GRABI KRUPNIM KORACIMA NAPRIJED

ROVINJSKA BOLNICA "PRIM. DR. MARTIN HORVAT" NEZAUSTAVLJIVA Derutna sindikalna dvorana pretvara se u Muzej bolnice

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Paralelno se renovira Odjel za zdravstveni turizam, koji se uz buduću kategorizaciju od tri, odnosno četiri zvjezdice, dizajnerski i tematski pod imenom "Ljetne sjene" uređuje po zamisli rovinjske dizajnerice Alberte Nikolov Sošić

U rovinjskoj Bolnici "Prim. dr. Martin Horvat" u tijeku su veliki građevinski radovi na uređenju postojećih objekata kojima, zahvaljujući godinama korištenja, nije trebalo puko ušminkavanje već dubinsko renoviranje. A da se doista radi o velikim zahvatima, uz građevince koje smo zatekli u dvorištu bolnice, najzornije svjedoči i veliki kran, kojeg smo u punoj brzini zatekli u pogonu. Dizalica je naime, "skidala" posljednje komade zidova i krova s objekta poznatijeg pod nazivom "sindikalna dvorana".

-Dakle, riječ je o objektu koji posljednjih dva i više desetljeća nije bio u funkciji, a nekada je služio kao "sindikalna dvorana". Posljednjih je godina, u nedostatku financija, služio kao improvizirano skladište bez krova koje je doslovce čekalo urušavanje, kaže nam ravnatelj Bolnice, dr. Marinko Rade, pod čijom se dirigentskom palicom (ali i osiguravanjem financija od 1,6 milijuna kuna) posljednja dva tjedna slika tog objekta stubokom izmijenila.

Spomen na Morsko lječilište

Upravo da ne bismo dopustili urušavanje, prije dva tjedna krenuli smo u obnovu koja je podrazumijevala skidanje svega, izuzev same konstrukcije i vanjskih zidova. Dakle, "sindikalna dvorana" s oko 250 četvornih metara prostora, ostala je bez krova, fasade, prozora i danas se na njenom obnavljanju intenzivno radi, doznajemo od ravnatelja Marinka Radea, koji najavljuje da će izvođač radova- pazinska tvrtka "Vladimir Gortan" posao obaviti u 90 kalendarskih dana.

- Sindikalna dvorana time će postati moderan i atraktivan Muzej bolnice, u kojem će se smjestiti eksponati i dokumentacija s izložbe "Špicije- Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju od 1888. do 1947. godine", izložbe i publikacije koja je nastala kao plod dugogodišnjeg istraživanja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat od strane Katarine Marić i Tajane Ujčić.

No, osim Muzeja koji će biti otvoren za posjetitelje, prostor će služiti i kao polivalentna dvorana za kongrese i stručna predavanja jer je, podsjećam Bolnica postala dijelom nastave baze Sveučilišta Josipa Jurja Štrosmajera iz Osijeka i pulskog Jurja Dobrile, objašnjava dr. Rade. 

Odjel za zdravstveni turizam

Paralelno s ovim, izvodi se i kompletna rekonstrukcija Odjela za zdravstveni turizam koji će, po obnovi, imati kategorizaciju od tri, odnosno četiri zvjezdice.

-Obnavlja se sve od poda do stropa, i to po zamisli rovinjske dizajnerice Alberte Nikolov Sošić. Odjel, s 46 kreveta postaje odjel visoko smještajnog kapaciteta i dizajnerskog naziva "Ljetne sjene", i trebao bi biti u pogonu do početka lipnja, kaže nam Rade, dodajući i da vrijednost radova iznosi oko 5,3 milijuna kuna.

-Iako bi Odjel za zdravstveni turizam trebao profunkcionirati slijedećeg mjeseca, plan je da se završni odnosno fasadni dio obavi tijekom ljeta, kada planiramo krenuti i s uređenjem Glavne bolničke zgrade u kojoj se nalazi poliklinika, fizikalna terapija i bolnički smješta. Na taj nas je posao, osim činjenice da je u pitanju vremešna zgrada ponukao i proboj kiše te će rekonstrukcija i u ovom slučaju biti od poda do krova s pratećom izolacijom, saznajemo od ravnatelja Bolnice, koji nam je rekao i da je javni natječaj za izvedbu radova teških oko šest milijuna kuna, upravo u tijeku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini