PAZIN

Pismo podrške rovinjskoj Specijalnoj bolnici "Martin Horvat" TRAŽI SE ŠIRENJE MREŽE BOLNIČKE DJELATNOSTI

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Konkretno, proširenje mreže podrazumijeva povećanje broja postelja za minimalno 85 koje bi bile namijenjene pacijentima oboljelim od akutnih i kroničnih bolesti jer na temelju postojeće Mreže javne zdravstvene službe, ova ustanova već godinama ima ugovoreno samo 36 postelja

 

Istarski župan Fabrizio Radin i gradonačelnici Pule, Rovinja, Poreča, Pazina, Labina, Vodnjana, Novigrada, Buzeta i Buja, jučer su u prostorijama Istarske županije potpisali su pismo podrške Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" koja od Ministarstva zdravstva traži proširenje Mreže bolničke djelatnosti (fizikalna medicina i rehabilitacija u specijalnim bolnicama i lječilištima) u Istarskoj županiji. Naime, tim bi se potezom posebno osjetljivim i vulnerabilnim skupinama pacijenata omogućilo pružanje usluga rehabilitacije blizu mjesta stanovanja. 

Otežani prijem pacijenata

Time bi se, osim financijskog rasterećenja zdravstvenog sustava, podigla kvaliteta njihovog života i procesa rehabilitacijskog liječenja. Konkretno, proširenje Mreže podrazumijeva povećanje broja postelja za minimalno 85 koje bi bile namijenjene pacijentima oboljelim od akutnih i kroničnih bolesti u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju. Naime, ova rovinjska bolnica, na temelju postojeće Mreže javne zdravstvene službe, već godinama ima ugovoreno samo 36 postelja i to za liječenje bolesnika oboljelih od akutnih i kroničnih bolesti u djelatnosti "fizikalne medicine i rehabilitacije u specijalnim bolnicama i lječilištima", a što ne odgovara stvarnim potrebama pacijenata.

Osim toga, u rovinjskoj je Bolnici prisutna i problematika otežanog prijema pacijenata s najtežim vrstama i stupnjevima invaliditeta s područja čitave zemlje. Oni se, naime, upućuju na rehabilitaciju daleko od mjesta stanovanja, što podrazumijeva (osim nelagode samih pacijenata i njihovih obitelji) i značajne, ali i bespotrebne troškove prijevoza na teret zdravstvenog sustava te dovodi do produženja listi čekanja u drugim ustanovama. 

Pismo Ministarstvu zdravstva

"Istarska županija i gradovi na njezinom području u potpunosti podržavaju i plan razvoja Bolnice kojim se predviđaju značajna ulaganja u razvoj dječjeg odjela za stacionarno liječenje i rehabilitaciju visoko neurorizične djece, s obzirom da u Istri ne postoji zdravstvena ustanova za rehabilitaciju neuroloških pacijenta i rehabilitaciju neurorizične djece", piše u nastavku pisma upućenog Ministarstvu zdravstva RH-a, od kojeg potpisnici pisma podrške očekuju brzu reakciju u rješavanju navedenih problema, a u najboljem interesu pacijenata i cjelokupnog zdravstvenog sustava.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of