ISTRA

Polaganjem vijenaca obilježen Dan antifašističke borbe: ANTIFAŠISTIČKA BORBA I NOB BILI SU TEMELJ DANAŠNJE HRVATSKE

Biti domoljub za mene je poštivati život, svoju povijest i korijene; poštivati i braniti ljudska prava; poštivati suživot i svoje susjede iz kontrade. Svakom svojom dobrom i poštenom gestom, doprinosimo svojoj zajednici, a time i svojoj domovini. I svaki dan možemo učiniti još više i biti bolji ljudi, izjavio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, Gabrijela DOBROVIĆ, Branko BIOČIĆ, Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Istra i Poreč vrijedno njeguju i čuvaju antifašističke vrijednosti

Istra i Poreč vrijedno njeguju i čuvaju antifašističke vrijednosti


Uoči današnjeg Dana antifašističke borbe diljem Istre položeni su vijenci i odana počast žrtvama fašizma. Tako je delegacija Grada Pazina, predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, položila vijenac na spomenik u Parku narodnog ustanka. Polaganju vijenca prisustvovali su i predstavnici udruga, političkih stranaka, obrane, policije i drugih javnih institucija.

Naklon velikim ljudima

Prigodnim govorom Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazina, podsjetio je da se ova obljetnica obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Minutom šutnje odana je počast preminulima u NOB-u i Domovinskom ratu.

Uoči Dana antifašističke borbe i na Spomenik palim borcima na rovinjskoj Valdibori gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević i predsjednik UABA Rovinjštine Branko Oplanić polaganjem vijenca i minutom šutnje odali su dužnu počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti antifašizma. Prisutnima se prigodnim govorom obratio gradonačelnik Paliaga koji je tom prilikom podsjetio na rovinjske i istarske heroje koji su poginuli od ruku okupatora.

- Zato smo danas tu, a tu ćemo biti i ubuduće, kako radi prošlosti tako radi i budućnosti. Dužnost nam je i obveza pokloniti se velikim ljudima naše antifašističke prošlosti i ideji antifašizma. Dužnost nam je i obaveza tome učiti naše mlade, ako želimo da budu domoljubi u pravom smislu riječi. Biti domoljub za mene je poštivati život, svoju povijest i svoje korijene; poštivati i braniti ljudska prava; poštivati suživot i svoje susjede iz kontrade. Svakom svojom dobrom i poštenom gestom, doprinosimo svojoj zajednici, a time i svojoj domovini. I svaki dan možemo učiniti još više i biti bolji ljudi, izjavio je Paliaga.

Tradicionalno, polaganje vijenca uslijedilo je na rovinjskom gradskom groblju "Laste", potom i u Rovinjskom Selu na spomeniku žrtvama fašizma i ispred seljanske jame poznatije kao "Velika krasa" gdje je 1943. godine od strane fašista streljano šestero mještana.

Nacionalizam nije prihvatljiv

- Spasio se samo Erminio Ugrin koji je Nijemcima slagao da ima 14 godina. Seljani su vozovima tijela dovezli u Selo i skupljali daske po kućama kako bi se mogli napraviti ljesovi i pokojnici dostojno sahraniti, emotivno je ispričala Giulia Dušić, suvremenica tih nemilih događaja.

Nakon prigodnog druženja, gradonačelnik je zahvalio svima koji su ostali vjerni tradiciji iskrenih istarskih antifašista koji su branili slobodu, čast i dostojanstvo Istre. Dodao je kako je uloženo puno truda da dobri odnosi među ljudima, razumijevanje, odgovoran pristup, rad i napredak postanu način života. "Netolerancija i nacionalizam za nas ovdje nisu prihvatljivi jer imamo jasan stav protiv nejednakosti bilo koje vrste. Istra je primjer suživota i brige čovjeka o čovjeku. Neka bude tako i u budućnosti", zaključio je Paliaga.

A u povodu današnjeg Dana antifašističke borbe gradonačelnik Poreča Loris Peršurić s predsjednikom gradskog vijeća Zoranom Rabarom i delegacijom Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine predvođenom predsjednikom Arduinom Matoševićem položio je vijence kraj spomen obilježja na Narodnom i Trgu Joakima Rakovca.

- Danas, uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe možemo reći da Istra i Poreč vrijedno njeguju i čuvaju antifašističke vrijednosti . I više od 75 godina nakon pobjede nad fašizmom, možemo s ponosom reći da je antifašizam temelj našeg identiteta, naše regije u kojoj svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem. Danas se prisjećamo svih naših palih boraca i svih onih koji su svoje živote nesebično dali za slobodu, rekao je Peršurić.

Uoči polaganja vijenaca gradonačelnik je s predstavnicima UAB-a održao sastanak gdje su obje strane izrazile zadovoljstvo uspješnom suradnjom i dogovorili nastavak, a bilo je riječi i o skorašnjem tradicionalnom okupljanju boraca i simpatizera na Rušnjaku krajem srpnja. Vijenci su položeni i na spomenicima palim borcima u porečkim mjesnim odborima u Fuškulinu, Žbandaju, Novoj Vasi i Baderni.

Borba protiv diskriminacije

Delegacija Grada Umaga, predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom položila je vijenac na centralnom križu gradskog groblja u Umagu. U znak sjećanja i poštovanja, vijenci su položeni i na spomen obilježja palim borcima NOB-a u Babićima, Juricanima, Sv. Mariji na Krasu, Bašaniji i Murinama.

- Ne postoji istinski antifašizam bez demokracije i slobode, kao što nema prave slobode i demokracije bez poštivanja antifašističkih dostignuća kao sustava vrijednosti koji podrazumijeva svakodnevnu borbu za slobodu i dostojanstvo čovjeka, za ravnopravnost svih i protiv svakog oblika diskriminacije. To su vrijednosti koje trebamo baštiniti i zbog kojih su se žrtvovali naši prethodnici u čiju čast obilježavamo današnji dan, istaknuo je gradonačelnik Bassanese uz poruku da herojska žrtva mora biti svjetionik budućim generacijama i svakog dana podsjećati da se takvi horori ne smiju nikada više desiti.

Vijenci su jučer položeni i na Spomenik palim borcima Gradskog groblja u Labinu. Lovro Sangaleti, tajnik Saveza udruga antifašista Istarske županije, istaknuo je veliki doprinos Istre u NOB-u.

- U Prvom partizanskom odredu formiranom 22. lipnja 1941. godine u Brezovici nalazila su se i dva Istrana. Čini nam posebnu čast da smo taj duh antifašizma prenijeli i na područja Hrvatske. Istra je kolijevka antifašizma i moramo sačuvati te vrijednosti za buduća pokoljenja. Hrvatska je Narodnooslobodilačkoj vojsci dala 230 tisuća boraca, što znači 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa, rekao je Sangaleti.

- Ono što se događalo u NOB-u omogućilo nam je da 45 godina kasnije obranimo Hrvatsku u Domovinskom ratu, da se spoje generacije i napravi korak prema samostalnoj Hrvatskoj. Zato je suludo zaboraviti na te tekovine, pokušati promijeniti povijest i objasniti da je ona država nastala 1941. godine bila bolja od one nastale 1945. godine. Zbog one prve sramimo se svi skupa, a na ovu drugu smo ponosni i divi nam se cijeli svijet, rekao je gradonačelnik Valter Glavičić.

Dan antifašističke borbe u Buzetu

Svečanost obilježavanja 80. obljetnice Dana antifašističke borbe održat će se danas, s početkom u 17 sati na zjogu kod Spomen doma 2. Istarske brigade u Svetom Martinu, u organizaciji Udruge antifašista Grada Buzeta. Uz prigodne govore, u kulturnom programu nastupaju limena glazba Glazbenog društva "Sokol" Buzet, pjesnikinja Marija Ribarić, harmonikaš Toni Jermaniš i Trio Kunfin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum