TAR - VABRIGA NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA NIZ KOMUNALNIH TEMA

Zabrana građevinskih radova u vrijeme turističke sezone

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Vijećnici su tako usvojili novu odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova u vrijeme turističke sezone za razdoblje od 1. srpnja do 31. kolovoza 2020. godine. Naime, zakonska je obveza takve odluke donositi svake godine za sljedeću godinu

Niz komunalnih tema našao se na dnevnom redu posljednje sjednice Općinskog vijeća Tara - Vabrige. Vijećnici su tako usvojili novu odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova u vrijeme turističke sezone za razdoblje od 1. srpnja do 31. kolovoza 2020. godine. Naime, zakonska je obveza takve odluke donositi svake godine za sljedeću godinu.

Usvajanje UPU-a Frata

Nakon provedenih javnih natječaja, poslovi dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije dodijeljeni su tvrtki Eko-servis Matić iz Pazina; poslovi održavanja horizontalne prometne signalizacije povjereni su tvrtki Signalinea iz Rijeke; poslovi održavanja javne rasvjete tvrtki Đusto iz Poreča; a veterinarsko-higijeničarske poslove za područje ove općine obavljat će Veterinarska bolnica iz Poreča. Izmjenom postojeće odluke, prodaja na štandovima na otvorenom (primjerice u Tarskoj vali ili na pojedinim lokacijama uz cestu) dozvoljena je do kraja ove godine.

Izmijenjena je i postojeća odluka o davanju u zakup poslovnih prostora u općinskom vlasništvu. Dosad se za takav zakup određivao iznos mjesečne zakupnine, a ubuduće će se u posebnim slučajevima moći određivati i cijena godišnjeg zakupa. Kako je dva dana prije sjednice stigla suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na ovoj se sjednici taman mogla donijeti odluka o usvajanju Urbanističkog plana uređenja za područje Tar-Vabriga-Frata. Izmjena ovog plana pokrenuta je prije dvije godine, no nije mijenjana njegova koncepcija već su, uz nužna usklađenja s novim zakonima i propisima, obavljene manje izmjene, odnosno korekcije namjena površina, uvjeta gradnje te pojedinih dijelova sustava komunalne i prometne infrastrukture.

Godišnje čak 50 manifestacija

Vijeće je donijelo i odluku o kupnji jedne manje neuređene građevinske parcele, površine 963 četvorna metra, po cijeni od 140 eura po četvornom metru, odnosno ukupno za malo više od 134 tisuće eura. Preko dijela te parcele prolaze trase planiranih prometnica do drugih parcela koje općina nakon uređenja nužne infrastrukture planira prodati.

Vijeće je usvojilo i plan javnih manifestacija za ovu godinu, na čijem se popisu nalazi pedesetak sportskih i rekreativnih, kulturnih, enogastronomskih i turističkih događanja. U ožujku i travnju će to biti biciklističke i automobilističke utrke te teniski turnir; u svibnju počinju glazbene i zabavne manifestacije koje se protežu i kroz cijelo ljeto; sredinom lipnja na tarskom Kaštelu održavat će se Open-air cinema; pet vikenda od kraja lipnja do kraja kolovoza posvećeno je Wine & food festivalu; 6. srpnja će kod jame Baredine biti prikazano tradicionalno vršenje žita na gumnu, a Dan općine obilježava se uz blagdan Sv. Marije Karmelske 16. srpnja. Diljem općine se kroz ljeto održavaju i osebujne gastro-fešte: u srpnju u Vabrigi fešta od sardona, u kolovozu u Rošinima fešta od angurije te u Santa Marini fešta od pedoći. Glavna tarska "turistička fešta" održava se 31. kolovoza i 1. rujna, a za ovaj je kraj važna i fešta Sv. Martina 11. studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom