TAR-VABRIGA

OPĆINA PLANIRA ZANIMLJIVE TURISTIČKE PROJEKTE: Ispred starog kaštela uredit će se trg i park


U sklopu budućeg parka rezervirana je i manja površina za postavu spomen-obilježja ili fontane * Uređenje trga je dio šireg projekta buduće obnove kaštela u kojem će se jednog dana smjestiti Eko-muzej maslinovog ulja, kušaonica i butik s uljima, vinima i drugim autohtonim proizvodima te ugostiteljska ponuda

Potpuno nov urbani prostor - trg s parkom i parkiralištem, uredit će se ispred starog kaštela u centru Tara kojem također slijedi obnova, što je još jedan od ambicioznih planova Općine Tar-Vabriga.

- Za uređenje parka ispred kaštela posjedujemo pravomoćnu građevinsku dozvolu. Koncept rješenja slijedi smjernice konzervatorske podloge na način da se na mjestu današnjeg parkirališta, pokrivenog tucanikom, formira urbani trg s kamenim popločenjem, podijeljena u tri dijela, pojašnjava Marko Knezoci iz općinske tvrtke Momperlon, nositeljice ove investicije koja je procijenjena na 2,5 milijuna kuna s PDV-om. Općinska uprava čeka raspisivanje odgovarajućeg natječaja iz EU-fondova za sufinanciranje značajnog projekta koji će oplemeniti i uljepšati centar Tara.

Knezoci je dalje naveo da se prvi dio projekta odnosi na parkovnu površinu koja se nalazi uz sadašnji kolnik, a koja je prirodni nastavak već uređenog parka. Središnjim dijelom planira se urediti pješački pristup prema starom kaštelu, kako bi se naglasio neobarokni karakter kompleksa. U sklopu budućeg parka rezervirana je i manja površina za postavu spomen-obilježja ili fontane.

- Preostala dva dijela sastoje se od kamenom popločenih trgova, međusobno deniveliranih kako bi se savladao prirodni nagib terena. Zahvaljujući denivelaciji može se formirati skalinada za sjedenje, čime donji dio trga, uz kaštel, može poslužiti za odvijanje različitih kulturnih manifestacija, a da se istovremeno gornji dio može koristiti za druge namjene, šetnju, rekreaciju i sajamske manifestacije. Planira se, također, urediti devet parkirališnih mjesta na istočnoj strani trga. Postojeći park zadržat će se u postojećem obliku i sa sadašnjim hortikulturnim rješenjem, kao i postojećim spomen-obilježjima. Ovim se projektom predviđa i izvedba javne rasvjete ambijentalnog karaktera, pojasnio je Knezoci. (T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum