PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Pogledajte natječaje za Potpore za korištenje obnovljivih izvora energije

| Autor: Aleta BRATTONI
Kristina Radolović i Katarina Vojnović

Kristina Radolović i Katarina Vojnović


Prihvatljivi troškovi uključuju gradnju i rekonstrukciju objekata za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, zatim gradnju objekata za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, kao i strojeve za transport i primjenu supstrata

Poduzetnički inkubator Poreč u suradnji s porečkom tvrtkom Key Consulting organizirao je prezentaciju natječaja iz Programa ruralnog razvoja za lokalne poljoprivrednike. U poduzetničkom inkubatoru Žbandaj Kristina Radolović je uz Katarinu Vojnović predstavila Mjeru 4, koja se sastoji od dvije podmjere.

Predstavljena je Operacija 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – tovno govedarstvo“. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu za ovaj natječaj počinje teći od 2. siječnja pa sve do 28. veljače 2020. godine. Visina javne potpore po projektu iznosi do 200.000 eura za mikro, male i srednje korisnike, zatim do 500.000 eura za velike korisnike i do 100.000 eura za korisnike početnike. Dodajmo kako su prihvatljivi troškovi za ovaj tip operacije građenje ili rekonstrukcija i opremanje objekata za životinje, zatim poljoprivredna mehanizacija za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekata, prilagodba novouvedenim standardima te drugi opći i nematerijalni troškovi.

Što s gnojivom?

Nadalje, rok za podnošenje zahtjeva kod Operacije 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš”, podudara se s onim Operacije 4.1.1. Prihvatljivi korisnici za navedeni natječaj jesu fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođače organizacije, a koje su podnijele zahtjev za potporu na Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. Visina javne potpore po projektu za ovaj natječaj iznosi od 5.000 do 300.000 eura, odnosno do 100.000 eura za korisnike početnike.

Od prihvatljivih troškova, uz gradnju, rekonstrukciju i opremanje, spomenimo strojeve i opremu za utovar, transport i primjenu organskog gnojiva isključivo za vlastite potrebe i ostali nematerijalni troškovi poput registracije i održavanja žigova, zaštite autorskih prava i ostalo.

Posljednji tip operacije ove Podmjere je Operacija 4.1.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije”. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu počinje teći od 2. siječnja do 31. ožujka sljedeće godine. Svrha ovog natječaja je povećanje učinkovitog korištenja energije, a visina javne potpore po projektu iznosi od 5.000 do 1.000.000 eura, te do 100.000 eura za korisnike početnike.

Uvjeti prihvatljivosti projekta jesu kao oni Operacije 4.1.2., uz jedan specifičan uvjet, a to je da se postrojenje za proizvodnju električne ili toplinske energije priključuje na infrastrukturu poljoprivrednog gospodarstva te da se proizvedena energija koristi za podmirenje vlastitih potreba gospodarstva.

Prihvatljivi troškovi uključuju gradnju i rekonstrukciju objekata za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, zatim gradnja objekata za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, kao i strojevi za transport i primjenu supstrata i ostali.

Nakon prezentiranih natječaja u tijeku, predstavljeni su i oni u najavi koje bi, govori Radolović, trebali biti raspisani u siječnju.

Operacija 4.2.1. kao svrhu ima povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Na natječaj se mogu prijaviti fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i one osobe, kao i proizvođačke organizacije koje su upisane u Upisnik poljoprivrednika, a koje ne moraju biti registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Za mikro, male i srednje korisnike najniži je predviđeni iznos javne potpore po projektu 15.000 eura, dok su najviši iznosi do 3.000.000 eura za sektor prerade mesa i mlijeka, do 2.000.000 eura za ostale sektore i do 200.000 eura za korisnike početnike. Kod velikih je korisnika najniži iznos potpore po projektu 15.000 eura, dok će najviše moći dobiti do 5.000.000 eura za sektor prerade mesa i mlijeka, do 3.000.000 eura za ostale sektore i do 200.000 eura za korisnike početnike.

Uvjeti prihvatljivosti projekta podudaraju se s Operacijom 4.1.3., s time da se projekt mora odnositi na preradu ili marketing poljoprivrednih proizvoda. Također, spomenimo kako je ulaganje u kupnju gospodarskih vozila i poljoprivrednih strojeva prihvatljivo isključivo u kombinaciji s nekim od ulaganja u građenje, rekonstrukciju ili opremanje objekta.

Inače, neki od prihvatljivih troškova jesu građenje i rekonstrukcija objekata za preradu i ostalih gospodarskih objekata koji su u funkciji djelatnosti prerade, objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kao i onih za obradu otpadnih voda, filtriranje zraka i rashladne sustave s pripadajućom unutarnjom i vanjskom infrastrukturom, gospodarska vozila i poljoprivredni strojevi i drugi.

Direktna pomoć

Posljednji natječaj u najavi, Operacija 4.2.2. „Korištenje obnovljivih izvora energije“ potiče povećanje učinkovitog korištenja energije. Korisnici koji se mogu prijaviti na natječaj jesu fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i one upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Visina potpore po projektu predviđena je u iznosu od 15.000 do 1.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, ili pak do 200.000 eura za korisnike početnike. Uvjeti, uključujući i one specifične, kao i prihvatljivi troškovi kod ovog su natječaja kao kod Operacije 4.1.3, s time da se projekt odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda.

Key Consulting Mjeru 4 osim Poreču, predstavlja također u Pazinu i Tinjanu.

-Cilj ovih predavanja je upoznati poljoprivrednike s našeg područja s mogućnostima financiranja njihovih poljoprivrednih aktivnosti. Želimo im približiti tematiku jer su o poticajima slabo informirani: ne znaju koje mjere postoje, koja su njihova prava, mogu li ostvariti bespovratna sredstva i slično. Na web stranicama podaci su često napisani na kompliciran način, a mi ih želimo prenijeti jednostavnije, ali i direktno, na samom mjestu djelovanja poljoprivrednika, govori Radolović čija partnerska savjetodavna tvrtka uspješno radi već pet godina. Njihove klijente čine poljoprivrednici, vinari i poglavito manji OPG-ovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter