STIGLI KAMIONI I BAGERI

Mešetarenje poljoprivrednim parcelama u Valbandonu po sistemu nasipaj, poravnaj, parceliraj, prodaj, zaradi: NA ATRKATIVNOM ZEMLJIŠTU KRAJ MORA UPISANO ČAK 36 SLOVENACA

| Autor: Marcello ROSANDA
Radovi u Valbandonu (snimio M. MIJOŠEK)

Radovi u Valbandonu (snimio M. MIJOŠEK)


Posljednjih desetak dana u Valbandonu se, tik uz more, izvode vrlo upitni i invazivni radovi na jednoj poljoprivrednoj parceli nad kojom pravo doživotnog plodouživanja ima čak 36 slovenskih državljana! Plan vlasnika, po svemu sudeći, ne odudara od uobičajene prakse mešetarenja poljoprivrednim zemljištem - nasipaj, poravnaj, parceliraj, prodaj ili iznajmi pa, kako god, zaradi.

Ta se atraktivna parcela od 7.000 kvadrata nalazi točno iza starog nogometnog igrališta u Valbandonu. Odnosno, glavnom cestom ide se prema Hidrobazi pa se skrene udesno makadamskim putem prema moru. Teretni kamioni učestalo dovoze velike količine građevinskog materijala za nasipavanje terena kojim će se, na prvi pogled, dobiti i do metar visine. Nakon toga radni strojevi i bageri sve to uredno izravnavaju, pa poljoprivredno zemljište, u naravi pašnjak, to ubrzo prestaje biti.

Po svemu sudeći, nakon što ga se na ovaj način poravna, teren gubi svoju poljoprivrednu funkciju i na njemu će se moći postavljati objekti u kojima je moguće - turistički boraviti. Praksa u Hrvatskoj, a posebno je to naglašeno u Istri, takva je da upravo Slovenci prednjače u zloupotrebama poljoprivrednog zemljišta, koje intervencijom u prostoru praktički postaje turističko, iako to nije riješeno odredbama prostornih planova.

Radovi u Valbandonu

Bager u akciji

Ne treba ni spominjati da za takve objekte ne postoji ni adekvatna infrastruktura. Najžalosnije je da se silovanje prirode, unatoč inicijativi brojnih istarskih (grado)načelnika prema službenom Zagrebu da se takvoj praksi stane na kraj, i dalje nastavlja. U ovakvim slučajevima devastira se priroda i prostor uz more, a sve se odvija mimo zakona i lokalnih prostorno-planskih rješenja.

U Općini Fažana saznajemo da se nekretnina, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, nalazi izvan granica građevinskog područja, dijelom u području ostalog obradivog tla, dijelom u području izvora vode i kraćeg površinskog toka. Inače, taj se uređeni kanal, koji postoji još iz doba Austro-Ugarske, proteže u koridoru postojeće obalne šetnice i, također, u koridoru planirane ostale nerazvrstane prometnice. Ipak, u Općini navode da uvidom u raspoloživu dokumentaciju - još uvijek - nije ustanovljena parcelacija nekretnine.

No, vratimo se na institut plodouživanja atraktivne nekretnine u Valbandonu i razlozima njegovog korištenja. U ovom se slučaju vjerojatno radi o zloupotrebi tih ugovora koji su u svojoj suštini - prikriveno vlasništvo. Ugovaraju se na dugi rok i mnogo su jeftiniji od klasične kupoprodaje. Obično se, naime, sklopi ugovor o kupoprodaji nekretnine koji, iz ovog ili onog razloga, nije pravovaljan. Vlasnik tada poseže za osnivanjem prava plodouživanja i založnog prava. Tako, dakle, "kupac" može neograničeno koristiti nekretninu, a založno pravo mu je dodatno osiguranje čija se hipoteka, obično u iznosu same tražbine, može u svakom trenutku aktivirati.

Radovi u Valbandonu

Budući da su u ovom slučaju kupci strani državljani, a koji do 30. lipnja 2023. zbog moratorija koji je na snazi ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, standardna se kupoprodaja na taj način samo odgađa. Formalni prijenos vlasništva izvršit će se kada se za to steknu uvjeti, odnosno kada moratoriju dođe kraj. U vlasničkom listu vidljivo je da je vlasniku zemljišta u Valbandonu odbijen prijedlog provedbe ugovora o kupoprodaji nekretnine, pa je za pretpostaviti da će on biti aktiviran kada to bude bilo moguće, ili će se sastaviti novi ugovor te time pravno okončati sama prodaja.

"Što se tiče radova koji se trenutno obavljaju na predmetnoj nekretnini, komunalni redari su izvršili terenski uvid te će se u što kraćem roku utvrditi sve relevantne činjenice. Ukoliko se ustanovi da se radovi izvršavaju protivno pozitivnim zakonskim propisima te protivno odredbama važećeg Prostornog plana Općine Fažana, o tome ćemo izvijestiti nadležna inspekcijska tijela radi daljnjeg postupanja te izvršiti ostale radnje u skladu s našim ovlastima", ističe pročelnik fažanskog Jedinstvenog upravnog odjela Darko Smoljan.

Očigledno se radi tek o pripremnoj fazi za daljnje bespravne radnje. Može se prilično precizno pretpostaviti koji je sljedeći korak vlasnika zemljišta, za što smo dobili i potvrdu iz neslužbenih izbora. Logičan slijed je kontroverzna, ali i još uvijek moguća parcelacija te, na kraju, potencijalno postavljanje montažnih kuća, kućica, kamperica ili barakica. Naime, kada je riječ o parcelaciji poljoprivrednog zemljišta, bitno je napomenuti da su po tom pitanju u tijeku izmjene zakona kojima se predviđa zabrana parcelacije poljoprivrednog zemljišta na manjim kvadraturama. No, dok zakonodavac ne provede čitav postupak, ta je sporna praksa još uvijek moguća. Ne treba biti previše vidovit da se zaključi kako će se na objektima postavljenim tamo gdje po zakonu ne bi smjeli biti uskoro ljetovati.

Radovi u Valbandonu

Parcela je praktički na samom moru

Plan je njihovih vlasnika da u njima borave, iako je to nelegalno, ali i da ih iznajmljuju, iako je i to nelegalno. Nažalost, neće biti ni prvi ni zadnji koji to rade na nezaštićenoj istarskoj obali. To naprosto proizlazi iz višegodišnje prakse…

Problem je i što ovaj slučaj nije iznimka nego pravilo. Kaos divlje gradnje guši cijelu istarsku obalu, osobito Peroj, Ližnjan i Medulin. Recimo, samo nekoliko desetaka metara dalje od ove lokacije u Valbandonu nalazi se naselje u kojem je jedan slovenski državljanin bespravno izgradio kuću. Sjetimo se priče Slovenca Franca Atelšeka koji je drvenu baraku nadomak Hidrobaze pretvorio u pravu pravcatu kuću, a koju sada mora srušiti.

Njegovo je zemljište udaljeno tristotinjak metara od mora i s pogledom na Brijune. Okruženo je prirodom koja upravo nalikuje onoj na Brijunskom arhipelagu.

Radovi u Valbandonu

Lokacija spornog zemljišta

No, čitavo to područje obiluje nizom manjih građevina - starijih drvenih baraka ili pak modernijih bungalova te zanimljivo uređenih kućica. Procedura je i ovdje poprilično jasna - manje barake ili minijaturne vikendice vlasnici su uspjeli legalizirati i pretvorili ih u moderne manje ljetnikovce ili pak cjelogodišnji dom. Situacija nije ništa bolja, ili je, obzirom da se radi o zaštićenom području, kudikamo gora, na samom jugu Poluotoka - Kamenjaku, Podsjetimo, nedavni nalaz državne inspekcije je zaključio da tamo postoji 300 ilegalnih objekata, te da su oni pretežno u vlasništvu državljana Slovenije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of