LANIŠĆE

PRVIJENAC OD KRASA DO KVARNERA: U Račjoj Vasi i na gradini Rašpor otvaraju se interpretacijske točke

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
U Račjoj Vasi uredit će se stara školska zgrada (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

U Račjoj Vasi uredit će se stara školska zgrada (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Za laniški dio projekta predviđeno je 89.844 eura, najveći dio odnosi se na za uređenje prizemlja stare škole u Račjoj Vasi gdje će se u uspostaviti interpretacijski centar. Projektne aktivnosti županijskog odjela za poljoprivredu, koji iznose 214.627 eura većim djelom također usmjerene na laniško područje. Predviđeno je arheološko istraživanje gradine Rašpor. Dogodine je u planu i festival encijana. Cilj je dobiti dozvolu da se ta zaštićena biljka može uzgajati.

U pripremi je natječaj za sanaciju prizemlja stare škole u Račjoj Vasi gdje će se u sklopu EU projekta Kaštelir "Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj - od Krasa do Kvarnera (preko Brkina, Ćićarije i Istre)", uspostaviti Info-interpretacijska točka Općine Lanišće za promociju projekta i interpretaciju prirodne i kulturne baštine okolice s posebnim naglaskom na arheološkoj baštini gradine Rašpor. Unutarnja interpretacijska točka bit će u prizemlju školske zgrade u Račjoj Vasi, a vanjska na mjestu nekadašnje gradine Rašpor.

Održivo korištenje prirodnih resursa

Kraći arheo botanički put kao poveznica obje interpretacijske točke nuditi će posjetiteljima informacije o arheološkoj i povijesnom nasljeđu toga područja.

- To je prvi laniški EU projekt, zadovoljna je načelnica Roberta Medica. Njime će se nastojati valorizirati bogata kulturna, prirodna i povijesna baština, razviti inovativna i održiva prekogranična turistička ponuda kojom će se nastojati revitalizirati ovo ruralno područje i učiniti ga turistički atraktivnim za brojne posjetitelje, ali i poželjnim za naseljavanje novih stanovnika kojima je važan život u netaknutoj prirodi bogate kulturne i povijesne baštine.

Projekt kaštelir provodi se od listopada 2018. godine do ožujka 2021. godine i sufinancira iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. godine, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner je Općina Komen, a uz Lanišće projektni partneri su Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, općine Mošćenička Draga i Izola, Sveučilište u Mariboru, koparski institut IRRIS, Javni zavod Komenski Kras, Javna ustanova Park prirode Učka, te deset pridruženih partnera. Prioritetna os programa je očuvanje i održivo korištenje prirodnih resursa, a specifični cilj je aktivna zaštita baštine održivim turizmom. Projekt će trajati 30 mjeseci, a njegova vrijednost je 1,4 milijuna eura. Od toga na općinu Lanišće otpada 89.844 eura.

Veći dio sredstava namijenjen je sanaciji prizemlja bivše škole u Račjoj Vasi koja je izgubila status škole, a u njoj se nastava odvijala do 1960. godine. Na zgradi je uređeno krovište te je sačuvana od propadanja, no unutrašnji su prostori toliko derutni da se ne mogu koristiti.

Pomalo zapostavljena kulturna baština

Projektnim aktivnostima laniške općine predviđeni su građevinsko obrtnički radovi, kupnja i montaža opreme te stolarije. U tako uređenom interpretacijskom centru organizirali bi se programi i radionice, a bazirali bi se na očuvanju i valorizaciji kulturno povijesne i prirodne baštine. Dio projektnih sredstava ide na edukacije i radionice, kao i za plaće dvije djelatnice tijekom trajanja projekta.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater