MEŠETARENJE ZEMLJIŠTEM

ODVJETNIK ČEKADA O SLUČAJU VALBANDON: Radi se o zloupotrebi prava, krši se odluka Europske komisije, zaobilaze se propisi...

| Autor: Marcello ROSANDA
Odvjetnik Dino Čekada (snimio M. MIJOŠEK)

Odvjetnik Dino Čekada (snimio M. MIJOŠEK)


O slučaju mešetarenja zemljištem u Valbandonu, o kojem piše Glas Istre, pulski odvjetnik Dino Čekada kaže da je očigledno da se radi o kupoprodaji koja će se i realizirati nakon što se ispune pretpostavke za stjecanje prava vlasništva državljana EU-a i na poljoprivrednom zemljištu.

"To neće biti problem naknadno utvrditi. Dovoljno je pratiti stanje u zemljišnim knjigama. Pravno gledajući, radilo bi se o zloupotrebi prava, budući da se određeni pravni instituti koriste u svrhe koje nisu njihov primarni cilj. Ako imate zalog, onda vam nije potrebno plodouživanje. Važno je istaknuti da pravo plodouživanja daje najširi krug ovlaštenja svojem titularu, nakon prava vlasništva.

Ovdje su se stjecatelji osigurali dvostruko, pa čak i za sve svoje nasljednike, što samo po sebi ukazuje na prirodu posla", kaže Čekada. Dodaje da je u konkretnom slučaju sadašnji knjižni vlasnik praktički u potpunosti ograničio to svoje pravo, što znači da ga je neformalno i prepustio drugim ugovornim stranama.

"Na taj način krši se odluka Europske komisije, zaobilaze se propisi o moratoriju državljana EU na stjecanje prava vlasništva na poljoprivrednom zemljištu u RH, čiji je legitiman cilj bio da se čim više poljoprivrednog zemljišta stavi u proizvodnu funkciju. Na ovaj način, sasvim sigurno do toga neće doći", ističe Čekada

"Bojim se da će se dobiti takozvane vikend parcele, koliko je vidljivo njih 20-ak, čime se u pitanje dovodi kompletno prostorno-plansko planiranje na određenom području, te se istovremeno narušava kvaliteta života domicilnog stanovništva", zaključio je Čekada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater