ISTRA SVE TRAŽENIJA KULISA ZA FILMSKA OSTVARENJA

ODLIČNA TURISTIČKA PROMOCIJA: Holivudski film sa zvjezdanom glumačkom postavom koji je sniman u Rovinju KRENUO SE PRIKAZIVATI U KINIMA

Jumbo plakati koji se ovih dana mogu vidjeti uz ceste širom Istre i u susjednoj Sloveniji, a koje je lokalna turistička zajednica iskoristila da bi na početku nove ljetne turističke sezone dodatno podebljala turističku promociju jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na Jadranu, podsjećaju na to da je "The Hitman's Wife's Bodyguard", u kojem glume Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson i Salma Hayek, u značajnoj mjeri snimljen u Rovinju

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Jedna od scena sa Salmom Hayek tijekom snimanja u Rovinju (Snimio Matija Đanješić/Cropix)

Jedna od scena sa Salmom Hayek tijekom snimanja u Rovinju (Snimio Matija Đanješić/Cropix)


U domaćim kinodvoranama i onima u mnogim zemljama Europe ovoga je tjedna krenulo prikazivanje američkog blockbustera "The Hitman's Wife's Bodyguard", ili kako je to maštovito preveo naš distributer "Čuvaj me s leđa 2".

Radi se o nastavku filmske uspješnice iz 2017. koja je u svjetskim kinima zaradila više od 176 milijuna dolara. Zahvaljujući zvjezdanoj glumačkoj postavi koju predvode Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson i Salma Hayek financijski efekt ni ovoga puta ne bi trebao izostati, no nama je ipak od holivudskih kapitalaca u ovoj priči zanimljivija scenografija s obzirom na to da je film u predcovid razdoblju u značajnoj mjeri snimljen u Rovinju. Podsjećaju na to jumbo plakati koji se ovih dana mogu vidjeti uz ceste širom Istre i u susjednoj Sloveniji, a koje je lokalna turistička zajednica iskoristila da bi na početku nove ljetne turističke sezone dodatno podebljala turističku promociju jedne od najpoznatijih turističkih destinacija na Jadranu.

Najljepše vizure

Da je tome tako Rovinj pokazuje i u ovoj predsezoni kada je po broju gostiju ponovno uvjerljivo hrvatski broj jedan. Brojke su, naravno, još uvijek daleko od onih ostvarenih rekordne 2019., no nakon svega što se događalo u zadnjih godinu i pol dana te brojke, smatra direktorica Turističke zajednice Rovinja Odete Sapač, ne bi više trebale ni biti nekakva polazišna točka.

"Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima jer su značajno premašili one ostvarene lanjske godine, te dosegli otprilike polovicu brojki iz 2019. Nadam se da će i ostatak sezone proteći u najboljem redu, pri čemu je naš osnovni zadatak da je pokušamo odraditi pametno i da ne damo nikome povoda za poduzimanje nekih mjera prema nama kao što se to dogodilo lani. Rekla bih da smo 2020. krenuli od nule i da je uz sve ovo što se događalo dobar trenutak da prikočimo malo i možda razmislimo o reviziji strategije razvoja našeg turizma", kaže Sapač.

Plakati podsjećaju gdje je snimljen holivudski blockbuster (Snimio Milivoj Mijošek)

Plakati podsjećaju gdje je snimljen holivudski blockbuster (Snimio Milivoj Mijošek)

Što se samog filma tiče, direktorica rovinjske Turističke zajednica kaže da se radi o odličnoj promociji, s obzirom na to da su najljepše vizure u filmu upravo one snimljene u ovom istarskom gradu, no izražava i žaljenje što Rovinj u ovom filmu nije glumio sebe.

"Mi ćemo biti najsretniji onda kad naš grad u filmovima ne bude više glumio gradove na francuskoj ili talijanskoj rivijeri. Želja nam je da u budućnosti u filmovima budemo Rovinj, pa da nas oni koji nas, gledajući ga, požele posjetiti ne traže prepoznatljivu vizuru iz filma po Italiji i Francuskoj, nego da znaju da smo u Istri i Hrvatskoj", kaže Sapač.

Glavna uloga

Opravdana težnja, no za tako nešto očito još uvijek nemamo dovoljnu prepoznatljivost na nekom širem tržištu kojem se obraća filmska industrija. I nije to ništa novo, jer već desetljećima su brojni filmski kadrovi koji su snimljeni u Istri "dublirali" u filmovima neke lokacije iz raznih krajeva svijeta.

Tako je primjerice Limski kanal u "Dugim brodovima" glumio neki od nordijskih fjordova, Vižinada je u "Zlatu za odvažne" bila Provansa, Savudrija ruski front u "Željeznom križu" čuvenog Sama Peckinpaha, a pulski Amfiteatar je bio rimski Koloseum u "Titusu" sa snimanja s kojeg su ostale upamćene duge šetnje Pulom legendarnog Sir Anthonyja Hopkinsa. Glumila je Istra Jeruzalem u seriji "Dig", zatim Divlji zapad u seriji filmova o Winnetou, pa i Šervudsku šumu u zadnjoj u nizu ekranizacija priče o Robinu Hoodu, no još uvijek čeka svoju prvu veliku inozemnu produkciju u kojoj će joj i u smislu mjesta odvijanja radnje biti dodijeljena glavna uloga.

Festivali sa zonama za publiku

Uz filmsko platno prepoznatljivost Hrvatske, pogotovo među pripadnicima mlađe generacije, gradi se i kroz event industriju i ljetne manifestacije. Grana je to koju je na više od godinu dana u potpunosti zaustavila epidemija Covida, no blagi val optimizma donio je zadnji val ublažavanja epidemioloških mjera. Krenuli su prvi festivali i druge manifestacije u kojima mogu uživati i turisti. Trenutno se organiziraju manji festivali u nizu gradova, a u najavi su i veći događaji. Svi bi se trebali održati uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i nadzor redara. Iz Zajednice industrije događanja objašnjavaju da će se veći festivali organizirati tako da će publika biti podijeljena na dvije zone - onu za ljude koji su preboljeli Covid, one koji su cijepljeni ili imaju negativan test te drugu za sve ostale.

''Otvoreni smo za sve. Za događaj se treba prijaviti nekoliko dana prije. Za dio koji predviđa osobe bez Covid-potvrde ide se prema mjerama koje su na snazi, a uključuju fizički razmak i ostala ograničenja. Ti gosti bit će odvojeni od onih koji imaju Covid-potvrdu i narukvice koje dobiju na ulazu bit će druge boje'', najavljuje Darko Tuček iz Zajednica industrije događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater