisiom. Nedvojbeno bi bili prepoznati i oni i njihova poruka, koja god bila, poručio je Paliaga.

Najistaknutije lice udruge Šikuti Machine koja je nedavno u Beču izvela i jedan od svojih zapaženijih performansa "Manjada" je Darko Pekica. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter