SNORKELING

NOVI TURISTIČKI PROIZVOD: Ronjenje iznad arheološkog lokaliteta kraj Fažane

| Autor: Mlan Pavlović
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


More i njegovo plavo prostranstvo su velika riznica bogatstva i tajni, te mnogi već pri prvom susretu s njim požele otkriti što se sve skriva ispod njegove površine. Popularni snorkeling, za koji u hrvatskom jeziku još nemamo odgovarajuću riječ, plivanje je i ronjenje s maskom primjereno doslovce svim uzrastima plivača. Mnogi turisti koji ljetuju na Jadranu znatiželjni su osjetiti čari našeg podmorja, no o podvodnim lokacijama koje su posebno atraktivne za razgledanje tijekom snorkelinga zasad ne mogu pronaći baš puno informacija.

Stoga su Upravni odjel za turizam Istarske županije i regionalna, te brojne priobalne lokalne turističke zajednice inicijativu za označavanje snorkeling lokacija i izradu karte podmorja prepoznale kao dobru prigodu da se to promijeni i iskoristi za razvoj novog turističkog proizvoda na Poluotoku.

Jučerašnji okrugli stol koji je na tu temu okupio predstavnike turističkog sektora i struke koja se bavi zaštitom mora i podmorja pokazao je da postoje razna razmišljanja na što sve treba obratiti pozornost prilikom razvoja tog proizvoda. Istaknuto je da je važno pronaći odgovarajući balans između koristi i zaštite održivosti i bioraznolikosti našeg podmorja.

- Istarsko podmorje je važan prirodni resurs koji trebamo čuvati, dok s druge strane predstavlja izuzetan potencijal za turističku valorizaciju. Upravo iz tih razloga pokrenuta je inicijativu za kreiranje novog turističkog proizvoda po principu održivog i odgovornog razvoja turizma, rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Cilj okruglog stola kao svojevrsnog stručnog brain storminga je, istaknula je Prodan Marković, je da se kvalitetan razvoj proizvoda, ali i maksimalno izbjegavanje mogućih zamki i potencijalnih pogrešaka.

- More je vrlo osjetljivo okruženje i kroz razvoj tog novog proizvoda i turističku valorizaciju možemo i moramo promovirati i važnost njegovo očuvanje i zaštitu, poručila je.

Direktor županijske turističke zajednice Denis Ivošević podsjetio je na važnost medijske promocije koje Istra kao destinacija dobiva generiranjem novih razvojnih turističkih projekata.

- Za svaki razvojni turistički projekt vrlo je bitno da ga se kvalitetno iskomunicira. Projekt o kojem danas pričamo je definitivno jako kreativan i inovativan, a budući da ima i izravnu poveznicu s održivim i odgovornim razvojem, onda je to definitivno projekt koji bi u javnosti mogao imati veliki kredit, kazao je Ivošević.

Inicijatorica priče i moderatorica okruglog stola bila je Barbara Unković iz obrta Underwater affair, kojoj je, kako je kazala, ronjenje strast već puna tri desetljeća.

- Životni put mi je isprepleten s morem, a iskustvo rada s turistima pokazalo mi je da je teško ljudima objasniti gdje ih vodite na ronjenje. Stoga sam počela crtati karte podmorja kako bi si olakšala taj posao. Ideja o projektu vezanom uz snorkeling javila se tijekom lockdowna, kada se rodila ideja da kroz karte to naše podmorje približimo većem broju ljudi i zainteresiramo ih za njega, kazala je.

Ideja je "posađena" u institucije koje se bave razvojem istarskog turizma i pokazalo se da se radilo o plodnom tlu. Neke turističke zajednice i samostalno su napravile korake u razvoju tog segmenta, a jedan od pionira u tome bila je Melita Peroković iz Turističke zajednice općine Fažana.

- Mi smo u snorkelingu prepoznali još jedan potencijal za promociju naše izuzetno bogate povijesti, kulturne baštine i turističkog proizvoda. Arheološki muzej je nedavno vršio istraživanje rimskog mola u obliku udice koji se, nakon što se u zadnja dva tisućljeća more podiglo za više od dva metra, danas potopljen u podmorju kupališta ispred vile San Lorenzo. Zajedno s AMI-jem smo istražili kako bi taj arheološki lokalitet mogli turistički valorizirati upravo u smislu snorkelinga, te smo prvi u Hrvatskoj od Ministarstva kulture dobili odobrenje da obavljamo snorkeling iznad jednog kulturnog dobra, naglasila je Peroković.

Vrlo bitno je, dodala je, da su uz odobrenje dobili obavezu izrade plana upravljanja koji uključuje sve relevantne institucije koje su dale okvir kako kroz snorkeling taj dio podmorja na pravi način turistički prezentirati, ali i na koji način kroz tu valorizaciju pravilno zaštiti i sačuvati to područje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini