AZRRI

OD ŠVOJA I MOLA DO PIZZE I SKUTE Fokus će biti na autentičnim lokalnim namirnicama u kreativnoj gastronomiji

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Po prvi put se organizira radionica kreativne pizze s lokalnim karakterom. Pizza majstor iz Italije prezentirat će koji su to sastojci i lokalne namirnice potrebne za izradu primamljive pizze koja odiše autentičnošću

 

 Uskoro započinje jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica koje će se odvijati u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu tijekom listopada, studenog i prosinca u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre. Fokus ovogodišnjeg jesenskog ciklusa je na interpretaciji autentičnih lokalnih namirnica u kreativnoj gastronomiji začinjenih novim licima s domaće i inozemne gastronomske scene.

 Stiže kreativni duo iz Norveške 

Jesenski ciklus otvorit će kuhar Jeffrey Vella, poznat kao dizajner hrane urođene nadarenosti kojemu je glavna misija korištenje lokalnih namirnica u gastronomiji gdje užitak u hrani uključuje sva osjetila. Vella će voditi radionicu na temu visoke gastronomije s naglaskom na posebnosti istarske kuhinje te poljoprivredno prehrambenih proizvoda ukomponiranih u inovativna jela.

Kuhar Robert Perić će se pozabaviti novitetom među istarskim sirevima i to mozzarellom. Radionica će biti upotpunjena predavanjem lokalnog proizvođača prve istarske mozzarelle, gdje će predstavnici Mljekare Latus prezentirati specifičnosti ovakve vrste sira, dok će se Perić u gastronomskom dijelu pozabaviti njezinim korištenjem u predjelima, glavnim jelima te desertima.

Poseban novitet predstavlja kreativni duo iz Norveške. Riječ je o Danielu Rosvoldu i Robertu Eliasu Rydlandu, interesantnim skandinavskim glavnim kuharima restorana "Gamle Raadhus" (Oslo), koji svoje rekorde obaraju na norveškim kuharskim natjecanjima i prvenstvima. Rosvold i Rydland će održati dvije radionice, uz podršku Charming Croatia agencije. Prva radionica bit će održana na temu interpretacije mesa istarskog goveda - boškarina na norveški način, dok će tema druge radionice biti jadranska riba u službi norveške kuhinje. 

Ribe plosnatice i plava riba 

Karizmatični šef restorana "Draga di Lovrana", Deni Srdoč, ujedno poznat kao najmlađi Michelinov kuhar, u svom kuharskom zanatu vrlo rano je spoznao kako su tradicija i lokalne namirnice jedan od glavnih temelja gastronomije. Polaznicima će Srdoč prikazati svoju verziju kreativne kuhinje uz poštivanje sezonalnosti namirnica i njihove pravilne reinterpretacije na tanjuru.

Renomirani istarski kuharski virtuoz David Skoko iz Banjola, u svojoj znanoj ribljoj tematici obrađivat će teme iskorištavanja sezonske plave ribe u inovativnim jelima. Prva tema radionice jesenskog ciklusa bit će ribe plosnatice (švoje, švojati, plosnate ribe), a druga tema će biti plava riba kao vrhunac ribljeg pjata. Obje radionice bit će ukomponirane s korištenjem lokalnih sezonskih namirnica po principu "0 kilometara".

Kao nastavak proljetnog ciklusa, vlasnik restorana "Pergola" Fabrizio Vežnaver te sommelier, trostruki prvak Hrvatske, Filip Savić, održat će radionicu na temu sljubljivanja hrane i vina.

Veoma važnu komponentu restorana i konoba predstavlja upravo koncept sljubljivanja hrane i idealnog vina koji se poslužuje te ovom radionicom će se educirati konobari i kuhari o njihovom sinergijskom učinku. 

Modernizam u slastičarstvu

 Pod tematikom slastičarstva obrađivat će se inovativni deserti na bazi istarske skute, koja je u potpunosti prepuštena "Maestru Choccolatieru", Robertu Periću, poznatom po izuzetnom znanju te umijeću pripreme vrhunskih slastica. Kako bi unijeli dašak modernizma u slastičarstvo, poznata hrvatska slastičarka te vlasnica slastičarnice "Mak na konac", Petra Jelenić održat će drugu slastičarsku radionicu na temu kreativnih slastica.

Primamljiv završetak jesenskog ciklusa pružit će tematska radionica inicirana od velikog broja dosadašnjih polaznika edukacijsko-kuharskih radionica. U suradnji s partnerom Mainardi Food, po prvi puta organizira se radionica kreativne pizze s lokalnim karakterom. Pizza majstor iz Italije prezentirat će koji su to sastojci i lokalne namirnice potrebne za izradu primamljive pizze koja odiše autentičnošću. Prijave se primaju na edukacije@azrri.hr ili na kontakt telefon 052/351-596.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of