Obljetnica formiranja 1. brigade "Vladimir Gortan" u Rovinju

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ

U nazočnosti predsjednika Saveza udruga antifašista IŽ Branka Oplanića, načelnika općine Žminj Željka Plavčića te članova Udruge antifašista i antifašističkih boraca Rovinjštine, polaganjem vijenca na spomen-ploču u Žminju, obilježena je 77. godišnjica formiranja Prve istarske brigade "Vladimir Gortan".

Tom prigodom, Oplanić je podsjetio da je brigada, osnovana 23. rujna 1943. godine, ušla u sastav Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. Prva joj je borbena zadaća bila 25. rujna na potezu Vodnjan - Pula, gdje je u sukobu s neprijateljem pretrpjela znatne gubitke. Nakon njemačke Rommelove ofenzive, službenog naziva "Operacija Volkenbruch", u kojoj je poginulo oko dvije i pol tisuće istarskih ustanika, jedinica je razbijena, da bi na Učki, 1. travnja 1944. godine bila preformirana.

U njezinom je sastavu tada bilo 683 boraca, a do svibnja iste godine raste na 1.052 pripadnika. Svoj ratni put, pored istarskog područja, brigada je provela u Gorskom kotaru i Lici te na području Postojne u Sloveniji. Koncem 1944. godine ušla je u sastav 43. istarske divizije. U borbama je sudjelovala sve do konca Drugog svjetskog rata.

Brigada je od preformiranja u travnju 1944. godine do kraja rata imala 180 poginulih, 432 ranjenih i 37 nestalih boraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater