TRIPADA

Novo kulinarsko druženje u Marušićima: DRUGI SUSRET I NATJECANJE U PRIPREMANJU TRIPICA

| Autor: Luka JELAVIĆ

Tripice, fileki, tripe, dropci, škembići, vampi… Različiti su nazivi za jelo koji mnogi obožavaju i ne bi ga zamijenili mnogo zvučnijim jelima, dok se drugi na njega ne osvrću samo zbog pomisli da su to dobro isprani dijelovi goveđeg želuca, ali i nekih drugih životinja, pa u nekim krajevima i od ribe grdobine.

Hrana težaka

Nekada su tripice bile hrana težaka, uvijek su ih sladokusci mogli naći u nekim konobama, u restoranima, obično se nude za marendu, dok tripice mogu biti i razlog za okupljanje i druženje. Iz tog su razloga prošle godine u Marušićima organizirali Tipadu, natjecanje u pripremanju tripica. Mjesni odbor i KUŠD Bratstvo prihvatili su se organizacije natjecanja u pripremanju tog jela, a ove je godine u Marušiće došlo osam ekipa, dvočlanih ili tročlanih, nije bilo važno, važno je bilo druženje s dozom natjecateljskog duha. Organizatori su ekipama dali po 3 kilograma poluskuhanih tripica koje u tom obliku gotovo nemaju mirisa i prilično su neutralnog okusa. To je izazov za sve ekipe koje su se dale na posao, mnogo toga je bilo zajedničkog što se stavljalo u kotlić, ali su presudili tajni sastojci koje su krili od konkurencije.

Neki su kuhali na tradicionalan način, drugi su dodavali više pancete i jačih začina, pa je šesteročlana komisija imala zadatak od dobrih izabrati najbolje. U međuvremenu su znatiželjnici obilazili, promatrali, da bi kasnije za 25 kuna po porciji kušali što su pripremili natjecatelji.

Osam ekipa

Komisija je malu prednost dala prvoj ekipi iz talijanskog mjesta Milje (Muggia), druga je bila ekipa Koza Nostra Kumovi iz Buja, a trećeplasirana je bila ekipa Kaštela.

Osim njih na ovom nadmetanju sudjelovale su još ekipe Muggia 2, DVD Moravče kod Zagreba, DVD Buje, Dva prijatelja (Marušići – Buje) i prošlogodišnji pobjednici iz slovenskog pograničnog mjesta Puče. Svi su dobili velike kuhače, za uspomenu na ovaj susret i druženje.

Unatoč tome što su tripice pripremane u osam kotlića, ukusnih zalogaja je brzo nestalo, a druženje je nastavljeno uz glazbu i piće i nakon službenog dijela druge marušićanske Tripade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater