IZRADA PLANA RAZVOJA POREČA DO 2031. GODINE

PODUZETNIČKI INKUBATOR: Poreč želi biti inovativna sredina koja potiče razvoj obrtništva i poduzetništva, ali i poljoprivrede i turizma

Poduzetnički inkubator preuzeo je ulogu lokalnog koordinatora za obavljanje i koordinaciju poslova strateškog planiranja i upravljanja razvojem Grada Poreča

| Autor: Boris BILAS
Poduzetnički inkubator Poreč smješten je u preuređenom prostoru nekadašnjeg društvenog doma u Žbandaju

Poduzetnički inkubator Poreč smješten je u preuređenom prostoru nekadašnjeg društvenog doma u Žbandaju


Poduzetnički inkubator Poreč u Žbandaju otvoren je još 2015. godine i u tom je razdoblju postao središte razvoja malih poduzetnika u gradu. Otkako je otvoren mnoge su male tvrtke iskoristile pogodnosti koje nudi Poduzetnički inkubator te su se u njemu razvili mnogi uspješni projekti. Kroz program razvoja poduzetništva Grad Poreč u Poduzetničkom inkubatoru nudi poduzetnicima gotovo besplatan poslovni prostor, odnosno, nudi suvremen prostor uz prvu godinu najma za 1 kunu i subvencionirane iduće godine najma, te subvencionirane režijske troškove.

Jačanje poduzetništva i obrtništva

Gradske vlasti u Poreču otvorile su Poduzetnički inkubator uz sufinanciranje Ministarstva poduzetništva i obrta te su prenamijenile nefunkcionalni društveni dom u Žbandaju u prvi, suvremeni poduzetnički inkubator na ovom području. Trenutno prostore koristi sedam poslovnih subjekata, dok su dva subjekta su u postupku ulaska u prostor.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić je naglasio da je Poreč danas grad jakog poduzetničkog duha i obrtništva, glavnih kotača razvoja grada, koji su usko povezani s dugom i ponosnom poljoprivrednom tradicijom, ali i identitetom turističkog grada.

- To je nešto što želimo nastavljati poticati – prostornim planiranjem dodatno ojačati naše gospodarske zone, biti partner u novim projektima, gradskim mjerama dodatno olakšati poslovanje i biti grad prijatelj poduzetništva, rekao je Peršurić i dodao da je globalna pandemija utjecala na svaki dio života, ne samo u Poreču, već u cijelom svijetu. Ipak, od 2017. do izbijanja pandemije broj cjelogodišnjih radnih mjesta u Poreču narastao je za tri tisuće, nezaposlenost je daleko ispod prosjeka države, a u Poreču trenutno radi svaka šesta osoba u Istri.

- Covid mjere pomoći, koje smo razvijali upravo kroz suradnju s našim obrtnicima i poduzetnicima, u manje od godinu dana koristilo je njih više od 300. Uključili smo se i u Program Poduzetnik – Istarska županija, te posebno veseli da su porečki poduzetnici sredstva koristili za investicije. To znači da unatoč ovoj teškoj situaciji naši poduzetnici pokreću dugoročne investicijske projekte, nastavljaju ulagati u naš grad, a mi smo im podrška u tome u vidu sufinanciranja kamate na kredit, rekao je Peršurić te napomenuo da je broj obrta i poduzetnika u porastu jer je prema posljednjim dostupnim podacima u Poreču registrirano oko 1.500 obrtnika, što je za stotinjak obrta više u odnosu na 2017., dok je poduzetnika 150 više, odnosno, ukupno više od 1.400.

Edukacije i ciljane prezentacije

Kako je rastao broj poduzetnika, tako je i u posljednjih nekoliko godina Poduzetnički inkubator Poreč postao važan dionik poticanja gospodarskog razvoja na području Poreča. Tijekom godine u njemu se organizira dvadesetak jednodnevnih ili višednevnih informativnih i edukativnih aktivnosti u kojima sudjeluju postojeći i potencijalni poduzetnici s cijele Poreštine.

- Redovno pratimo potrebe poduzetnika te se tako teme aktivnosti prilagođavaju potrebama „na terenu“ kao što su primjerice u 2020. godini održane edukacije na temu prilagodbe poslovanja u doba korona virusa. Često održavamo i prezentacije aktualnih EU natječaja s ciljem da poduzetnike pravovremeno informiramo o mogućnostima financiranja njihovih projekata. Osim toga, Poduzetnički inkubator Poreč preuzima i ulogu informiranja poljoprivrednika pa tako organiziramo informativni dan za poljoprivrednike, ali i druge ciljane prezentacije za poljoprivrednike. Kada je riječ o poljoprivredi, Poduzetnički inkubator Poreč je odmah pri pojavi epidemije koronavirusa organizirao akciju „Najbolje od naših za nas“, s ciljem prezentacije domaćih poljoprivrednih proizvođača i omogućavanja prodaje kvalitetnih lokalnih proizvoda direktno na kućni prag, napominje pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč Morena Mičetić Fabić.

U skladu s ciljevima razvoja Poreča kao inovativne i „smart“ lokalne sredine, Poduzetnički inkubator Poreč je u svojim prostorima organizirao provođenje višemjesečnih edukativno-zabavnih aktivnosti iz STEM područja za „male znanstvenike“ iz vodećeg svjetskog pružatelja edukativno-zabavnih programa za djecu i mlade programa „Nutty Scientists“. Potpisan je i sporazum o suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin u cilju promocije i provođenja programa Akademije za poduzetništvo. Potpisan je i sporazum sa STEP RI, znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, u cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i akademskih mogućnosti u EU kroz osiguranje koherentnosti Europske poduzetničke mreže. Osim toga, Poduzetnički inkubator surađuje i s fakultetima i organizira stručni posjet studenata i profesora Poduzetničkom inkubatoru Poreč i porečkim poduzetnicima.

- Kada je riječ o manifestacijama u području poduzetništva, aktivno smo se uključili u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja, Mjeseca poduzetništva u Poreču te Globalnog tjedna poduzetništva, a bili smo i partneri na matchmaking eventu EUvsVirus – event start up-ova i potencijalnih partnera. EUvsVirus je inicijativa koju je pokrenula EU s više od 25.000 sudionika iz 41 zemlje svijeta i s 2.150 mogućih inovativnih rješenja, napominje Morena Mičetić Fabić te dodaje da je Poduzetnički inkubator Poreč zahvaljujući svojem proaktivnom radu i pristupu poticanja poduzetničke klime uspio postati član BOND mreže u okviru projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Sport, turizam, projekti i istraživanja

Mreža BOND predstavlja platformu za sveukupni razvoj kapaciteta i kvalitete usluga PPI, i poduzetnicima pruža objedinjeni pristup poslovnim znanjima, vještinama, partnerima, informacijama i uslugama važnima za pokretanje i razvoj poslovanja. Također, član je Globalne poduzetničke mreže (GEN-Global Entrepreneurship Network) i hrvatske Nacionalne ruralne mreže. Danas Poduzetnički inkubator Poreč ima važnu ulogu u izradi Plana razvoja Grada Poreča-Parenzo za razdoblje od 2021. do 2031. godine, odnosno, preuzeo je ulogu lokalnog koordinatora za obavljanje i koordinaciju poslova strateškog planiranja i upravljanja razvojem za Grad Poreč.

- Poduzetnički inkubator Poreč aktivno radi na prijavi EU projekata, te je također postao i važan partner i koordinator projekata za Sportsku zajednicu Grada, a uključio se i u projekt CROSTO (CROatian Sustainable Tourism Observatory) – dugoročni međunarodni istraživački projekt Instituta za turizam pokrenut s ciljem mjerenja i praćenja održivosti turizma na području Republike Hrvatske. Uspostavljen u suradnji i pod okriljem Svjetske turističke organizacije (UNWTO), bavi se mjerenjem i praćenjem održivosti turizma na lokalnoj razini. Osim toga, Poduzetnički inkubator Poreč glavni je dionik projekta „Poduzetan Poreč“, kojeg se planira financirati iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost, zaključila je pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč Morena Mičetić Fabić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater