prvo izdanje

OTVORENJE WEEKEND FOOD FESTIVALA: Poznati brend proizvođača kave priprema personalizirani napitak pomoću kojeg se može - isprobati sebe

| Autor: Doria Mohorović


Prvo rovinjsko izdanje Weekend Food Festivala u Staroj tvornici duhana započelo je sinoć veselom svirkom Gustafa, a danas je događaj i službeno otvoren centralnom temom festivala, panelom "Manifest hrvatske kuhinje".

Njistaknutiji chefovi hrvatske gastro scene – Hrvoje Kroflin, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i poznati paški ugostitelj Boris Šuljić, zajedno s moderatorom Hrvojem Petrićem, direktorom programa Weekend Food Festivala, definirali su ključne točke i smjerove razvoja moderne hrvatske kuhinje da bi ona bila ponosno predstavljena stranim i domaćim gostima i medijima.

U fokusu Manifesta je upravo povratak tradiciji i jelima koja sve više nestaju iz naših restorana, a koja bismo trebali oživjeti, osuvremeniti ili čak u svom izvornom obliku ponuditi gostima restorana, hotela, obiteljskih gospodarstva i turističkih imanja.

Za ovogodišnje izdanje gastro događaja godine, u Rovinj su organizatori doveli neka od najzvučnijih imena domaće i svjetske gastronomije i kulinarstva, među kojima je jedan od najboljih chefova svijeta Massimo Bottura, najbolji chef svijeta 2021. godine Dabiz Munoz, zvijezda iz Turske Maksut Askar, kao i danski gastro alkemičar Rasmus Munk i renomirana regionalna kuharica Ana Roš.

Kako napominje Petrić, intencija je da se uspješnim pričama priznatih stranih chefova motiviraju drugi kuhari i ugostitelji u slijeđenju njihova primjera.
- Gastronomija se smatra broj 2. na svijetu razlog za putovanja, njen je utjecaj nevjerojatno moćan, a mislim da mi to nismo iskoristili. Mi jednostavno nismo još dovoljno otvorili oči, ne pratimo dovoljno što se događa na svjetskim trendovima i kroz ove pojedinačne slučajeve želimo potaknuti ostale da se uključe i da prepoznaju da je ovaj Manifest samo jedan mali pravac koji bi mogao otvoriti velike i važne priče za hrvatsku gastronomiju, konstatira Petrić.

Inspirativno predavanje o važnosti korištenja sezonskih namirnica iz lokalnog okruženja pod nazivom "Lokalno ili nikako" održala je i popularna slovenska kuharica Ana Roš iz restorana Hiša Franko u slovenskom gradiću Kobarid.

Da je tehnologija uzela maha dokazuje i panel predavanje u kojeg je danski chef Rasmus Munk održao putem live prijenosa. Tako su, naime, okupljeni imali priliku virtualno zaviriti u njegov luksuzni restoran "Alchemist" u Kopenhagenu, koji ima listu čekanja od 50-ak tisuća ljudi.

Uz novu gastronomsku paradigmu koja se temelji na lokalnom, istovremeno je izrazito evidentan i utjecaj tehnologije, posebice kod usluga u ugostiteljstvu.

Zahvaljujući njoj, na posve su nov, osuvremenjen način, na svojim su štandovima proizvode demonstrirali i proizvođači kave. Poznati brend Barcaffe posjetiteljima je nudio fotografiranje, a potom i printanje te iste fotografije na pjeni kave. Ljubitelji kave su tako mogli uživati u jedinstvenom izdanju omiljenog napitka koji je krasila njihova fotografija nastala u 20-ak sekundi.

S druge strane, brend DeLonghi kavu, pak, priprema "na daljinu" putem aplikacije na mobitelu, a moguće je čak i personalizirati aromu.

Uz brojna predavanja, razgovore 1 na 1 i gala večere, posjetitelje do nedjelje očekuju i kreativni masterclassovi te vođene degustacije, kao što su Coffee Masterclass, radionica "Razvoj okusa u čokoladi – od kakaovca do čokolade", predstavljanje jedinstvene međunarodne izložbe vina "Best of Vinistra", kao i prezentacija najboljih hrvatskih ginova te najboljih svjetskih maslinovih ulja.

Ovogodišnji Weekend Food Festival predstavlja i FoodTech Start Up Competition natjecanje za start up-ove koncipirano s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter