ROCK ZVIJEZDE NA ISTARSKI NAČIN

POGLEDAJTE OVO: Lemmy jede fuže, David Bowie igra briškulu, Mick Jagger trga grožđe a Alice Cooper pije Pašaretu!

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Labinska umjetnica Nicol Načinović (Snimila Nikki Vancaš)

Labinska umjetnica Nicol Načinović (Snimila Nikki Vancaš)


"Rock zvijezde na istarski način"- naslovljena je najnovija serija radova Nicol Načinović, likovne umjetnice iz Labina. Autorica u tehnici pastela slika rock zvjezde, a uz njih su na njezinim slikama našli mjesto i tradicionalni
istarski motivi.

- Iz ljubavi prema rodnom mjestu i istarskim običajima spajam glazbu i tradiciju. Tako se u mojim radovima nalazi Lemmy iz Motorheada koji jede fuže, David Bowie koji igra briškulu, Mick Jagger koji trga grožđe, Alice Cooper kako pije Pašaretu..., objašnjava Nicol koja je završila pulsku Školu primijenjenih umjetnosti - smjer
slikarstvo te 2019. diplomirala Likovnu pedagogiju s glavnim modulom slikarstvo na Akademiji primijenjenih
umjetnosti u Rijeci. Od 2014. godine aktivno izlaže u Istri, Rijeci i Zagrebu, a sudjeluje na skupnim izložbama
poput Labinskog uzleta likovnosti, 7. Trijenala akvarela u Karlovcu, te u Slavonskom Brodu, ali i na drugim
izložbama.

Nicol

Mick Jagger se usredotočio na grožđe

O tome što ju je potaknulo i inspiriralo za novi ciklus radova, kaže: "Mislim da nitko od nas ne može
zamisliti jedan dan bez glazbe. Glazba je za mene energija koja oslobađa, ostavlja snažan dojam, pomaže otvoriti emocije i potaknuti na razmišljanje. Mene glazba jednostavno oslobađa. Kada radim uvijek slušam glazbu, stavim jedan dobar album koji mi se u tom trenutku sluša i prepustim se - tada najbolje stvaram. Upravo me to potaknulo da posvetim radove glazbenicima koji su utjecali na mnoge generacije, uključujući i moju, te obilježili jedno razdoblje. Umjetnici su to koji su inspirirali druge bendove i potaknuli druge umjetnike na stvaranje, umjetnici koji mijenjaju generacije. Neki su već odavno napustili ovaj svijet, ali ostavili su iza sebe neizbrisivi trag i utjecaj."

Nicol

Aliceu Cooperu dopala se pašareta

Govoreći o svom neobičnom načinu na koji spaja Istru i rock zvijezde, umjetnica kaže: "Rock zvijezde
na Istarski način" moja su posveta glazbi i Istri. Ja sam labinska umjetnica, a u radove sam htjela prenijeti
nešto svoje, trenutke koje su mi obilježili djetinjstvo. Odrasla sam u sredini u kojoj je glazba važna. Kroz
svoje radove želim prikazati ljubav prema istarskoj tradiciji, način života, kulturu i običaje. Zato i opise
radova pišem na labinjonskom. Međutim, ovdje serija ne staje, ovo je tek početak, čeka me još jako puno glazbenika ali i istarskih, koje ću uključiti u svoju seriju radova."

O poticaju za svoj kreativni rad i tome što je željela prenijeti publici Nicol kroz šalu kaže da je sama sebi jednom postavila pitanje: Što bi glazbenici koje sluša radili da žive u Istri, i onda je kroz svoj rad sama dala odgovor.

Nicol

Lemmy iz Motorheada jede fuže

- Zapravo, ova serija radova je posebna jer se temom mnogo razlikuje od drugih radova koje radim. Željela sam dočarati život u Istri na svoj veseo i spontan način, potaknuti diskusiju o glazbi i glazbenicima, pogotovo u vremenu kada svi ostaju bez poslova i strahuju od ponovne karantene. Glazbenici ne mogu nastupati kao prije, umjetnici ne mogu izlagati i prezentirati svoj rad kao prije, i sve ide u nekom čudnom smjeru. Nemamo više puno prilika za odlazak na koncerte, a vidjeti strane izvođače da i ne govorim. Moramo se držati propisanih mjera, slušati daljnje upute. Svaka nova vijest ključna je za kulturu, koju ne smijemo podcjenjivati, kaže Nicol, koja trenutno radi na još dvije serije radova. Prva je serija "Manifest II" koja se nadovezuje na njen diplomski rad. Dio serije bio je prezentiran na grupnoj izložbi u labinskom Narodnom muzeju u srpnju 2020 godine. Druga serija radova je strip "Slatki bijeg" / "Sweet escape" rađen u tehnici suhog pastela koji će biti gotov do kraja 2020 godine, a iduće godine će izaći i u tiskanom izdanju.

Nicol

David Bowie s kartama za Briškulu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom