UZBUNA U RAČJOJ VASI NA ĆIĆARIJI:

OŠTETILI IH ZA 3,2 MILIJUNA EURA Nacionalizira se djedovina posljednjim stanovnicima istarskog krasa


Kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, zaposlenika Općinskog suda u Puli, Općinskog državnog odvjetništva i drugih, podnijeli su mještani Račje Vasi i oni rodom iz tog sela na istarskom Krasu: Vlado Črnac, Đino Cerin, Edo Črnac i Antun Medica, ravnatelju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Prijava PNUSKOK-u podnijeta je početkom ove godine, rekao je Vlado Črnac, nakon što je u kolovozu prošle godine Općinski sud u Puli, Zemljišno knjižni odjel Buzet donio rješenje na prijedlog Državnog odvjetništva da se pravo vlasništva na dijelu nekretnina Općinskog odlomka sela Račja Vas, većinom pašnjaka, oranica i livada, potom dvije gospodarske zgrade i šterna u centru sela, uknjiži za korist Republike Hrvatske. Što je to drugo nego nacionalizacija i otimanje seoskog dobra ili komunele, višestoljetne djedovine, pitaju se u srcu istarskog Krasa, u selu na 692 metra nadmorske visine u kojem danas živi 25 stanovnika, povremeno i do četrdesetak s vikendašima.

Nije društveno vlasništvo

- Smatramo da je to rješenje nezakonito stoga što su se pozvali na Zakon o vlasništvu koji se odnosi na društveno vlasništvo. U ovom rješenju ignorirali su vlasnike, a to je Općinski odlomak sela Račja Vas, a samim time i nas slijednike, nasljednike, odnosno ovlaštenike tog Općinskog odlomka koji je eksterno pravna osoba, ima svoje vlasništvo, a interno slijednici upravljaju njime, koriste ga za osobne potrebe, za pašu, za prodaju drva i tako gotovo dva stoljeća, istaknuo je Črnac koji je svoje tvrdnje da komunele nisu nikada bile društveno vlasništvo argumentirao nizom dokaza.

Malo je čudno, kaže, zašto se to upravo sada događa jer više od deset godina spore se s Hrvatskom. - Uputili smo 2013. godine predmet na Vrhovni sud na reviziju, neovisno što još to nije riješeno ponovo nam državno odvjetništvo pokušava oduzeti višestoljetnu djedovinu. Gura se jedno rješenje da država dođe do kompletnog vlasništva na ovom prostoru jer neki misle da će svoje projekte realizirati puno lakše nego s nama, uvjeren je Vlado Črnac koji će spomenuti projekt Vjetroparka, jednog hrvatskog i njemačkog partnera.

Edo Črnac rodom iz Račje Vasi, član Izvršnog odbora Udruge sela Račja Vas koja brine i o seoskom dobru te zastupnik Općinskog odlomka Račja Vas, nadovezat će se i reći da se još u kolovozu 2004. godine prilikom izmjena u prostornom planu Općine Lanišće unosi projekt Windpark Lanišće/Vjetropark s poznatim investitorima stranim i domaćim što baš i nije uobičajeno pri donošenju prostorno planske dokumentacije.

(Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum