DOBRODOŠAO!

Orao štekavac vratio se na Mediteran nakon 66 godina. Pronađen je u Istri. DOBIO JE IME JOŽE

| Autor: Luka JELAVIĆ
Orao štekavac doseže duljinu od oko 70 do 92 cm, ima raspon krila od 2 do najviše 2,5 metra (Snimio Vanja Puškarić)

Orao štekavac doseže duljinu od oko 70 do 92 cm, ima raspon krila od 2 do najviše 2,5 metra (Snimio Vanja Puškarić)


Strastveni promatrač ptica (birdwatcher) i ljubitelj prirode Vanja Puškarić donio je u Brtoniglu zaista lijepu vijest: u tom području otkrio je gnijezdo orla štekavca. To je prvo pojavljivanje orla štekavca na području Mediterana od 1956. godine! Puškarić je, čim je opazio mjesta gdje se orao štekavac (lat. Haliaeetus albicilla) ugnijezdio, kontaktirao nadležnu instituciju u Zagrebu, ali nažalost nije bilo vremena za prstenovanje mladog štekavca, kojega je Vanja simbolično nazvano Jože. "U Istri sve što je veliko, moćno i jedinstveno zaslužuje to ime!", kazao je Puškarić.

- Kad jednom sazrije, mladi orao će sa sobom ponijeti nešto važnije od bilo kojeg prstena, a to će biti sjećanje na vegetaciju, orografiju i zvukove koji su mu omogućili da se nesmetano razvije. Upravo takve će elemente tražiti kad bude sagradio svoje gnijezdo i nastavio lozu potomstva. A to znači da ovaj orao neće tražiti močvare i šume velikih kontinentalnih rijeka, niti litice i fjordove sjevernih mora. Naš štekavac bit će jedini koji će na Sredozemlju biti na svome i svi njegovi potomci počet će se širiti obalama Sredozemlja, ističe Puškarić.

Naravno, u želji da se primjerak orla štekavca prepusti prirodnom miru, točna lokacija nije otkrivena. Ipak, kako kaže taj vrijedni pratitelj ptica, možemo biti zahvalni da je od svih beskrajnih prostora sredozemnih obala i fantastičnih lokaliteta ta rijetka ptica odabrala upravo pitomu Istru i područje Brtonigle. Povratak te ptice velika je vijest za sve europske birdwatchere, ali općenito i za sve ljubitelje prirode.

Otkrivanje obitavališta orla štekavca značajna je prekretnica i iznimno važan događaj, koji bi mogao pretvoriti Brtoniglu u važnu ornitološku destinaciju. Važno je to i za nova promatranja i istraživanja prekrasne flore i faune područja Brtonigle i okolnih mjesta. Naravno, sve se mora odvijati po preporukama i nalozima stručnjaka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater